Bahan tenusu membantu mencegah kencing manis

Bahan tenusu membantu mencegah kencing manis

Para penyelidik telah menemui bahan semulajadi dalam makanan tenusu yang boleh mengurangkan risiko anda menghidap kencing manis jenis 2. Bahan yang dipanggil “asid trans-palmitoleic” dan ia adalah asid lemak yang ditemui dalam susu, mentega, keju dan yogurt. Ia tidak dibuat di dalam badan manusia, sekali gus tenusu adalah satu tempat untuk mencari.

Berita datang dari Universiti Harvard dan diterbitkan di dalam “catatan Perubatan Dalaman.” Ia membantu menerangkan bahawa asid trans-palmitoleic mungkin sebab mengapa kajian terbaru mendapati bahawa Diet yang kaya dengan makanan berasaskan tenusu yang dihubungkan dengan mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Pakar-pakar kesihatan secara umumnya menasihati mengurangkan produk tenusu penuh lemak — tetapi ini berjalan agak bertentangan, sebagai trans-palmitoleic asid didapati tenusu lemak.

Penyelidik memandang 3,736 peserta dalam kajian Kebangsaan yang telah diikuti selama 20 tahun untuk menilai faktor-faktor risiko untuk penyakit jantung. Tetapi mereka juga menyemak faktor risiko seperti gula darah dan insulin, yang amat terlibat dalam penyakit kencing manis.

Pada permulaan, tahap asid trans-palmitoleic yang lebih tinggi telah dikaitkan dengan kurang kolesterol darah, kurang bengkak, dan sihat insulin. Susulan, mereka mendapati bukti selanjutnya bahawa tahap asid trans-palmitoleic yang membawa kepada banyak mengurangkan risiko mendapat kencing manis. Ia adalah kira-kira 60% mengurangkan risiko di kalangan orang dalam yang tertinggi satu perlima daripada tahap asid trans-palmitoleic.

Penyelidik menelefon nombor itu “menarik.”

Ia adalah satu perbezaan hampir tiga kali ganda risiko mendapat kencing manis di kalangan individu yang mempunyai tahap darah tinggi asid lemak ini. Ini jenis asid adalah hampir eksklusif untuk berlaku tenusu dan daging lemak, yang dalam kajian terdahulu tidak telah dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi.

Ini adalah kali pertama asid trans-palmitoleic telah dinilai berkaitan dengan diabetes jenis 2. Mengapa ia membantu melindungi kita dari penyakit ini tidak diketahui. Namun, penyelidik menulis: “Ini adalah kesan perlindungan yang sangat kukuh, lebih kukuh daripada perkara-perkara lain yang kita tahu boleh memberi manfaat terhadap kencing manis.”

Walaupun mereka bergerak ke hadapan dengan penyelidikan lanjut, tahu tenusu itu tidak hanya penuh dengan kalsium, tetapi juga dengan ejen-ejen yang tersembunyi yang boleh memerangi penyakit kencing manis.

Doktor Kesihatan akhbar adalah kesihatan penerbitan bahagian syarikat penerbitan Lombardi, salah seorang pemimpin dalam maklumat penerbitan sejak 1986. Doktor Kesihatan akhbar menerbitkan risalah Kesihatan bulanan untuk pelbagai topik Kesihatan alternatif dan semulajadi seperti penyembuhan makanan, ubat homeopati, perubatan tradisional Cina, tersembunyi penawar bagi penyakit-penyakit biasa, dan self-healing semulajadi.

Doktor Kesihatan akhbar juga menerbitkan buku-buku dan laporan yang memberikan penemuan kesihatan yang tepat pada masanya, sentiasa memberi tumpuan kepada kesihatan semulajadi dan alternatif. Topik termasuk Kesihatan omega, kesihatan prostat, penurunan berat badan semulajadi, penawar kencing manis semulajadi, kesihatan jantung, pencegahan strok, rahsia penawar herba, kesihatan wawasan, anti-penuaan, kesihatan seksual, melegakan sakit sendi dan alternatif kepada ubat-ubatan preskripsi.

Doktor Kesihatan akhbar juga menghantar keluar Doktor Kesihatan e-buletin, harian e-Surat yang kini telah dihantar kepada pembaca 43.000 dan berkembang. Setiap hari, pembaca boleh mengharapkan nasihat Kesihatan semula jadi yang khusus, berita dan penemuan yang dihantar secara terus ke peti masuk mereka. Plus, semua pembaca e-Buletin Kesihatan doktor adalah berhak untuk menerima tawaran istimewa untuk pelbagai buku-buku dan risalah, serta produk-produk semulajadi dari rakan kami yang pelbagai, termasuk Bel Marra Nutritionals.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *