Bagaimana untuk merawat Jangkitan pundi kencing

Bagaimana untuk merawat Jangkitan pundi kencing

Jangkitan pundi kencing juga dipanggil jangkitan saluran kencing (UTI) oleh kebanyakan orang perubatan, jadi jika anda mendengar kedua-dua nama, Jangan takut atau keliru. Ia adalah jangkitan bakteria yang memberi kesan kepada mana-mana bahagian saluran kencing. Walaupun air kencing mengandungi pelbagai cecair. Garam dan bahan buangan, ia biasanya tidak mempunyai bakteria di dalamnya. Apabila bakteria ini masuk ke dalam pundi kencing dan membiak dalam air kencing, ia akan menyebabkan jangkitan saluran kencing.

Herba boleh digunakan untuk melawan jangkitan, melegakan radang saluran kencing dan menggalakkan kencing (yang rasa bakteria daripada sistem). UVA ursi (juga dikenali sebagai bearberry dan upland cranberry) boleh menjadi berkesan dalam membersihkan jangkitan dari saluran kencing dan mencetuskan kencing. Daun-daun yang sering diambil sebagai rasa atau teh. Kerana ia boleh menjadi toksik, dos kecil yang hanya herba ini perlu digunakan. Ikut arahan dari doktor anda atau pada label produk.

UTIs dirawat dengan ubat-ubatan anti-bakteria. Pilihan ubat dan tempoh rawatan bergantung kepada sejarah pesakit dan ujian air kencing yang mengenal pasti bakteria yang menjengkelkan. Ujian sensitiviti ini adalah sangat berguna dalam membantu Pilih doktor dadah yang paling berkesan. Ubat-ubatan yang paling kerap digunakan untuk merawat UTIs rutin, tidak akan trimethoprim (Trimpex), trimethoprim/sulfamethoxazole (Bactrim, Septra, Cotrim), amoxicillin (Amoxil, Trimox, Wymox), nitrofurantoin (Macrodantin, Furadantin) dan ampicillin (Omnipen, Polycillin, Principen, Totacillin). Kelas ubat-ubatan yang dipanggil quinolones termasuk empat ubat-ubatan yang diluluskan pada tahun-tahun kebelakangan bagi merawat UTI. Ubat-ubatan termasuk (Floxin) ofloxacin, norfloxacin (Noroxin), ciprofloxacin (Cipro) dan trovafloxin

Jika anda mempunyai gejala-gejala jangkitan saluran kencing lebih rendah, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda untuk temujanji, sebaik-baiknya pada hari sangat gejala diiktiraf.

Jangkitan pundi kencing boleh membuktikan untuk menjadi sangat serius jika tidak dirawat dengan segera. Berulang yang sangat biasa pada orang yang terdedah dan boleh membawa kepada jangkitan buah pinggang, yang jauh lebih serius daripada Jangkitan pundi kencing dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang perment. Jadi kepentingan merawat masalah asas yang membawa kepada Jangkitan pundi kencing adalah menonjol. Juga mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan reassurances yang paling penting. Orang tua Jangkitan pundi kencing adalah lebih sukar untuk didiagnosis kerana tanda-tanda yang begitu banyak dalam seperti penuaan. Orang-orang yang lebih tua yang mula mendapat lebih keliru, lesu atau incontinent perlu diperiksa oleh doktor bagi Jangkitan pundi kencing.

Jangkitan pundi kencing ringan boleh membersihkan dengan cepat sebagai tindak balas kepada remedi rumah yang mudah, seperti minum banyak cecair. Tetapi jika anda mengalami sebarang pelepasan dalam tempoh 24 jam, anda harus berunding dengan doktor untuk rawatan yang lebih agresif. Kelewatan dalam membersihkan tubuh daripada jangkitan yang boleh membawa kepada masalah yang lebih serius. Rawatan rumah biasa adalah Pyridium. Ini adalah semata-mata untuk agen Anestetik saluran kencing dan benar-benar tidak akan merawat jangkitan. Ini boleh membantu sementara menunggu antibiotik untuk bekerja.

Cystitis biasanya dirawat dengan antibiotik. Sebelum menetapkan antibiotik, doktor menentukan sama ada orang itu mempunyai satu keadaan yang akan menjadikan cystitis lebih teruk, seperti kencing manis atau sistem imun yang lemah (yang mengurangkan keupayaan seseorang untuk melawan jangkitan), atau lebih sukar untuk menghapuskan, seperti sebuah keabnormalan struktur. Syarat-syarat tersebut mungkin memerlukan antibiotik yang lebih kuat yang diambil untuk tempoh yang lebih lama daripada masa, terutamanya kerana jangkitan dijangka kembali sebaik sahaja orang berhenti mengambil antibiotik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *