Bagaimana untuk merawat satu selaran matahari – rawatan selaran matahari

Bagaimana untuk merawat satu selaran matahari – rawatan selaran matahari

Selaran matahari yang merupakan radiasi terbakar pada kulit yang dihasilkan oleh overexposure untuk cahaya ultraviolet (UV), biasanya dari matahari ” s sinar. Terbakar sama boleh dihasilkan oleh overexposure untuk sumber-sumber lain daripada UV, seperti Menyamak lampu dan kimpalan arcs. Pendedahan kulit kepada jumlah yang lebih rendah daripada UV sering akan menghasilkan soal yang. Selaran matahari. Imej ihsan John L. Bezzant, MD dan Spencer S. Eccles Kesihatan Sains Perpustakaan. Membesarkan selaran matahari. Imej ihsan John L. Bezzant, MD dan Spencer S. Eccles Kesihatan Sains Perpustakaan.

Sunburns kebanyakan boleh dirawat di rumah. Jika anda melihat diri anda, rakan atau ahli keluarga yang mula membakar, dengan serta-merta keluar dari matahari. Jika ini tidak mungkin, berpindah ke tempat yang rendang dan memohon pelindung matahari. Selain itu, perlindungan terdedah kawasan supaya tambahan kerengsaan.

Pelepasan juga boleh datang dari anti-inflammatories dan kesakitan relievers seperti aspirin dan ibuprofen. Meletakkan memampatkan sejuk pada kulit boleh melegakan kesakitan. Mengambil mandi sejuk, tetapi tidak sejuk, juga boleh membantu kulit sunburned. Elakkan garam, minyak wangi atau minyak kerana mereka juga boleh merengsakan kulit anda. Menggunakan satu gel aloe vera atau losyen atau rawatan layanan yang lain boleh membantu melegakan kulit. Tidak digunakan mentega atau minyak untuk sunburns.

Sehingga selaran matahari yang telah sembuh, jauhi dari matahari dan minum banyak air untuk diminum. Dehidrasi yang kerap adalah merupakan hasil sampingan kepada satu selaran matahari. Elakkan minum alkohol kerana ia boleh mendehidrasi kulit lagi.

Gunakan ubat Over-The-Counter selaran matahari yang mengandungi aloe vera. Gunakan pelembap cahaya atau dusting serbuk untuk melegakan chafing. Elakkan minyak wangi atau barangan yang wangi. * Gunakan menukarkan analgesik untuk melegakan kesakitan dan sakit kepala dan mengurangkan demam.

Gunakan untuk OTC topikal steroid krim seperti Cortaid jika sakit berterusan. Jangan gunakan Anestetik tempatan krim atau semburan yang kebas sakit seperti Benzocaine. Ia boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang.

Berehat dalam kedudukan yang selesa, dalam yang sejuk, Bilik yang tenang. Jauhi dari matahari.

Sunscreens kimia

Sunscreens kimia menyerap cahaya ultraviolet berbahaya untuk melindungi kulit terhadap selaran matahari. Kerana bahan kimia yang berlainan mempunyai kesan-kesan yang berbeza-beza terhadap perlindungan UVA dan UVB, gabungan bahan-bahan kimia yang biasanya digunakan dalam sunscreens. Sunscreens kimia hendaklah digunakan sekurang-kurangnya 15 minit sebelum pendedahan cahaya matahari, untuk membuat bahan-bahan kimia — cinnamates, octocrylene dan asid perenggan-aminobenzoic kurang umum digunakan (PABA) dan derivatif — lebih aktif pada kulit.

Sunscreens fizikal

Fizikal sunscreens memesongkan sinaran radiasi UV dari kulit bukannya ia menyerap. Zink oksida atau titanium dioksida adalah terutamanya berkesan, terutamanya untuk hidung dan telinga. Spektrum perlindungan titanium dioksida diperluaskan ke dalam pelbagai UVA dan jadi ia sering termasuk dalam kombinasi dengan sunscreens kimia.

Minum banyak air untuk menggantikan air yang hilang melalui peluh di bawah matahari, dan menyejukkan. Jangan minum alkohol kerana ia akan mendehidrasi anda lagi.

Untuk selaran matahari yang ringan, menggunakan losyen pelembab atau aftersun khas yang krim dari farmasi. Aftersun membantu untuk menyejukkan kulit serta moisturising dan melegakan rasa ketat. Losyen Calamine juga boleh digunakan untuk melegakan gatal-gatal dan kesakitan.

Untuk orang dewasa, ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen boleh membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *