Bagaimana untuk merawat asma bermusim dalam cara Ayurveda

Bagaimana untuk merawat asma bermusim dalam cara Ayurveda

Asma yang menjadi salah satu penyakit kronik yang paling dahsyat dan maut disebabkan oleh alahan. Mungkin ada beberapa jenis secara tiba-tiba serangan berulang yang diikuti dengan kesukaran bernafas, sakit dada dan batuk. Dalam erti kata lain ia boleh diperihalkan, sebagai serangan convulsive atau bronchospasm yang menyebabkan masalah pernafasan. Cara terbaik untuk menangani asma adalah semata-mata untuk menjauhkan diri dari apa-apa jenis pencetus. Debu, debunga, bijirin, perubahan dalam keadaan iklim, makanan, sentuhan yang terus-menerus dengan kucing, anjing dan sebagainya adalah di antara sebab-sebab di sebalik berlakunya asma bermusim.

Serangan asma bermusim menjadikan pesakit dapat menyedut dan menghembus nafas kerana tersumbat di dada, bahagian-bahagian udara serta tekak. Asma adalah genetik dalam alam semula jadi dan Pas daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka.

Asma pekerjaan adalah sesuatu yang seseorang pekerja akan menyedut bahan-bahan alahan di tempat kerja, yang membuat hypersensitive di dalam saluran pernafasan.
Kerja-kerja berkaitan, asma adalah agak serupa dengan asma pekerjaan. Di sini, apa-apa bahan di tempat kerja anda menyebabkan kerengsaan dalam pernafasan dalam mengesan dan aggravates asma yang sedia ada. Asma bermusim boleh berlaku kepada mana-mana orang tidak kira umur. Asma boleh berlaku kepada orang yang di bawah 30 kerana alahan. Manakala bagi seseorang yang berumur lebih dari 30, zarah-zarah udara mungkin sebab utama. Dalam kebanyakan kes-kes percantuman di tindakbalas alahan alahan serta bebas menyebabkan asma.

Ayurveda sebagai rawatan alternatif asma adalah agak berbeza dari cara allopathic mengubati asma. Terdapat banyak allopathic rawatan untuk menyembuhkan dan mengawal asma seperti inhaler lozenges. Walau bagaimanapun, Ayurveda mengikut cara yang berbeza untuk mengubati dengan terapi herba, makanan sihat bersama-sama dengan beberapa rohani bergerak.

Herba semulajadi yang digunakan dalam Ayurveda cara mengubati asma ada lada hitam, Halia, cengkih, Manna, Thyme, likuoris, Mullein, mur dan lain-lain. Herba ini boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai Kesihatan, kedai runcit, atau mana-mana kedai tempatan Ayurveda dan boleh dimakan secara lisan atau melalui masakan. Mereka menggalakkan penghadaman dan mengurangkan masalah sneezing.

Kepentingan diet dan senaman dalam mengubati asma melalui cara Ayurveda
1. Pemakanan seimbang yang betul adalah penting untuk pertempuran dengan asma. Produk tenusu dan makanan yang kaya dengan gula perlu biasanya boleh dielakkan sepenuhnya untuk menghentikan mencetuskan reaksi alahan. Penyejukan dan pembekuan makanan perlu dielakkan serta kerana ia memberi kesan kepada passageways pernafasan dalam untuk pesakit asma.

2. Ayurveda yang asma rawatan alternatif juga boleh diubati melalui Yoga, meditasi, kerap bersenam serta senaman fizikal yang kerap.

3. Ini hari asma yang meningkat kerana gaya hidup moden telah menjadi terlalu sibuk. Oleh itu, ia adalah sangat penting untuk menguruskan beberapa ruang peribadi untuk detox diri dari sebarang tekanan dan ketegangan. Yoga dan meditasi adalah cara yang terbaik untuk mengelakkan asma.

4. Pantas senaman adalah juga agak menguntungkan, kerana ia mewujudkan rangsangan yang boleh menjelaskan apa-apa jenis tersumbat di sekitar dada dan paru-paru.

Ayurveda merupakan satu alternatif yang terbaik untuk anda. Ayurveda sebagai rawatan alternatif asma berfungsi baik dalam mengelakkan serta penyembuhan asma, apabila ia menggabungkan ubat-ubatan herba, nasihat pemakanan dan senaman untuk mendapat manfaat sepenuhnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *