Bahan-bahan yang memudaratkan di detergen Dobi

Bahan-bahan yang memudaratkan di detergen Dobi

Aktiviti harian seperti melakukan pakaian dalam mesin basuh anda boleh mempunyai kesan yang berbahaya pada kesihatan keluarga anda. Banyak bahan bahan kimia yang ditemui di detergen Dobi adalah jauh daripada sihat.

Malah, ramai di antara mereka mengandungi bahan kimia yang menyebabkan kanser, serta lain-lain bahan toksin yang berbahaya. Sebagai pengguna, anda perlu membiasakan dengan beberapa istilah umum yang sering diabaikan tetapi mungkin ada lagi sebab yang berkekalan daripada sebelum berfikir.

Terdapat beberapa bahan-bahan yang sangat spesifik untuk berhati dan mengelakkan apabila anda memeriksa label bahan pencuci pakaian. Sesetengah bahan kimia ini walaupun telah diharamkan atau dihadkan kerana kesan-kesan sampingan yang ganas mereka.

Satu kimia itu biasa dijumpai di bahan pencuci pakaian adalah petroleum distillates, atau napthas. Mempunyai kaitan dengan kanser, kerosakan paru-paru dan/atau keradangan dan kerosakan membran mukus, ini adalah bahan kimia yang sangat berbahaya.

Di sepanjang garisan yang sama, keluarga yang lain bahan kimia yang berbahaya akan phenols. Institut Kebangsaan Kesihatan (NIH) telah mengisytiharkan bahawa phenol adalah toksik kepada manusia, terutama orang-orang yang hypersensitive. Penduduk hypersensitive boleh mengalami kesan-kesan sampingan yang amat berbahaya atau malah kematian, walaupun pada pendedahan yang rendah. Di samping itu, ia boleh menyerap dengan cepat, menyebabkan keracunan melalui seluruh badan.

Harus phenol diserap ke dalam badan, kematian dan keracunan akan cenderung menyerang sistem saraf pusat, jantung, saluran darah, paru-paru dan buah pinggang.

Selanjutnya, lain yang aktif ramuan bahan pencuci pakaian adalah peluntur isi rumah, atau sodium hypochlorite. Bertanggungjawab bagi majoriti isi rumah poisonings, bahan kimia ini adalah merupakan pelopor kepada klorin.

Keputusan boleh menjadi lebih berbahaya apabila ia bertindak balas dengan bahan-bahan organik yang lain. Sebatian karsinogenik dan toksik dicipta. Ini telah telah tahu punca gangguan atau kerosakan sistem reproduktif serta imun dan endocring sistem.

Dengan begitu banyak kelemahan untuk menggunakan detergen Dobi tradisional, ia s tidak menghairankan bahawa pengguna akan menjadi lebih berpendidikan tentang apa yang ia mengambil masa untuk pergi hijau dan membuat perubahan yang lebih baik di rumah masing-masing dan di dunia. Daripada wangian untuk pemutih, detergen telah menjadi semakin berbahaya untuk digunakan, terutamanya pada asas tetap.

Ramai yang mempunyai keluarga mencuci pakaian tersebut dengan kerap bahawa ini bahaya yang ditimbulkan oleh toksin tidak patut diabaikan. Apabila kesedaran semakin membesar bagi bahaya bahan-bahan kimia yang ditemui dalam detergen dobi dan lain-lain produk yang sama, syarikat perlu beralih tumpuan mereka kepada garisan hijau, lebih selamat daripada barang-barang.

Untuk mengurangkan penggunaan produk-produk berbahaya ini, alternatif sentiasa sedang dibangunkan bertujuan yang mesra dan sihat untuk kita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *