Bahaya lurking manikur dan pedikur

Bahaya lurking manikur dan pedikur

Rawatan manikur dan pedikur telah menjadi mewah biasa kalangan rakyat Amerika. Bukan hanya untuk wanita sama ada; Ia tidak menghairankan untuk melihat seorang lelaki yang mempunyai kakinya yang memanjakan diri di salon kuku tempatan. Ia adalah melayan walaupun kepada mereka yang berjimat, kerana ia adalah mudah untuk mencipta spa makeshift anda sendiri dalam keselesaan rumah sendiri dan mewujudkan menakjubkan manikur dan pedikur. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menuju ke anda kegemaran salon atau spa untuk rawatan kuku dan tangan anda seterusnya, Terdapat beberapa perkara yang anda harus sedar sebelum mencelup kaki anda ke dalam kolam whirlpool tangan.

Pertama- tamanya, ia adalah hakikat bahawa tidak semua kuku Salun dan Spa dicipta sama. Mereka mungkin kelihatan sama di dalam atau di luar, mempunyai pekerja dengan gaji yang sama, dan mengenakan harga yang sama, tetapi terdapat perbezaan yang besar. Berfikir tentang restoran-restoran di bandar anda – sekurang-kurangnya salah seorang daripada mereka mungkin mempunyai (atau mempunyai) gagal dalam skor pemeriksaan kesihatan yang anda tak sedar yang seperti anda scarf ke bawah plat spageti yang anda telah dimakan berkali-kali sebelum itu. Baik, hal yang sama berlaku dengan kuku Salun dan Spa. Anda tidak akan menangkap salmonella atau melihat skor pemeriksaan kesihatan yang dipaparkan apabila anda berjalan di, tetapi terdapat piawaian yang tempat-tempat ini mesti tahan untuk selamat berkhidmat kepada pelanggan mereka.

Apabila pergi ke sebuah salon bagi rawatan kuku atau tangan, menjadi taat kakitangan dan persekitaran anda. Selepas selesai satu tangan, pastikan mandian kaki adalah disalirkan dan benar-benar dibersihkan menggunakan satu penyelesaian yang anti-bakteria. Menonton pekerja untuk memastikan bahawa mandi adalah tidak hanya dengan mudah dihapuskan, tetapi scrubbed dengan berus dan pembersih. Mewah dan hantar seperti mandian panas kaki tersebut mungkin kelihatan, mereka adalah sebuah kediaman yang sesuai untuk banyak jenis bakteria apabila tidak dibersihkan dengan betul. Bukan sahaja melakukan footbaths-pelabuhan seperti bakteria berjangkit, tetapi ia juga mengandungi rambut dan kulit keping daripada pelanggan-pelanggan terdahulu. Satu Salun terkemuka di California telah menutup apabila wanita mula mengalami bisul besar, sakit pada kaki mereka selepas menerima satu tangan. Ini adalah didapati kerana kebersihan yang tidak wajar daripada footbaths ini. Dengan rawatan kuku, instrumen yang digunakan (mengambil pinset fail kuku kutikula kayu, dll) harus direndam dalam sanitizer yang untuk mengelakkan penyebaran kuman dari satu klien seterusnya. Jika klien nicked semasa rawatan kuku, ia menyediakan entri bagi bakteria yang berbahaya dan boleh menjadi sangat bahaya jika di salon gagal untuk sanitize dengan betul peralatan mereka.

Di samping itu untuk benar-benar kering alat mereka, manicurists juga perlu memastikan stesyen kerja mereka dengan betul dibersihkan antara pelanggan. Ini bermakna bahawa tuala kertas yang bersih dan penyelesaian pembersihan (seperti Lysol atau Clorox) hendaklah digunakan untuk Lap ke kawasan kerja untuk mengelakkan penyebaran kuman dan bakteria.

Sebelum anda pergi mendapatkan rawatan kuku atau tangan anda seterusnya, Terdapat beberapa petua untuk mengikuti untuk melindungi diri anda. Bertanya tentang salon atau spa yang anda bercadang untuk melawat dan melihat jika terdapat sebarang aduan mengenai perkhidmatan ini. Sebaik sahaja anda berada di situ, meminta untuk melihat lesen di manicurist dan mencari bekas disinfektan – Pastikan penyelesaian adalah segar dan tidak lama. Ianya boleh diterima untuk membawa sendiri alat rawatan kuku, hanya untuk tinggal di sebelah selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *