Bagaimana Web persidangan teknologi adalah membina jurang komunikasi antara doktor dan pesakit

Bagaimana Web persidangan teknologi adalah membina jurang komunikasi antara doktor dan pesakit

Kita hidup dalam dunia teknologi. Dalam apa-apa bidang, anda boleh menemui beberapa jenis teknologi memainkan peranan tersendiri di dalamnya. Sidang video merupakan satu teknologi yang membantu orang ramai untuk bekerjasama dalam mana-mana lokasi geografi. Web sekarang hari Mesyuarat Perkhidmatan telah menjadi agak popular di kalangan hospital-hospital. Menggunakan teknologi ini, doktor boleh membantu pesakit yang tidak dapat datang ke hospital kerana penyakit mereka. Teknologi ini adalah benar-benar berguna untuk penduduk luar bandar di mana mereka memakai t mempunyai baik doktor/Hospital dan kemudahan pengangkutan yang sesuai.

Penggunaan telemedicine secara umumnya dianggap positif bagi kedua-dua pesakit dan ekonomi. Melalui pemantauan kesihatan yang jauh, telemedicine boleh membenarkan nombor-nombor yang tidak terkira banyaknya dari orang untuk mengelakkan rumah kejururawatan dan hospital, membolehkan mereka terus produktif, penginapan rumah lagi, dan akibatnya tanggung ditolak kos penjagaan kesihatan. Ekonomi juga manfaat daripada berkurang kepada pengangkutan pesakit untuk kemudahan-kemudahan lain apabila pakar penjagaan kesihatan diperlukan.

Telemedicine boleh dianggap sebagai rahmat bagi kedua-dua pesakit dan doktor. Alat-alat Telemedicine menyampaikan penjagaan kesihatan dalam bidang perubatan seperti perubatan kecemasan, pergigian, neurologi, psikiatri, ortopedik, dan RHEUMATOLOGI. Terdapat juga banyak peranti persisian yang boleh disertakan dengan komputer yang boleh membantu dalam pemeriksaan interaktif. Sebagai contoh,

“Tele-otoscope membolehkan doktor untuk ‘melihat’ di dalam telinga seorang pesakit
“Tele-stethoscope membolehkan doktor penasihat mendengar denyutan jantung pesakit

Dalam kes-kes yang melampau, pembedahan boleh mengambil tempat. Kecemasan boleh dikendalikan dalam masa sebenar antara dua lokasi yang biasanya mempunyai khusus peralatan. Peralatan itu termasuk robot pembedahan yang boleh menjadi persediaan untuk melayani pesakit lokasinya jauh, manakala pakar bedah (yang mungkin beribu-ribu batu jauhnya) boleh menggerakkan lengan robot dan jari untuk mengendalikan pesakit.

Satu lagi kelebihan desktop persidangan juga membuka peluang baru untuk pendidikan berterusan atau latihan bagi pengamal kesihatan luar bandar atau terpencil, yang mungkin tidak dapat meninggalkan amalan yang luar bandar untuk mengambil bahagian dalam Mesyuarat profesional atau peluang-peluang pendidikan.

Objektif utama telemedicine adalah memberi bantuan penjagaan kesihatan berkualiti kepada setiap pesakit. Sidang video juga memastikan bahawa pesakit-pesakit yang dirawat tidak kira keadaan kewangan mereka, dan ini menjadikan ia popular di kalangan orang-orang. Teknologi ini tidak syak lagi akan menetapkan satu trend baru bagi masyarakat tunai diikat lain yang ingin menyediakan penjagaan warga tua. Organisasi, Kemudahan penjagaan kesihatan peribadi keperluan khas dan Kumpulan yang serupa juga boleh meneroka penggunaan perisian untuk penghantaran maklumat mesyuarat.

Beberapa contoh bagaimana TeleMedicine berfungsi

“Kamera resolusi tinggi tangan boleh tertumpu pada anggota tertentu atau kawasan-kawasan yang doktor ingin memeriksa dengan teliti.
“Sebuah stethoscope telefon dan fon kepala membolehkan doktor dan pesakit kedua-duanya mendengar pesakit jantung dan paru-paru.
“Perisian membenarkan doktor dan jururawat untuk merekod dan mencetak maklumat pesakit atau preskripsi.

Tele-perubatan: Berita semasa dan peristiwa

Lebih daripada 68% orang dewasa Amerika Syarikat kini mula menggunakan Internet untuk mencari maklumat penjagaan kesihatan; tidaklah menghairankan bahawa ramai juga mahukan capaian digital dengan doktor mereka. Mungkin itulah sebab mengapa kerajaan-kerajaan yang banyak di negara-negara yang berbeza telah mula meningkatkan banyak kemudahan perubatan untuk rakyat. Berikut adalah beberapa berita semasa telemedicine dan acara-acara yang disenaraikan;

1. Pusat bagi Medicare & Medicaid Perkhidmatan (CMS) telah melanjutkan Suruhanjaya bersama keperluan untuk melaksanakan piawai telemedicine CMS bagi kedua-dua Hospital umum dan kritikal sehingga Mac 2011.

2. James Woodburn, Pengarah Perubatan menerangkan bahawa Kumpulan UnitedHealth yang berkhidmat lebih daripada 75 juta orang di Amerika Syarikat, melancarkan satu inisiatif telemedicine yang dipanggil berkaitan penjagaan yang mereka menggambarkan sebagai rangkaian di seluruh negara pertama yang menghubungkan pesakit kepada doktor penjagaan primer, pakar-pakar dan hospital. Menggunakan platform telemedicine Cisco di HealthPresence dan membina juruterbang mereka bersama di San Jose, ia juga menyelesaikan masalah lain–balik–dengan membayar pada kadar yang sama seperti untuk melawat pejabat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *