Bagaimana untuk menggunakan panas dan sejuk dengan cepat melegakan Osteoartritis pinggul anda

Bagaimana untuk menggunakan panas dan sejuk dengan cepat melegakan Osteoartritis pinggul anda

Jika anda mempunyai Osteoartritis pinggul anda perlu menggunakan pelbagai terapi yang berbeza untuk mengawal gejala-gejala anda. Saya pasti anda semua mendengar menggunakan panas atau sejuk pada satu sendi artritis dan kecederaan tetapi ini adalah kawasan di mana saya telah menemui banyak kekeliruan dalam pesakit. Sebenarnya ia adalah pelepasan yang benar-benar mudah dan berkesan dari Osteoartritis pinggul anda.

Artikel ini akan menerangkan apabila menggunakan sejuk dan bila untuk menggunakan haba, cadangkan apa yang boleh anda gunakan seperti panas atau pek sejuk dan memberitahu anda berapa lama anda perlu meninggalkan Pak pinggul Osteoartritis. Jadi biarlah saya mulakan dengan sejuk.

TERAPI SEJUK.

Apabila menggunakan terapi sejuk.
Apabila anda mula mendapatkan kesakitan dari Osteoartritis pinggul anda semasa aktiviti memang sering otot-otot, tendon dan ligamen (tisu lembut yang memberi anda kesakitan kerana ia boleh sahaja fungsi yang selesa untuk masa yang terhad. (Jika anda mahu lebih banyak maklumat tentang kesan-kesan kemudian pergi ke laman web saya dan mendaftar untuk tentang OA).

Pada dasarnya sejuk mengurangkan keradangan tisu lembut tetapi tanpa kesan sampingan yang anti keradangan dadah! Itulah sebabnya mengapa anda perlu sentiasa menggunakan ia pada kecederaan yang baru dan tidak panas. Keradangan menghasilkan haba dan haba menghasilkan keradangan jadi jika anda menggunakan haba apabila anda perlu menggunakan sejuk kemudian keradangan boleh meningkat jika anda tidak berhati-hati sejam kemudian anda akan merasa lebih teruk.

Ketika ini mungkin saya mengatakan bahawa jika anda mendapat kesakitan di sendi pinggul anda sebaik sahaja anda berat menanggung atau semua dan setiap kali bergerak ia kemudian pergi dan melihat seorang profesional penjagaan kesihatan seperti penggantian mungkin kursus anda hanya tindakan atau anda mungkin tidak mempunyai OA tetapi masalah yang berbeza. Sahaja Osteoartritis pinggul yang sangat teruk akan memberi kesakitan serta-merta, walaupun dengan sederhana dan teruk anda akan mampu untuk melakukan sedikit aktiviti dengan kesakitan tidak banyak.

Apa yang perlu digunakan sebagai pek sejuk
Dengan cara semua pergi dan membeli Pek ais yang ‘betul’ jika anda tetapi jika anda pastikan ia cukup besar untuk pergi dari pangkal paha anda sekitar bahagian pelvis anda dan ke punggung anda. Juga Pastikan ianya cukup fleksibel untuk Balut sekitar bersama dan dimuatkan ke dalam kontur badan.

Secara peribadi saya sentiasa mendapati kerja kacang pea beku saja (saya tidak cadangkan mereka selepas makan walaupun!). Sebab yang saya katakan kacang pea adalah kerana mereka adalah kecil jadi muat di sekeliling anda lebih baik daripada berkata brokoli. Juga mereka adalah murah dan mudah diganti apabila beg itu akhirnya berpecah. Sebagai contoh, sama ada membeli 3 beg kecil, satu bagi anda sulit, satu bahagian dan satu untuk punggung anda atau orang-orang besar 2. Apa yang anda fikir akan menjadi terbaik untuk saiz dan bentuk.

Bagaimana untuk menggunakan pek sejuk.
Bilakah icing Jangan letakkan pek sejuk di kulit anda kerana anda akan mendapatkan rakaman ais satu. Membalutnya dalam tuala teh atau meletakkannya ke atas pakaian anda tetapi bukan sesuatu yang terlalu tebal kerana anda mahu merasa sejuk.

Berapa lama untuk meninggalkan pek sejuk.
Balut banyak sendi pinggul dalam Pek ais yang anda boleh dan tinggalkan ia selama 15 hingga 20 minit. Jika anda perlu menggunakan sejuk lagi maka sila tinggalkan 1 jam selepas mengambil pek kira untuk meletakkan ia lagi.

TERAPI HABA.

Apabila menggunakan haba.
Haba perlu digunakan apabila Osteoartritis pinggul anda memberi sakit jenis kekejangan telah tidak aktif. Sebagai contoh perkara yang pertama pada waktu pagi jika anda mendapatkan sengit maka menggunakan haba kerana ia akan membantu tisu lembut untuk memanaskan dan bekerja dengan lebih baik. (Prinsip sama sebagai atlet memanaskan). Jujur menjadi showerer pagi atau bather bagi seorang penghidap OA adalah benar-benar idea yang baik kerana ia akan membantu anda akan jauh lebih cepat daripada apa-apa lagi.

Sila ambil perhatian bahawa jika anda mandi selepas sesuatu aktiviti maka anda akan meletakkan haba pada Bilakah harus sejuk benar-benar. Jika anda datang dari berkebun yang untuk contoh dan keperluan pancuran mandian dengan cara semua mempunyai satu tetapi meletakkan Pek ais selepas sebaliknya anda akan meningkatkan keradangan dan rasa lebih teruk nanti.

Apa dan bagaimana untuk menggunakan sebagai pek haba.
Jawapan mudah adalah botol air panas walaupun jika anda ingin menggunakan pakej mahal anda Panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro ragu. Air dari paip panas adalah lebih baik daripada air yang mendidih dari cerek yang (terlalu panas!) dan kemudian membalutnya dalam tuala sebelum meletakkan seluruh sendi pinggul anda dengan cara yang sama sebagai pek sejuk. Sekali lagi anda perlu Balut ia sekitar supaya tidak overfill ia dan anda mungkin perlu dua daripada mereka.

Berapa lama untuk menggunakan pek haba.
Sama sebagai pek sejuk sebenarnya begitu 15 hingga 20 minit tetapi anda hanya perlu meninggalkan ½ sejam antara sesi.

Jika anda keluar dan kira-kira dan perlu pek sejuk kemudian sejuk gel dan krim perkara seterusnya yang terbaik dan mudah dibawa bersama anda. Juga, anda boleh menggunakan haba rubs jika anda lebih suka tetapi secara peribadi saya sama ada tidak suka bau atau saya tidak dapat menanggung Bahang yang yang saya gunakan mereka! (Yup saya bayi lengkap apabila ia datang kepada sakit!).

Jadi dalam ringkasan panas dan sejuk adalah cara yang benar-benar baik untuk membantu mengawal Osteoartritis pinggul anda. Mereka adalah mudah untuk dilakukan dan secara keseluruhan cukup selamat dengan sedikit atau tiada kesan sampingan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *