Bahaya kesihatan yang boleh dicegah dengan mudah 4 Panel Solar

Bahaya kesihatan yang boleh dicegah dengan mudah 4 Panel Solar

Teknologi-teknologi tenaga solar akan sedang memeluk seluruh dunia untuk sebab yang baik. Banyak negara telah membuat kemajuan untuk menghapuskan mereka pergantungan pada bahan api fosil nonrenewable minyak yang menyumbang kepada perubahan iklim global. Dapat menghasilkan elektrik daripada haba matahari adalah satu langkah yang besar ke arah mencapai sistem penjanaan kuasa sepenuhnya “hijau”.

Jika anda tinggal di kawasan yang cerah, anda akan mendapati teknologi tenaga solar pelaburan yang bijak. Dan jika anda sedang merancang untuk pakaian rumah anda dengan panel solar tidak lama lagi, anda mungkin mahu belajar tentang bahaya kesihatan asas yang mengelilingi mereka.

Berikut adalah bahaya kesihatan yang boleh dicegah sedia empat panel solar dan tatasusunan.

Silicosis dan penyedutan wasap toksik

Hablur silikon merupakan semikonduktor yang biasanya digunakan dalam pembuatan sel-sel solar. Menyedut habuk silika, yang sama debu yang ditemui di zarah Pasir biasa, untuk tempoh masa yang panjang boleh membawa kepada silicosis. Tanda-tanda awal kerosakan paru-paru yang berpunca daripada silicosis termasuk batuk, sesak bernafas, dan penurunan berat badan.

Berita baik adalah bahawa panel solar adalah dirangkumi secukupnya oleh kaca plastik atau tugas berat. Oleh itu, terdapat kemungkinan sedikit bahan semikonduktor yang bocor ke dalam persekitaran dan pembinasaan kesihatan anda. Pekerja di lombong dan kuari tapak adalah lebih terdedah kepada bahaya kesihatan yang tertentu ini.

Menurut panduan keselamatan dalam talian yang Dikirim oleh kerajaan tempatan Oregon, walaupun dalam kes kebakaran, lazimnya terdapat sedikit risiko yang dikaitkan dengan asap toksik yang dikeluarkan oleh pembakaran modul solar. Ini adalah kerana mata lebur agak tinggi komponen solar panel. Mereka hanya tidak membakar dengan mudah, terutama sekali orang-orang panel solar direka untuk dipasang atas tanah.

Ia adalah terutamanya penting bahawa graphene cadar, yang boleh menjadi lebih cekap, kini sedang dibangunkan untuk menggantikan lapisan silikon yang kot sel photovoltaic yang ditemui di dalam panel solar.

Kesan-kesan medan elektromagnet

Pejabat perkongsian inovatif Oregon dan pembiayaan alternatif diterbitkan kertas yang allays kebimbangan mengenai kekuatan medan elektromagnet yang dihasilkan oleh Suria tatasusunan. Kertas yang mengisytiharkan bahawa tahap adalah di bawah orang-orang yang dianggap berbahaya oleh Suruhanjaya perlindungan sinaran mengion bukan.

Kejutan elektrik

Sekiranya berlaku kebakaran, bahaya menghubungi satu pengalir voltan tinggi adalah tinggi, terutamanya dalam dipasang di atas bumbung kediaman dan komersil-grade solar Panel. Bahaya ini sudah pasti menjejaskan responder pertama, seperti orang anggota Bomba.

Penyelesaian kepada masalah ini ialah dengan teliti Labelkan komponen-komponen sistem Suria. Keselamatan awam bangunan kod California mengenakan sistem penandaan tersebut.

Kulat allergenic dan acuan

Berkuasa solar sistem haba dilengkapi dengan air-induk unit boleh menempatkan kulapuk dan kulat yang menyebabkan alahan. Risiko kesihatan yang berpotensi ini boleh dicegah dengan menggunakan bahan-bahan yang sesuai. Jika anda perlu sistem Pemanas DIY anda berkuasa solar, anda mungkin mahu untuk mendapatkan pendapat pakar terlebih dahulu tentang bagaimana untuk pergi tentang itu dan Apakah bahan-bahan untuk digunakan.

Semua dalam semua, secara amnya terdapat sedikit bahaya yang berkaitan dengan menggunakan panel solar. Selagi pemasangan dan pemasangan dilakukan oleh seorang profesional dan anda menggunakan panel solar yang betul, maka anda tidak perlu bimbang tentang bahaya kesihatan yang dikemukakan dengan menggunakan tenaga yang bersih dari matahari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *