Bagaimana untuk menghilangkan Stye yang

Bagaimana untuk menghilangkan Stye yang

Lelaki orang mencari rawatan stye mata, untuk sista chalazion adalah benar-benar yang sekaligus swelling atau keras yang sering dijumpai dalam kelopak mata anda lebih tinggi. Ini diikuti dengan kemerahan, kesakitan dan bengkak mata. Dalam beberapa kes, ia juga boleh berlaku pada tudung lebih rendah.Pada mulanya, ketidakselesaan yang kecil dirasai di kawasan di mana chalazion dengan perlahan-lahan membentuk.Biasanya gejala-gejala chalazion yang meniru orang-orang yang stye dan hakikatnya sista kelopak mata yang biasanya berlaku selepas sebuah stye. Walau bagaimanapun, chalazion yang akan Mengeras dan menjadi sakit percuma, tidak seperti stye yang mendapat radang dengan nanah dalam nanah yang menyakitkan.Tiada boleh chalazia satu atau dua di dalam kelopak mata dan boleh membesar sehingga saiz 8mm. Seseorang dengan chalazion yang boleh mempunyai masalah melihat cahaya yang cemerlang.

Sekiranya kawasan tersebut chalazion yang berkembang cukup besar untuk menghalang mata dan menekan pada saraf deria, kesakitan boleh dirasai. Minyak yang digunakan untuk mencapai tujuan ini dirembeskan melalui banyak saluran kelenjar meibomian. Tetapi apabila saluran-saluran ini dapat dihalang, minyak membina di sebalik kelopak mata yang dan membentuk bengkak yang menjadi chalazion itu. Ini boleh berlaku secara berterusan semasa kes beberapa minggu atau bulan.Walaupun kelopak mata yang miskin kebersihan boleh dipersalahkan kerana menyebabkan chalazia, terdapat faktor-faktor lain predisposing yang boleh berakhir di dalam pembentukan sista meibomian yang. Neoplastic welts atau kanser daripada kelopak mata ini juga boleh menghasut pembangunan chalazion. Chalazion sista penyingkiran – pengurusan-pembedahan konservatif strategi adalah merupakan strategi chalazion sista penyingkiran atau di lames syarat mata rawatan stye. Kedua-dua kaedah ini dilakukan dalam usaha untuk gemburkan rembesan di sebalik kelopak mata yang dan membantu saliran.Satu lagi rawatan chalazion non-invasif, walaupun ia membayangkan penggunaan jarum, adalah suntikan ubat steroid ke dalam chalazion dengan.

Kebanyakan doktor akan mencadangkan ubat-ubat penjagaan rumah yang termasuk memohon memampatkan hangat di kawasan yang terjejas dan lakukan urutan kelopak mata. Dalam beberapa kes-kes ini berfungsi, manakala di lain-lain ia tidak. Penggunaan ubat titis antibiotik mata kebanyakannya hanya diberi jika terdapat penyakit-penyakit yang disertakan untuk chalazion itu. Kriteria bagi Hospital dan doktor pembedahan Chalazion sista penyingkiran berbeza mempunyai standard yang berbeza mengenai apabila merujuk pesakit dengan meibomian kelenjar lipogranuloma untuk pembedahan. Namun begitu ini belum telah terbukti berkesan dalam merawat chalazion itu sendiri. Biasanya, ada tempoh masa tertentu di mana pakar oftalmologi hanya memerlukan pesakit untuk menguruskan sista tersebut di rumah urut kelopak mata dengan perkakas memampatkan hangat conservatively. Kesakitan yang berlainan dan salinan yang kedua-dua alasan untuk pembedahan. Re-occurring jangkitan mata yang terjejas dengan chalazion ini juga mungkin salah satu sebab lagi untuk pergi di bawah pisau.

Cara terbaik untuk menentukan jika anda mesti memilih pembedahan pembuangan sista anda adalah perlu berbincang dengan doktor anda. Belajar semua mengenai kebaikan dan keburukan dan komplikasi yang mungkin pergi dengan prosedur tersebut anda perlu membuat keputusan untuk menolak dengannya. Bertanya tentang kos juga, kerana selepas ini sista yang dikeluarkan boleh meletakkan penyok berat dalam dompet anda, terutamanya jika anda punya Kesihatan tiada insurans atau jika insurans anda tidak meliputi proses. Hanya apabila anda yakin bahawa terdapat tiada kaedah lain sekitar mata stye rawatan untuk menyembuhkan keadaan anda, anda perlu membuat pilihan muktamad untuk pergi untuk kaedah pembedahan pemindahan sista chalazion.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *