Bagaimana untuk merawat selamat yang telah

Bagaimana untuk merawat selamat yang telah

Yang telah terletak dalam saku kecil cecair yang terkandung di dalam lapisan luar kulit. Yang telah disebabkan oleh kerengsaan kulit dari rubbing berlebihan, pembakaran, pembekuan, bahan kimia toksik kepada kulit, atau jangkitan. Ia boleh mengandungi darah, serum, atau nanah di dalamnya. Jika anda adalah atlet anda yang mungkin sangat akrab dengan lepuh. Biasanya terpapar di tempat-tempat yang dapat kerengsaan yang berulang-ulang. Lokasi lepuh bergantung kepada aktiviti yang anda lakukan. Jika anda seorang pemain, ahli angkat besi yang berat atau pemain besbol tempat-tempat yang paling biasa untuk mendapatkan lepuh berada di tangan anda, skier atau snowboarder shins anda atau kaki lebih rendah, dan Naib juara atau walker pada kaki anda.

Sekali orang ramai menyedari bahawa mereka mempunyai telah satu isu paling tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan. Adakah saya pop telah di atau Adakah saya biarkan sahaja? Sesetengah orang mengatakan tidak pop telah satu kerana ia boleh mendapat jangkitan dan ia hanya akan menjadi lebih buruk. Orang lain mengatakan pop telah dengan seberapa segera kerana ia membentuk sebaliknya ia akan mendapat lebih besar. Saya dapat melihat mengapa ada kekeliruan tentang pop atau pop telah yang tidak kerana terdapat sedikit kebenaran di kedua-dua penyata ini. Kebanyakan pengamal penjagaan kesihatan, seperti seorang podiatrist, menginap nasihat anda ke longkang telah di selagi anda melakukannya dengan cara yang bersih dan steril. Jika anda perlu ke longkang yang telah kerana anda akan terus jenis aktiviti yang menyebabkan telah di, ikuti garis panduan berikut untuk melakukannya dengan selamat

1) Mengumpul bekalan berikut: tuala, sabun, jarum steril, gauze, salap antibakteria, Band-Aid

2) Membersihkan kawasan yang ke atas dan sekitar telah dengan tuala, sabun dan air.

3) Memegang jarum steril dalam tangan anda lebih kuat. Mempunyai gauze yang sedia di tangan anda. Tebuk telah itu dengan jarum yang steril dan dikenakan tekanan dengan gauze pad. Teruskan tekanan sehingga semua cecair yang disalirkan daripada yang telah. Jangan keluarkan “bumbung” yang telah.

4) Melupuskan pad jarum dan gauze.

5) Memohon lapisan nipis salap antibakteria yang terkemuka di kawasan yang mana telah di adalah terletak.

6) Meletakkan Band-Aid yang melalui kawasan tersebut untuk membantu mencegah jangkitan.

7) Memikirkan apa yang menyebabkan telah membentuk dan mencari jalan untuk menghalang kerengsaan daripada berterusan. Ini akan mencegah lepuh tambahan daripada terbentuk.

Lepuh ini akan kejadian yang biasa, terutamanya pada orang yang aktif. Lepuh yang paling mudah untuk merawat tetapi jika anda berasa tidak selesa untuk merawat sendiri, atau berfikir yang telah anda boleh dijangkiti, hubungi podiatrist tempatan anda untuk pendapat yang profesional.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *