Bagaimana untuk mengurangkan kolesterol? 3 Cara untuk kesihatan yang lebih baik!

Bagaimana untuk mengurangkan kolesterol? 3 Cara untuk kesihatan yang lebih baik!

Adakah anda seorang lelaki yang lebih tua daripada umur 45? Adakah anda seorang wanita berusia 55? Adakah anda seorang perokok? Adakah anda berat badan berlebihan? Adakah anda tidak sihat?

Jika anda menjawab ya kepada mana-mana soalan di atas, anda mungkin berisiko tinggi kolesterol. Paras kolesterol yang tinggi boleh mempunyai kesan yang memudaratkan kesihatan anda secara keseluruhan dan salah satu daripada penyakit-penyakit utama di kalangan lelaki dan wanita di Perdana mereka.

Mujurlah, Terdapat cara untuk kawalan paras kolesterol dan mengurangkan tahap kolesterol yang tinggi tidak sukar kerana ia mungkin kelihatan.
Berikut adalah 3 cara mudah untuk menurunkan paras kolesterol anda supaya anda boleh mula membawa kehidupan yang sihat hari ini:

1. Makan sihat. Pilihan pemakanan anda akan mempunyai impak yang besar pada paras kolesterol anda. Membuat pilihan sedar untuk makan makanan seperti ikan (tuna dan ikan salmon), kekacang (walnut dan badam) dan oat. Makanan dengan jumlah yang sederhana minyak zaitun juga akan membantu paras kolesterol yang tinggi rendah. Menjauhkan diri dari barang-barang seperti Aiskrim, sosej, telur kuning, kentang goreng Perancis, cheesecake, pastri dan donat, Chop kentang dan bacon.

2. Senaman. Bersenam secara tetap akan membantu mempertingkatkan semua aspek kesihatan anda tetapi khusus akan membantu merendahkan kolesterol. Sederhana ke tahap tinggi latihan kardio (berjalan, berenang dan lain-lain) yang meningkatkan denyutan jantung anda adalah yang paling berjaya merendahkan paras kolesterol. Jika anda yang berlebihan berat badan, ia adalah sangat penting untuk anda bersenam setiap hari kerana berat badan anda sudah menempatkan anda pada risiko yang lebih besar daripada tahap kolesterol tinggi.

Cergas dengan latihan kardio mengurangkan triglycerides dan LDL (kolesterol yang tidak baik) dan merangsang HDH (kolesterol baik) menjadikan ia lebih mudah untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat.

3. Ubat-ubatan. Bagi sesetengah pesakit, ubat-ubatan adalah hasil terakhir apabila ia datang untuk menurunkan paras kolesterol. Untuk orang lain, terutamanya individu yang mempunyai penyakit jantung atau kencing manis, ubat-ubatan adalah penting dalam menurunkan paras kolesterol dari awal-awal lagi. Jika anda mendapati diri anda dalam kedudukan di mana ubat-ubatan adalah diperlukan, ia adalah penting untuk mengetahui jenis mana untuk mencari.

Ezetimibe (zetia), Niacin (Niacor, Niaspin, Nicolar), statin (Crestor, Lipitor) dan fibrates adalah semua jenis ubat-ubatan yang akan membantu merendahkan paras kolesterol yang tinggi. Pastikan anda bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil apa-apa ubat.

Merendahkan aras kolesterol boleh berjuang untuk individu-individu yang banyak. Membuat suatu usaha yang sedar untuk mengubah cara hidup anda akan mempunyai keputusan positif pada kesihatan anda secara keseluruhan.

Jika anda berfikir anda mungkin mengalami kolesterol tinggi, lihat anda doktor. Beliau akan membantu anda mewujudkan satu rutin yang akan membantu mengawal isu-isu kesihatan anda supaya anda boleh pergi dalam menuju kehidupan yang bahagia dan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *