Bahaya Kesihatan terlalu banyak garam dalam Diet

Bahaya Kesihatan terlalu banyak garam dalam Diet

Adakah anda tahu bahawa garam memainkan peranan yang sangat penting dalam berapa berkesan akan fungsi-fungsi badan. Pada dasarnya, tanpa natrium kita tidak boleh hidup. Garam mempunyai peranan penting dalam mengawal kandungan air di dalam aliran darah kita, dan mengawal selia tahap alkali dan asid dalam sistem penghadaman kita. Natrium juga diperlukan untuk menyokong pembentukan dan gerakan caj-caj elektrik dalam sistem saraf kita yang membolehkan otot-otot dan anggota untuk bergerak kami.

Sodium boleh memberi kesan kepada organ-organ utama badan dan terutamanya buah pinggang. Ia biasanya dianggap bahawa salah satu punca utama tekanan darah tinggi adalah kegagalan buah pinggang untuk menghapuskan natrium dengan berkesan. Peningkatan tekanan darah, meningkatkan tahap sodium yang besar yang perlu ditapis oleh buah pinggang. Lebihan mencairkan ke dalam pundi kencing dan menimbulkan tahap sodium yang besar dalam air kencing anda. Reaksi ini merupakan badan yang memberi pampasan kepada ketidakupayaan yang melaksanakan natrium yang berkesan.

Walaupun garam adalah sangat penting bagi tubuh terlalu banyak ia boleh menyebabkan masalah. Amerika Syarikat Jabatan Kesihatan dengan Persatuan jantung Amerika telah menetapkan garis panduan yang mengesyorkan pengambilan harian garam untuk orang dewasa sepatutnya tidak lebih daripada 2.4 gram (g). Garis panduan yang disyorkan ini adalah juga sama bagi Amerika Syarikat, Britain dan Australia. Walau bagaimanapun, ramai orang akan makan terlalu banyak garam dalam diet mereka. Tempahan kajian telah mendedahkan bahawa Amerika purata menggunakan hampir dua kali ganda jumlah yang disyorkan setiap hari, iaitu 5 gram!

Jadi, bagaimana kita makan garam yang begitu banyak dan di mana ia datang dari? Baik, cara terbaik untuk memahami trend membimbangkan ini adalah untuk memecahkan. Pada dasarnya, 75% garam dalam diet Barat berasal daripada industri makanan dan 25% selebihnya yang ditambah sama ada, dengan diri kita sendiri atau ditambah secara semulajadi melalui pengambilan ikan dan daging merah. Statistik ini tidak menghairankan kerana diet Barat mengandungi banyak makanan yang diproses, yang menggunakan paras garam sebagai penambah perisa dan pengawet. Walau bagaimanapun, industri makanan juga menggunakan garam sebab-sebab berikut:

* Kawalan volatilization: dalam makanan seperti roti dan keju, garam ditambah untuk mengawal kelajuan penapaian organik.
* Makanan binder: Binds diproses daging apabila dimasak pada suhu tinggi.
* Texture penambah: mengelakkan terkoyak doh kerana ia mengembang semasa proses penaik.

Seperti yang anda lihat, industri makanan mempunyai banyak kegunaan garam selain penambah pengawet atau makanan.

Seperti yang dibincangkan, diet yang tinggi dalam natrium boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada organ-organ utama. Dalam jangka masa panjang tahap sodium yang tinggi boleh membawa kepada tekanan darah tinggi, tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang.

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka akan makan diet yang mungkin mempunyai tahap garam yang sangat tinggi. Ini adalah kerana garam dalam makanan adalah sukar untuk rasa seperti industri makanan boleh menyembunyikan ia begitu baik. Untuk mengetahui tahap garam dalam diet anda membaca label pakej makanan yang anda beli, anda boleh kemudian bersenam berapa banyak pengambilan harian anda. Jika ia berada dalam aras yang disyorkan setiap hari kemudian jika anda halus, yang lebih tinggi maka, anda perlu mengurangkan secepat mungkin.

Cara terbaik untuk mengurangkan garam adalah untuk mengubah diet anda dari yang diproses untuk satu organik semulajadi. Ini bermakna memperkenalkan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam diet anda dan memilih opsyen garam yang rendah. Kerana garam digunakan untuk meningkatkan rasa makanan perubahan ini dalam diet mungkin mengambil sedikit masa yang digunakan untuk mendapatkan. Walau bagaimanapun, jika anda beli anda akan melihat dan merasakan manfaat dan Jangan sekali-kali menoleh ke belakang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *