Bahaya keyakinan diri yang rendah

Bahaya keyakinan diri yang rendah

Beberapa mungkin berfikir bahawa keyakinan diri yang rendah hanya bererti seseorang tidak berfikir seperti sangat daripada diri mereka sendiri kerana mereka harus. Itulah definisi frasa itu yang terlalu oversimplified. Pada yang paling teruk, keyakinan diri yang rendah boleh merosakkan setiap aspek kehidupan seseorang. Ia boleh memberi kesan negatif pada mereka kerja, hubungan, keupayaan untuk ibu bapa dan juga keupayaan mereka untuk menjalani kehidupan yang sihat.

Kehidupan yang tidak sihat
Apabila seseorang mengalami harga diri yang sangat rendah, mereka boleh berjalan-jalan dengan sikap yang “mengapa bersusah payah”. Kerana mereka berfikir begitu buruk daripada diri mereka sendiri, mereka mungkin tidak repot-repot cuba untuk kekal sihat. Orang yang banyak, tetapi tidak semua, mempunyai keyakinan diri yang rendah adalah berlebihan berat badan.
Berat badan yang berlebihan dan gagal untuk melaksanakan boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan termasuk penyakit jantung dan kencing manis.

Impian Unfulfilled
Manakala orang yang mempunyai harga diri yang rendah mempunyai impian dan matlamat, impian mereka sering pergi tercapai, kerana mereka sentiasa kedua rasa kebolehan masing-masing. Perlu diingat bahawa walaupun orang-orang yang sangat berbakat boleh mengalami harga diri yang rendah.
Ini pemikiran “Saya tidak dapat melakukannya” sering berakhir sebagai satu ramalan self-fulfilling dan impian yang satu telah dibiarkan tidak habis.

Laknat generasi
Salah satu tragedi yang terbesar daripada keyakinan diri yang sangat rendah adalah bahawa ia sering diluluskan untuk generasi akan datang. Ibu bapa yang berpendapat beliau tidak bernilai sering melihat anak-anak mereka sebagai lanjutan daripada diri mereka sendiri, dan kerana itu, kanak-kanak mestilah tidak bernilai juga.
Walaupun mereka cuba keras tidak, ramai ibu-bapa ini lulus mesej untuk anak-anak mereka bahawa mereka adalah kurang daripada atau yang tidak baik seperti orang lain.
Semua sebab-sebab untuk mencuba dan mendapatkan bantuan bagi masalah ini, ini adalah salah satu yang paling utama. Ia didapati tidak hanya menghalang kehidupan sendiri dengan beban yang rendah keyakinan diri, tetapi untuk membebankan Taman dengan berat yang sama.

Mencari bantuan
Bagi mereka yang ingin mencari bantuan untuk keyakinan diri yang rendah, Terdapat beberapa pilihan tentang di mana untuk memulakan. Yang pertama adalah untuk memulakan sendiri. Mengambil kelas, dan belajar untuk melakukan sesuatu yang baru. Langkah di luar zon selesa anda dengan bercakap apabila anda mempunyai idea yang baik. Mula mengambil lebih baik diri anda dengan makan secara sihat dan memulakan pelan senaman. Semua idea-idea ini boleh meletakkan anda atas jalan untuk meningkatkan nilai diri anda.

Sudah tentu, tip-tip di atas tidak akan cukup untuk membantu semua orang. Sesetengah orang mungkin memerlukan bantuan profesional untuk mula melihat diri mereka kerana mereka benar-benar: layak semua benda baik yang mempunyai dunia ini.
Terdapat tiada malu dalam memilih untuk bercakap dengan seseorang tentang anda harga diri yang rendah. Seorang kaunselor yang baik akan membantu anda belajar untuk menggantikan mesej negatif (“saya tidak boleh melakukan ini”) dengan mesej-mesej yang positif (“saya boleh melakukan apa-apa jika saya berikan semua saya”). Selain itu, mereka mungkin dapat membantu anda pinpoint yang tepat di mana ini bermula, dan dengan itu membantu anda mempelajari cara baru untuk berfikir tentang diri sendiri.

Anda layak untuk memenuhi matlamat anda. Anda impikan hubungan yang gembira. Anak-anak anda berhak mendapat ibu bapa yang memahami nilai sendiri dan boleh lulus yang kepada mereka.
Ada banyak alasan untuk mencuba dan meningkatkan keyakinan diri yang rendah, tetapi alasan terbaik dalam satu merenung anda di cermin. Alasan terbaik adalah semata-mata kerana anda adalah berbaloi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *