Bagaimana untuk mengurangkan penampilan selulit

Bagaimana untuk mengurangkan penampilan selulit

Berlakunya selulit ini pasti mengecewakan ramai. Ia adalah keadaan kulit yang sangat tidak menyenangkan, yang adalah mengapa ramai penghidap cuba banyak cara untuk mengurangkan penampilan. Wanita khususnya yang sangat sensitif dengan isu-isu selulit, dan ianya memalukan untuk ke sana sini dengan selulit yang sangat jelas. Selulit adalah lebih cenderung untuk membangunkan di lengan, perut dan paha–bahagian-bahagian badan yang mudah menunjukkan.

Terdapat banyak sebab mengapa borang-borang selulit. Marilah kita mengetahui sebab-sebab yang pelbagai untuk menentukan rawatan yang sesuai.

Sebab 1 – selulit boleh diwarisi. Wanita yang datang dari keluarga yang terdedah kepada selulit mempunyai kecenderungan untuk membangunkan serta. Selulit biasanya berkembang dalam tempoh tahun-tahun remaja, kebanyakannya sekitar umur 14 atau 15. Sesetengah wanita juga membangunkan selulit selepas bersalin.

Sebab 2 – makanan juga merupakan faktor-faktor yang besar bagi pembentukan selulit. Pengambilan makanan yang mengandungi kafein atau alkohol mencetuskan pembentukan selulit. Makan yang tidak sihat adalah kata kunci–makanan ringan dan morsels membangunkan toksin lain menggalakkan selulit untuk membangunkan.

Sebab 3 – penggunaan pil tidur, pil diet, anak kontraseptif oral dan tablet kawalan berat badan juga mencetuskan pembentukan selulit. Pengeluaran estrogen adalah sebab mengapa ubat-ubatan ini menggalakkan pembangunan selulit. Ubat-ubatan ini juga meningkatkan tahap toksin di dalam badan, yang hanya menambah kepada masalah ini.

Sebab 4 – kayu daripada rokok boleh menjejaskan sistem tubuh kasar–kayu tunggal mengandungi cukup bahan-bahan kimia yang berbahaya. Perokok yang adalah terdedah kepada paru-paru dan penyakit jantung, dan kulit mereka kelihatan kering dan tidak sihat. Pengguna rokok diketahui untuk membangunkan selulit lebih mudah daripada perokok tidak.

Sebab 5 – air merupakan elemen yang penting yang membantu membersihkan badan. Sebahagian toksin yang boleh dihapuskan dengan air yang mencukupi. Tidak minum air yang cukup pada siang hari membawa kepada pembentukan toksin, yang menggalakkan pembangunan selulit.

Ia adalah lebih mudah untuk mengelakkan selulit jika anda tahu bagaimana ia berlaku. Tetapi jika anda mempunyai masalah selulit sudah, anda mungkin ingin mencuba kaedah rawatan yang mudah ini:

Rawatan 1 – ikut diet yang baik dan sihat. Diet anda sepatutnya mengandungi makanan segar dengan toksin berbahaya yang sangat sedikit. Ia adalah sentiasa digalakkan untuk makan makanan yang disediakan di rumah dan bukannya orang-orang dalam rangkaian makanan segera. Barang-barang dalam tin adalah tidak dinasihatkan sama ada.

Ia juga adalah idea yang baik untuk makan makanan yang mengusir toksin dari badan. Anda boleh melakukan kajian sendiri untuk mencari apa-apa makanan yang boleh muat dalam diet anda. Multivitamin yang baik juga, kerana mereka membantu mengurangkan pembentukan selulit.

Rawatan 2 – minum sekurang-kurangnya 7-8 gelas air setiap hari. Ini membantu menyingkirkan toksin yang memburukkan selulit.

Rawatan 3 – berhenti merokok, jika ia adalah satu tabiat. Pengharaman rokok adalah tidak baik untuk Kesihatan, seperti yang anda mungkin ada mendengar berjuta-juta kali sebelum. Jika anda masih Merokok, ia akan datang kepada mustahil untuk mengurangkan penampilan selulit.

Jika anda berfikir selulit anda adalah masalah yang serius dan anda sedang mencari satu penyelesaian yang cepat, ia akan lebih baik untuk rujuk kepada doktor untuk rawatan. Di sisi lain, jika anda mempunyai kesabaran untuk mengambil perkara-perkara yang satu langkah pada satu masa, anda agama boleh mengikuti kaedah yang dicadangkan di atas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *