Bahan-bahan program berjalan k 10 terbaik

Bahan-bahan program berjalan k 10 terbaik

Mahu menjalankan pertama anda atau anda paling cepat 10k? Kemudian anda perlu untuk mengetahui bahan-bahan terbaik 10k yang menjalankan atur cara.

Ramai pemula dan pertengahan pelari berhasrat untuk 10 k bangsa atas sebab-sebab yang berbeza. Kebanyakan mahu mencubanya kerana ia adalah satu matlamat yang boleh dicapai dan latihan yang terlibat tidak perlu sukar atau yang memakan masa seperti marathon yang separuh atau maraton yang penuh. Sesetengah mungkin sudah telah dapat selesai pada pusingan 5 k dan ingin mencabar diri bagi jarak yang lebih lama dan beberapa sedang merancang untuk melakukan marathon satu atau separuh maraton tetapi ingin mencuba dalam jarak yang lebih pendek terlebih dahulu.

Apa-apa sebab anda boleh, anda perlu tahu bahawa terdapat banyak usaha yang anda perlu untuk melabur untuk membolehkan badan anda untuk menghabiskan 10k yang jalankan. Inilah sebabnya anda perlu mengikuti 10k terbaik yang menjalankan atur cara yang anda boleh mencari jadi yang akan dapat menyediakan badan anda untuk aktiviti fizikal yang sangat berat.

Sama ada anda mahu menjalankan pertama anda atau anda paling cepat 10k jenis penyediaan adalah sama. Apabila anda latihan bagi anda 10k terpantas yang anda mungkin berjalan lagi dan lebih cepat, tetapi jenis larian yang anda lakukan akan setanding dengan apabila anda berada latihan bagi anda pertama 10k dan anda hanya ingin menjadikan ia merentasi garisan.

10 K menjalankan atur cara perlu terdiri daripada laluan panjang dan laluan mudah, tempo berjalan dan selang berjalan. Di samping itu anda boleh cross kereta api melalui regangan dan pengukuhan seperti yoga atau pilates atau melakukan aktiviti-aktiviti latihan silang yang lain seperti berenang dan Berbasikal.

Masa penyediaan yang optimum bagi 10k adalah bergantung kepada titik permulaan anda. Apabila anda telah menjalankan untuk tempoh masa yang lebih lama, anda boleh lakukan 10 k latihan khusus dalam perkara 8 hingga 12 minggu. Apabila anda hanya bermula, maka ia adalah lebih baik untuk mendapatkan pertama ke titik di mana anda boleh berjalan tanpa henti 20-30 minit dan kemudian lakukan yang pemula 10k menjalankan atur cara.

Sebelum anda juga mula atur cara anda memastikan bahawa anda tidak mempunyai apa-apa jenis masalah kesihatan yang utama. Anda perlu dalam keadaan yang baik dan anda perlu dilakukan beberapa berjoging atau berjalan di bulan lalu atau lebih. Jika berjalan jumlah jarak yang pendek mencipta begitu banyak masalah untuk anda, maka anda perlu melakukan larian/berjalan menjalankan atur cara pertama sebelum anda mempertimbangkan berjalan jarak 10 k.

Teras latihan anda perlu jangka masa panjang dan laluan mudah, jangka panjang untuk pemula perlu membina sehingga sekurang-kurangnya 8 k, untuk lebih maju ia boleh lebih banyak lagi. Walaupun sebanyak 25k – 30k Jika anda Naib juara yang elit. Bahagian penting lain dari 10k anda yang menjalankan atur cara adalah rentak yang berjalan. Tempo yang berjalan itu hanya sedikit lebih cepat daripada mudah berjalan. Ia membantu meningkatkan anda ambang asid laktik yang memastikan bahawa anda boleh berlari dengan cepat tanpa membina asid laktik pada otot-otot anda.

Lebih cepat daripada tempo yang berjalan adalah tempoh yang berturut-turut dalam komponen utama Ketiga 10k anda yang menjalankan atur cara. Jangka masa anda boleh menjadi panjang kira-kira 400m hingga km. Di antara selang, anda boleh berlari beberapa minit. Ramai Pelari mendapati ia bermanfaat untuk menjalankan berbeza panjang selang dalam sesi yang berbeza. Jangan tersekat di sentiasa lakukan selang 800m. Anda akan mendapat benar-benar baik pada mereka, tetapi apa gunanya apabila anda perlu untuk dapat perlindungan 10k? Berbeza panjang daripada masa anda untuk melatih badan anda untuk digunakan untuk menjalankan jarak yang berbeza pada kelajuan yang berbeza-beza.

10 K baik menjalankan atur cara akan memberi anda Jumlah cukup masa untuk berehat kerana ia adalah penting untuk membolehkan otot-otot anda berjalan untuk Janakan semula dan menjadi lebih baik. Apabila berehat dengan betul, otot anda akan mendapat kekuatan yang lebih dan lebih seperti yang anda kemajuan latihan anda.
Selebihnya boleh rehat aktif seperti berjalan kaki. Berjalan kaki sering diabaikan oleh banyak pelari bersedia untuk perlumbaan 10 k. Ia boleh juga diterapkan dalam program anda kerana ia akan membolehkan anda meneruskan latihan anda tanpa memenatkan anda banyak. Berjalan atau lain-lain aktiviti seperti berenang, Berbasikal, pilates, berat dan lain-lain akan membantu anda melatih badan anda tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada otot-otot yang digunakan untuk berjalan.

Walaupun latihan silang sering diabaikan oleh pelari kerana ia mengambil tumpuan daripada berjalan, ianya bermanfaat untuk membina otot-otot lain dalam badan anda serta. Untuk mengambil saya sebagai contoh, saya dapati bahawa berjalan adalah agak sukar di belakang saya. Belakang saya adalah tempat yang lemah dalam badan saya, saya tidak mempunyai masalah dengan itu ketika aku tumbuh dewasa. Walaupun saya mendapat selesema atau mendapat sakit perkara pertama yang saya rasa yang sakit belakang saya. Bagi saya Latihan teras adalah satu bahagian penting dalam program saya berjalan. Semua latihan yang baik dan ia membantu dalam mendapatkan anda Jurugegas, lebih ramping dan lebih cepat.

Di atas mengandungi bahan-bahan utama untuk menjalankan atur cara anda 10k. Gunakan kesemuanya supaya anda mendapatkan disediakan secara optimum bagi 10k anda pertama atau terpantas!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *