Bagaimana untuk mengira risiko anda untuk kanser payudara

Bagaimana untuk mengira risiko anda untuk kanser payudara

Menggunakan faktor-faktor risiko yang diketahui untuk kanser payudara, model matematik boleh dibangunkan untuk membantu menjawab soalan penting. Model matematik ini adalah alat yang berguna bagi penyelidik dan pesakit-pesakit seperti berikut:

1. Kajian ke atas faktor-faktor risiko Claus The model penilaian risiko digunakan untuk mencari subpopulation orang-orang yang mempunyai satu alel genetik dominan autosomal yang meningkatkan risiko mereka dari 10% kepada 92%. Ini membawa kepada penemuan gen BRCA yang berkaitan dengan payudara, ovari, dan kanser prostat.
2. Klinikal percubaan kelayakan – The Gail risiko penilaian model telah dibangunkan untuk membantu penyelidik menentukan siapa boleh mendaftar dalam perbicaraan pencegahan kanser payudara NSAPB
di mana chemoprevention telah ditayangkan untuk mengurangkan risiko kanser payudara.
3. Garis Panduan untuk melakukan BRCA ujian-ujian BRCA ini sangat mahal dan hampir tidak bernilai jika dilakukan pada semua orang (kerana ianya begitu jarang berlaku perlu homozygous BRCA1 atau BRCA2). Model matematik seperti model BRCAPRO, BOADICEA, dan Tyrer-Cuzick boleh membantu menentukan apakah pesakit perlu menjalani ujian BRCA. Keputusan bagi ujian biasanya dibuat apabila salah satu daripada model-model ini meramalkan 10% atau peluang yang lebih besar bahawa terdapat satu mutasi yang BRCA1, BRCA2 atau gen kedua-dua.
4. Garis Panduan untuk melakukan MRI saringan untuk kanser payudara – MRI saringan untuk kanser payudara tidak ujian saringan yang kos efektif kepada orang ramai, tetapi dalam kumpulan-kumpulan tertentu, ada sebab-sebab potongan yang jelas untuk berbuat demikian. Secara amnya, pemeriksaan MRI adalah disyorkan untuk wanita dengan 20-25% atau lebih risiko sepanjang hayat kanser payudara. Model BRCAPRO dan Tyrer-Cuzick telah digunakan untuk membantu membuat keputusan klinikal tentang pesanan MRI untuk pemeriksaan kanser payudara.
5. Garis Panduan untuk terapi kanser payudara – The Gail model digunakan secara klinikal untuk membantu
menentukan yang harus meletakkan tamoxifen atau raloxifene bagi chemoprevention. Model-model lain telah digunakan untuk membantu membuat keputusan tentang pengurangan risiko kanser payudara dengan profilaktik mastectomy.

Atas sebab ini, ia adalah penting untuk memahami model ini. Model ini akan bersama-sama refered untuk sebagai “alat-alat penilaian risiko”. Perenggan yang berikut meringkaskan yang paling popular dan paling banyak digunakan alat-alat penilaian risiko. Perlu diingat bahawa tidak ada alat-alat penilaian risiko digunakan untuk pesakit kanser payudara. Tiada model matematik telah diterima secara meluas untuk menentukan risiko kanser pada pesakit kanser.

Alat-alat penilaian risiko am

Gail Model: Model The Gail adalah model penilaian risiko yang disahkan yang hanya menumpukan kepada faktor-faktor risiko yang nonhereditary, dengan maklumat yang terhad tentang sejarah keluarga. Ia telah dibangunkan oleh para saintis di Institut kanser Kebangsaan dan negara menormalkan pembedahan payudara dan usus projek (NSABP) untuk membantu penyedia penjagaan kesihatan dalam membincangkan risiko kanser payudara untuk menentukan kelayakan mereka untuk perbicaraan pencegahan kanser payudara. Alat yang membolehkan seseorang untuk projek anggaran individu wanita risiko kanser payudara dalam tempoh lima tahun dan sepanjang hayat beliau. Ia juga membandingkan wanita risiko pengiraan dengan risiko purata untuk seorang wanita dalam usia yang sama. Gail Model adalah untuk kuiz dalam talian yang mempunyai soalan-soalan 13 dan interaktif. Kalkulator ini adalah berdasarkan pada statistik diterbitkan risiko dan kaedah dikumpul dari Jurnal-Jurnal yang disemak, dan telah diuji secara meluas bagi Kesahannya.

Had utama model Gail adalah kemasukan saudara-mara hanya first-degree, yang mengakibatkan risiko 50% keluarga dengan kanser pada keturunan sebelah underestimating dan juga mengambil kira tiada zaman permulaan kanser payudara. Ia mungkin memandang rendah risiko dalam kumpulan tertentu seperti pesakit yang obes.

Institut kanser negara Model: Alat penilaian risiko NCI adalah pada asasnya mudah Gail Model yang juga faktor dalam perlumbaan. Bangsa adalah faktor dalam menentukan risiko kanser payudara tetapi dikecualikan apabila menentukan kelayakan untuk ujian klinikal. Alat ini mungkin adalah alat penilaian risiko paling popular yang tersedia kepada orang awam sebagai Kalkulator untuk risiko dalam talian, interaktif. Kuiz dalam talian adalah soal selidik lebih pendek, sembilan titik yang merangkumi pelbagai faktor, memberi seorang wanita lima tahun masa hadapan risiko kanser payudara dan risiko sepanjang hayat kanser payudara.

Alat NCI tidak kira banyak faktor-faktor risiko yang boleh diubah. Atas sebab ini, ia adalah sukar untuk menggunakan ujian ini sebagai alat motivasi untuk menunjukkan kepada rakyat bagaimana gaya hidup boleh mengubah risiko kanser payudara mereka. Ia juga tidak boleh digunakan dalam bekas penghidap kanser payudara, pesakit-pesakit dengan DCIS, LCIS, atau orang-orang yang membawa salah satu gen BRCA.

BRCAPRO model: ini adalah model statistik yang didapati sebagai satu program komputer yang menggunakan dua algoritma yang berbeza untuk menilai sejarah keluarga dan membantu doktor menentukan kemungkinan mencari sama ada satu mutasi BRCA1 atau mutasi BRCA2 yang dalam keluarga. Keputusan ini boleh digunakan untuk menentukan jika BRCA ujian ditunjukkan. Ini adalah sangat berguna memandangkan kos tinggi BRCA ujian ($3,000). Tiada faktor-faktor risiko yang nonhereditary boleh lagi dimasukkan ke dalam model, Walau bagaimanapun. Dalam perbandingan empat kaedah yang berlainan untuk menganggar risiko kanser payudara di dalam pesakit yang mempunyai sejarah keluarga kpd, BRCAPRO model adalah tepat-kurangnya. Ia diramalkan hanya 49% daripada kanser payudara yang benar-benar berlaku di dalam Kumpulan yang ditapis pesakit dengan sejarah keluarga kanser payudara.
Harvard pusat untuk pencegahan kanser alat penilaian risiko: ini satu lagi payudara kanser alat penilaian risiko yang merangkumi faktor-faktor gaya hidup yang lebih banyak daripada di NCI atau Gail Model alat. Ia telah tidak dikaji sebagai secara meluas sebagai Gail Model atau model NCI ringkas, tetapi ia menjanjikan bahawa ia merangkumi faktor-faktor gaya hidup banyak bahawa orang boleh lakukan untuk mengubah suai risiko mereka mendapat kanser. Ia juga merupakan satu borang soal selidik dalam talian yang boleh digunakan oleh kedua-dua lelaki dan wanita untuk menganggar risiko kanser payudara mereka.

Membuat semua ini praktikal

Sekarang selepas perbincangan menyeluruh dan mengelirukan semua model statistik ini, ia adalah masa untuk membuat semua maklumat ini praktikal. Apakah cara terbaik untuk membantu pesakit dengan tepat, menilai risiko kanser payudara dan jika boleh, menunjukkan beliau apa faktor-faktor yang mengurangkan risiko beliau dan Apakah faktor-faktor yang negatif boleh ditukar untuk mengurangkan risiko beliau positif? Jika boleh, ia juga akan menunjukkan pesakit nilai dan tanda-tanda untuk ujian pengimejan, chemoprevention, dan dalam beberapa kes pembedahan besar. Perbincangan aspek praktikal setiap ini dialamatkan dalam Q & A format di bawah:

S: Apakah program online (percuma) boleh digunakan untuk membantu pesakit yang menilai mereka risiko kanser payudara?

A: beberapa alat penilaian risiko yang disebut di atas boleh dicapai secara percuma oleh orang ramai. Berikut adalah ujian dan laman web mereka:

1. Anda risiko penyakit – versi Bahasa Inggeris:
Versi Bahasa Sepanyol:
Ini adalah soal-selidik interaktif menarik yang mengira lima tahun dan risiko sepanjang hayat kanser payudara yang dibangunkan oleh Pusat Harvard untuk pencegahan kanser dan diumumkan secara online pada tahun 2000. Pada tahun 2005, mereka telah melancarkan versi Sepanyol tapak, “Cuidar de su Salud”. Kalkulator risiko termasuk faktor-faktor gaya hidup seperti berat badan, pemakanan sayur-sayuran, pengambilan alkohol, serta kaum Yahudi. Ia tidak termasuk etnik-etnik lain, Walau bagaimanapun, dan tidak tepat bagi BRCA mutasi pembawa atau penghidap terselamat barah payudara. Walaupun isu-isu ini, ini adalah setakat Kalkulator risiko dalam talian percuma yang terbaik kerana ia adalah sangat interaktif dan memberikan keterangan peribadi tentang risiko anda dalam bentuk graf bar berwarna, yang mereka boleh memanipulasikan elektronik mengalami pengurangan risiko “maya”. Graf bar adalah skala tujuh peringkat yang membandingkan pengguna biasa lelaki atau wanita umur anda. Pengguna belajar di mana untuk memberi tumpuan kepada usaha-usaha pencegahan mereka dan bagaimana untuk membuat perubahan gaya hidup dengan “klik” peribadi strategi. Dengan setiap klik, graf bar mengecut, dan pengguna jam tangan / risiko diramalkan jatuh. Ini adalah satu konsep yang hebat untuk memberi motivasi kepada orang ramai untuk turut serta dan mematuhi langkah-langkah pengubahsuaian gaya hidup.

2. Alat penilaian risiko NCI web –regular:
Mobile web:
Ini adalah soal-selidik mudah untuk digunakan, talian yang berdasarkan model Gail yang diubahsuai, yang juga termasuk etnik. Ia bukan faktor sejarah peribadi kanser payudara, DCIS, atau LCIS. Ia tidak akaun bagi faktor-faktor lain seperti BRCA status, Terapi penggantian hormon, faktor-faktor gaya hidup, penyusuan, menopaus atau ketumpatan mammographic. Walaupun isu-isu ini, ia adalah alat yang sangat berguna yang memberikan risiko kanser payudara beliau lima tahun dan jangka hayat seorang wanita. Ia adalah alat penilaian risiko sahaja yang boleh digunakan melalui peranti mudah alih yang mudah alih (mana-mana jenis). Versi ini boleh dimuat turun untuk PDA dengan sistem operasi Windows Pocket PC juga.

S: apa atur cara boleh digunakan untuk membantu doktor membuat keputusan tentang pesanan berdada MRI?

J: Persatuan Kanser Amerika telah membangunkan beberapa garis panduan yang sangat baik untuk kanser payudara, saringan dengan MRI. Ia perlu ditekankan bahawa MRI adalah sampingan kepada mamografi, bukan pengganti. Empat Program boleh digunakan untuk membantu dalam membuat keputusan klinikal. Mereka adalah seperti berikut:

1. Jurnal kanser bagi pakar-

2. BRCPRO – ver.4.3 disediakan @

3. Claus Model – seperti sawit yang berasaskan perisian produk versi 1.0 pada

4. IBIS – payudara kanser alat penilaian risiko, RiskFileCalc versi 1.0. Ini adalah model Tyrer-Cuzick yang merangkumi faktor-faktor risiko turun-temurun dan nonhereditary. Hubungi:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *