Bagaimana untuk tahu orkid anda adalah masalah dan belakang It Jururawat Kesihatan

Bagaimana untuk tahu orkid anda adalah masalah dan belakang It Jururawat Kesihatan

Orkid yang berdaya tahan dan boleh hidup walaupun di iklim yang tekerjam. Walaupun ini merupakan, orkid adalah terdedah kepada pelbagai penyakit yang berbeza dan serangan parasit. Anda boleh melihat masalah-masalah ini sama ada anda seorang pencinta orkid atau tukang kebun baru yang ingin mencuba penanaman orkid. Terdapat beberapa tanda-tanda serangan perosak dan penyakit-penyakit yang anda sepatutnya boleh mencari jika anda mahu mengekalkan orkid anda hidup.

Amaran tanda-tanda Watch bagi loji orkid anda

Salah satu cara untuk memberitahu jika orkid anda akan menghadapi masalah adalah untuk memeriksa dengan teliti daun dan bunga loji. Sebagai permulaan, mana-mana orkid yang berkembangan yang tidak hidup yang jauh mungkin menghadapi masalah. Berkembangan orkid perlu bertahan selama beberapa minggu sebagai loji yang sihat. Ingat bahawa anda jenis orkid boleh mekar beberapa kali sepanjang tahun supaya mendapatkan biasa dengan jenis orkid anda supaya anda tahu apa dan tidak biasa.

Jangan lupa untuk melihat kelopak, terlalu. Jika kelopak orkid itu akan berubah warna atau seolah-olah mempunyai tompok gelap atau lubang-lubang, kemudian mungkin ada sebab untuk berasa bimbang.

Mencari kerosakan atau perubahan warna pada daun orkid anda. Kebanyakan daun orkid yang sihat mempunyai cetak berkilat yang hijau kepada mereka. Jika tumbuh-tumbuhan anda tidak, maka ia boleh menjadi beberapa jenis masalah. Walau bagaimanapun, pastikan anda menghapuskan sebab-sebab alam sekitar seperti terlalu banyak cahaya matahari atau suhu yang tidak optimum kerana ia sebelum anda mengesyaki penyakit dengan serta-merta.

Mungkin perosak yang boleh menyebabkan kerosakan orkid anda

Terdapat semua jenis perosak yang boleh menyebabkan kerosakan kepada tumbuh-tumbuhan anda orkid termasuk aphids gnats kulat, lalat putih, dan sebagainya. Di sini adalah untuk melihat secara ringkas beberapa perosak yang disebutkan.

Aphids – orkid adalah kebanyakan dalam bahaya mati dari serangga aphid. Mereka membunuh loji dengan menghisap keluar nutrien yang kemudian meninggalkan di belakang produk sisa yang menjadikan ia terdedah kepada acuan. Apabila anda benar-benar melihat, ia adalah satu pukulan hebat berganda bagi orkid anda.

Kulat Gnats – serangga ini akan membiak di atas tanah dan pasu anda terutamanya jika ia mempunyai banyak lembapan. Kulat gnats adalah sama seperti reput akar. Seperti yang anda tahu, reput akar adalah satu cabaran yang besar untuk menjaga dalam tumbuh-tumbuhan anda.

Putih Terbang-lalat putih cantik dengan kecil kuning warna kepala mereka dengan sayap pucat yang memegang beberapa persamaan dengan bunga kecil. Walau bagaimanapun, kelihatan boleh deceiving. Serangga parasit ini selalunya dijumpai dalam kelompok terakhir underneath kelopak atau daun. Lalat putih dikenali untuk menyerang kebanyakan, jika tidak semua, tumbuh-tumbuhan dan menyebarkan virus penyakit. Jenis serangga ini adalah satu gangguan untuk bukan sahaja petani tetapi juga Ahli hortikultur.

Lain-lain serangga merosakkan loji

Lain-lain serangga yang boleh merosakkan orkid anda termasuklah mealy bug, skala serangga kutu daun, hama labah-labah. Pepijat mealy dan skala serangga yang akan menyerang daun orkid tersebut, yang boleh membuat mereka bertukar menjadi warna kekuningan. Kutu daun, hama labah-labah, di sisi lain, hadir sendiri seperti terang berwarna tompok.

Jenis-jenis rawatan untuk orkid anda

Ramai orang menggunakan racun makhluk perosak untuk menghilangkan penyakit atau serangga perosak yang akan mengenakan kerosakan orkid mereka. Ini telah terbukti berkesan. Kaedah ini menghapuskan kerosakan yang menyebabkan masalah telah dibesarkan kepada dua isu.

Sebagai permulaan, terdapat peningkatan rintangan dalam kebanyakan organisma yang menyerang orkid, terutamanya apabila terdedah kepadanya secara berterusan. Kedua, racun makhluk perosak adalah sangat un-environmentally mesra, yang cenderung untuk menghidupkan orang-orang dari menggunakan bahan-bahan kimia yang toksik. Hal ini terutama berlaku di rumah di mana kanak-kanak kecil akan.

Jika anda sedang mencari untuk menjadi mesra dan menjaga orkid anda sihat, kemudian basuh semua bahagian tumbuhan ini sepenuhnya, pengeringan mereka baik dengan berhati-hati selepas anda selesai. Keputusan sering dilihat beberapa kali melakukan kaedah ini supaya tidak menjadi glum jika anda tidak melihat keputusan serta-merta. Anda juga perlu repot tumbuhan anda dalam tanah/perkara segar supaya anda boleh menghilangkan masalah kulat.

Kerana kebanyakan serangga kelihatan teruja oleh kuning warna, meletakkan kertas tacky berwarna sehingga berhampiran dengan kilang supaya ia boleh memerangkap serangga, menghalang mereka daripada menghasilkan dan menyebarkan kerosakan mereka. Anda juga boleh Lap ke kawasan-kawasan yang terjejas di loji anda dengan minyak neem.

Alih Keluar kilang yang dijangkiti dari lain-lain hidupan tumbuhan supaya ia tidak menyebabkan penyakit untuk menyebarkan. Walaupun anda boleh melakukan banyak, anda perlu ingat untuk bersabar dan memberi penjagaan yang diperlukan untuk hidup dan mengembalikan semula keindahan yang sekali itu orkid anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *