Bagaimana untuk meningkatkan tabiat perbelanjaan anda

Bagaimana untuk meningkatkan tabiat perbelanjaan anda

Wang tidak tumbuh di atas pokok. Ramai orang belajar cliché lama ini dengan cara yang sukar. Apabila anda menjadi dikebumikan di bawah longgokan hutang kerana tabiat berbelanja yang tidak sihat, anda boleh menyalahkan pada kad kredit, media pemuliaan produk-produk yang berjenama dan mahal, atau rakan-rakan anda yang anda ingin bersaing dengan.
Namun hakikatnya, tidak ada benar-benar lain untuk menyalahkan tetapi anda. Sebagai seorang dewasa, anda bertanggungjawab untuk menghabiskan wang anda dan untuk menghabiskan ia dengan cara yang betul supaya anda tidak berakhir mendalam dalam masalah kewangan apabila anda bangun keesokan harinya.

Di bawah anda akan menemui beberapa maklumat yang praktikal tentang bagaimana untuk meningkatkan tabiat berbelanja anda.

Pengiktirafan masalah

Langkah pertama dalam meningkatkan tabiat berbelanja anda adalah untuk mengenal pasti masalah. Bukan sahaja anda perlu mengakui kepada diri sendiri bahawa anda perlu untuk membetulkan taktik kewangan anda, anda juga perlu mengkaji dan menganalisis pola-pola perbelanjaan anda di perintah untuk anda untuk menentukan kawasan yang anda perlu diperbaiki. Selain itu, anda juga harus bertanya diri sendiri soalan-soalan berikut:

• Adakah anda biasanya mendapati diri anda mahu untuk menghabiskan hanya kerana dapat membeli sesuatu?
• Adakah anda membeli perkara-perkara yang anda tidak benar-benar perlu atau mahu?
• Adakah anda mempunyai dorongan yang mengikuti fesyen terkini atau membeli alat Tempahan?
• Adakah anda percaya bahawa menghabiskan wang adalah cara yang terbaik untuk menikmati dan mempunyai masa yang hebat?

Gerak hati membelanjakan

Menjawab soalan-soalan ini akan membawa kita kepada topik seterusnya yang menyelesaikan perbelanjaan gerak hati. Membiarkan diri anda membeli barang pada gerak hati bukanlah satu tabiat berbelanja yang sihat. Jika anda terdedah kepada ini, cara terbaik untuk menyelesaikannya ialah untuk melihat faktor-faktor yang mencetuskan keinginan anda untuk menghabiskan. Ringkasnya, menghapuskan sumber godaan.

Sebagai contoh, jika anda mendapati diri anda berbelanja lebih daripada yang biasanya anda lakukan apabila anda mempunyai kad kredit anda dengan anda, maka adalah lebih baik anda tinggalkan ini di rumah pada setiap masa. Sekarang, jika anda jenis yang tidak boleh menahan sepasang baru Reka bentuk kasut maka perkara yang bijak dilakukan akan Elak untuk Menggilap kedai apabila wang yang ketat.

Penggunaan kad kredit

Rakyat harus sedar bahawa dalam menggunakan wang plastik datang pada kos. Kadang-kadang, ini juga boleh mengambil tol pada Kesihatan kewangan seseorang. Untuk wang-pintar, elakkan daripada menggunakan kad kredit sebanyak mungkin. Menggunakannya hanya apabila anda mempunyai pilihan lain dan hanya untuk perbelanjaan yang sangat penting. Tidak membuat pembelian dengan kad kredit anda untuk barang-barang harian seperti makanan, runcit, pakaian, bil-bil, utiliti dan sebagainya. Tidak berpuas hati pada membayar hanya minimum. Melakukan hal ini akan hanya menambah hutang dan dikenakan caj faedah yang lebih banyak. Menjimatkan wang untuk kecemasan dan bukan bergantung kepada kad kredit anda.

Perspektif kewangan dan sikap

Memperbaiki tabiat berbelanja anda juga perlu dilakukan dengan mengubah sikap dan perspektif anda mengenai wang dan dalam kehidupan umum. Kebanyakan orang-orang yang menjadi kesemua hutang adalah orang-orang yang bergantung kepada perkara-perkara yang penting untuk kebahagiaan. Nilai-nilai palsu, salah keutamaan, discontentment, dan keinginan untuk bersaing dengan Joneses itu adalah perkara-perkara lain yang menyebabkan orang ramai untuk menghabiskan lebih daripada apa yang mereka mampu. Hidup dalam cara anda tidak mungkin bermakna tinggal impian tetapi jika anda bijak wang dan anda menyimpan wang untuk masa depan anda, anda boleh mengalami ini suatu hari nanti. Di sisi lain, jika anda memaksa diri anda untuk hidup kehidupan yang besar hari walaupun anda tidak mampu, anda boleh bangun satu hari dengan apa-apa yang ditinggalkan.

Sudah tentu, apabila berlaku perkara yang tidak diingini dan anda mendapati diri anda terperangkap dalam hutang walaupun anda fikir anda telah melakukan segala-galanya untuk meningkatkan tabiat berbelanja anda, ada strategi kewangan yang berkesan yang akan membantu anda menghadapi keadaan yang lebih mudah. Salah satu daripadanya adalah pinjaman penyatuan hutang, yang membolehkan anda untuk menggabungkan pelbagai pinjaman ke dalam salah satu yang mempunyai kadar faedah yang lebih rendah dan bayaran bulanan. Tetapi pastikan menggunakan Kalkulator penyatuan hutang dan mendapatkan nasihat profesional supaya anda boleh menentukan jika ini adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *