Bagaimana untuk mengurangkan selesema H1N1 (selesema babi) dan gejala-gejala Influenza Agung

Bagaimana untuk mengurangkan selesema H1N1 (selesema babi) dan gejala-gejala Influenza Agung

Selesema H1N1 (selesema babi) telah membuat berita lagi Tempahan sebagai Kesihatan organisasi seperti pusat kawalan penyakit dan pencegahan Kesihatan Kanada, memberi amaran bahawa wabak adalah sangat mungkin dalam kejatuhan 2009. Sekiranya kawasan tersebut anda atau yang tersayang menjadi sakit dengan selesema, Terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan gejala penyakit tersebut.

Gejala-gejala influenza boleh diatasi dengan ubat-ubatan antivirus kadang-kadang, tetapi memerlukan preskripsi. Majoriti orang tidak perlu ubat-ubatan antivirus untuk pulih dari selsema. Walau bagaimanapun, orang-orang lebih tinggi risiko untuk komplikasi selesema yang teruk, atau orang-orang dengan penyakit selesema yang teruk yang memerlukan kemasukan ke hospital, mungkin mendapat manfaat daripada ubat-ubatan antivirus. Ubat-ubatan antivirus yang disediakan bagi orang-orang yang umur 1 tahun dan lebih tua. Sentiasa meminta penyedia jagaan kesihatan anda sama ada anda memerlukan ubat-ubatan antivirus.

Jangkitan Influenza selalunya boleh membawa kepada atau berlaku dengan jangkitan bakteria dan sesetengah orang juga perlu mengambil antibiotik. Penyakit yang teruk atau berpanjangan atau penyakit yang seolah-olah menjadi lebih baik, tetapi kemudian menjadi lebih teruk lagi boleh menjadi petunjuk bahawa seseorang yang mempunyai jangkitan bakteria. Sentiasa semak dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai kebimbangan.

Amaran! Tidak memberi aspirin (asid acetylsalicylic) kanak-kanak atau remaja yang mempunyai selesema; ini boleh menyebabkan penyakit yang jarang berlaku tetapi serius yang dipanggil Sindrom Reye… (Sindrom Reye (RS) adalah terutamanya kanak-kanak dengan penyakit, walaupun ia boleh berlaku di mana-mana umur. Ia menjejaskan semua organ badan tetapi paling berbahaya kepada otak dan hati–menyebabkan peningkatan tekanan dalam otak akut dan, selalunya, besar-besaran pengumpulan lemak pada hati dan organ-organ lain. RS ditakrifkan sebagai satu penyakit yang dua fasa kerana ia biasanya berlaku bersama-sama dengan jangkitan virus sebelumnya, seperti selsema atau chicken pox.Ada ubatnya untuk RS. Pengurusan yang berjaya, yang bergantung pada diagnosis awal, adalah bertujuan untuk melindungi otak daripada kerosakan yang tidak boleh pulih dengan mengurangkan bengkak otak, menterbalikkan kecederaan metabolik, mencegah komplikasi dalam paru-paru, dan menjangkakan serangan jantung.)

* Semak label ramuan ubat over-the-counter sejuk dan selsema untuk melihat jika ia mengandungi aspirin.

* Anak 5 tahun umur lebih tua dan remaja dengan selsema boleh mengambil ubat-ubatan tanpa aspirin, acetaminophen (Tylenol ®) dan ibuprofen (Advil ®, Motrin ®, Nuprin ®), untuk melegakan gejala.

* Taman muda dari umur 4 tahun tidak harus diberikan over-the-counter ubat-ubatan yang sejuk tanpa pertama bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan.

* Penjagaan yang paling selamat untuk gejala-gejala selsema pada kanak-kanak yang lebih muda daripada usia 2 tahun menggunakan humidifier cool-kabus yang dan mentol yang sedut untuk membantu mukus yang jelas dari sini.

* Fevers dan sakit boleh dirawat dengan acetaminophen (Tylenol ®) atau ibuprofen (Advil ®, Motrin ®, Nuprin ®) atau anti-radang nonsteroidal (NSAID).

Over-the-counter ubat sejuk dan selsema yang digunakan mengikut arahan pakej boleh membantu meringankan beberapa gejala seperti batuk dan kesesakan. Penting, ubat-ubat ini akan mengurangkan seseorang bagaimana berjangkit adalah. Menyemak bahan-bahan pada label pakej untuk melihat jika ubat-ubatan telah mengandungi acetaminophen atau ibuprofen sebelum mengambil dos ubat-ubatan tambahan — tidak double dos! Pesakit dengan masalah perut atau penyakit buah pinggang perlu menyemak dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka sebelum mengambil NSAID apa-apa.

Bilakah anda perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan

* mempunyai kesukaran bernafas atau dada sakit

* mempunyai perubahan warna ungu atau biru bibir

* adalah muntah-muntah dan tidak dapat mengekalkan cecair rendah

* mempunyai tanda-tanda dehidrasi seperti pening apabila berdiri, ketiadaan kencing, atau bayi, kekurangan air mata apabila mereka menangis

* mempunyai Sawan (contohnya, sawan tidak terkawal)

* Kurang responsif daripada normal atau menjadi keliru

* Nota – semak dengan pembekal penjagaan kesihatan anda atau ahli farmasi untuk betul, Peti Deposit Keselamatan penggunaan ubat-ubatan dan sentiasa semak dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai sebarang keraguan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *