Bagaimana untuk meningkatkan kemahiran bercerita

Bagaimana untuk meningkatkan kemahiran bercerita

Bercerita memerlukan set kemahiran yang berbeza sama sekali. Manakala orang beritahu cerita kepada rakan-rakan, ahli keluarga atau orang yang tidak dikenali secara tetap, walaupun ia lebih khusus lagi, dendam atau gosip, ia masih dianggap sebuah cerita yang tetap. Walau bagaimanapun, bercerita dalam erti kata yang lebih ketat bermakna narrating cerita kepada seseorang atau sekumpulan orang. Bercerita, sama ada tujuan anda adalah untuk meletakkan kanak-kanak tidur, menyampaikan mesej atau meningkatkan persembahan, memerlukan set kemahiran yang anda gunakan apabila anda hendak memberitahu cerita kepada rakan-rakan anda yang sama.

Pertama sekali, memberitahu cerita-cerita yang mencetuskan minat anda serta kepentingan penonton anda. Dengan cara ini, ia akan menjadi lebih mudah dan ia akan lebih semula jadi untuk anda ceritakan kisah-kisah ini. Jika cerita anda adalah sesuatu yang faedah anda, ia mungkin akan menunjukkan dan boleh mempengaruhi bagaimana anda penyampai cerita.

Dengan menggunakan sebuah cerita yang anda suka, anda akan dapat bercakap secara semula jadi. Seluruh cerita menjadi lebih menarik kerana nada suara anda dan tindakan anda akan menggambarkan keghairahan anda. Dengan bercakap secara semula jadi, anda boleh mendapatkan terlibat khalayak anda untuk mendengar kepada anda dengan lebih dekat kerana mereka akan merasakan bahawa ia seolah-olah anda akan memberitahu cerita dari kata-kata anda sendiri dan dari hati anda.

Mengekalkan hubungan mata dengan penonton anda. Jika penonton anda hanya seorang, mengekalkan hubungan mata untuk kebanyakan masa. Jika anda mempunyai penonton yang besar atau jika anda mempunyai sebuah bilik darjah yang penuh dengan kanak-kanak, sapu pandangannya anda merentasi semua orang dari masa ke semasa. Dengan mengekalkan hubungan mata, anda boleh yakin bahawa penonton masih terlibat dan mendengar kepada anda, dan pada masa yang sama, penonton dapat mengetahui bahawa anda akan menyedari mereka dan sambungan yang sentiasa ada. Satu-satunya masa untuk memecahkan hubungan mata adalah apabila anda bertindak keluar peranan satu watak atau kadang-kadang apabila gesturing.

Penggunaan pengulangan perkataan, frasa, atau tangkap frasa sebagai rakyat, terutama kanak, akan menghargai jika mereka merasakan mereka boleh mengikuti bersama-sama dengan mudah mengetahui atau meramalkan apa yang akan anda katakan seterusnya.

Anda juga boleh bertindak keluar bahagian-bahagian cerita dan menggalakkan interaksi terutamanya jika ia sebuah cerita yang lebih panjang daripada biasa. Ingatlah Bahasa badan anda dan mengelakkan yawning atau fidgeting sekitar. Ini mungkin menunjukkan kebosanan atau memberitahu keluarganya bahawa dia dalam cerita, yang akan menyebabkan anda kehilangan sambungan dengan penonton.

Rehearse sebelum anda memberitahu cerita sebenar. Amalan ini akan membolehkan anda untuk melicinkan keluar pembentangan. Cerita paling pemberitahu amalan sebelum mereka menyampaikan cerita mereka kerana ia menguatkan kebiasaan cerita dalam minda mereka dan membolehkan mereka untuk besi keluar lebam apa-apa dalam pembentangan.

Bercerita bukan seni yang hilang dan kita semua perlu baik bercerita pada satu titik atau yang lain. Amalan membuat sempurna jadi anda perlu memberi perhatian kepada prestasi setiap dan mendengar Komen-komen dan kritikan orang lain supaya anda boleh meningkatkan kraf anda. Akhirnya, alasan mengapa anda akan memberitahu cerita anda untuk mendapatkan mesej yang khusus di seluruh, dan anda hanya boleh lakukan ini dengan kemahiran yang tepat, keyakinan, dan banyak amalan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *