Bagaimana untuk menggunakan Kalkulator Bmi automatik untuk

Bagaimana untuk menggunakan Kalkulator Bmi automatik untuk

Mengira BMI anda sendiri juga mungkin kelihatan seperti beberapa jenis prosedur sempadan yang anda benar-benar tidak mempunyai masa atau akal bagi. Fikirkan sekali lagi! Ia adalah tidak rumit dan ia bukanlah sesuatu yang boleh hanya boleh bekerja dengan betul oleh doktor. Dan ia adalah panduan yang berguna untuk kesihatan dan berat badan anda dan boleh membantu anda menghilangkan flab berlebihan, seperti mengendalikan cinta, perut dada lelaki lemak dan tidak diingini.

Anda mungkin telah dilihat dan digunakan automatik BMI Kalkulator online yang meminta untuk dimasukkan ke dalam berat dan ketinggian anda sebelum memberitahu anda ‘BMI anda ialah…’ bersama-sama dengan skala nombor supaya anda boleh menilai sama ada anda berada dalam keadaan bahaya obesiti, kurang berat badan, mempunyai beberapa pound untuk Kurangkan atau tidak perlu risau buat masa ini. Bagaimana Kalkulator online bekerja ini adalah sebenarnya agak mudah jika anda tahu apakah formula asas.

Tetapi terlebih dahulu, apa Adakah huruf ‘BMI’ berdiri, dan Apakah BMI sebenarnya bermakna?

BMI stands for ‘Indeks jisim badan’. Ia adalah satu cara untuk melihat berat badan seimbang ketinggian anda. Seseorang yang berat yang sangat tinggi mungkin agak slim walaupun mereka berat banyak pound. Seseorang jauh lebih pendek yang mempunyai berat yang sama akan menjadi gemuk. Jumlah BMI mewakili nisbah ketinggian anda kepada berat badan anda. Cara ia dikira adalah hanya dengan membahagikan berat badan dengan ketinggian anda. Maka, dengan membandingkan bilangan tunggal adalah hasil, anda boleh melihat pada skala BMI standard sama ada anda akan kurang berat badan, berat badan berlebihan atau normal bagi ketinggian anda.

Ia bukanlah satu sistem yang sempurna kerana ia tidak mengukur nisbah lemak untuk otot berkualiti dalam badan anda. Orang-orang yang jadi sangat otot seperti pembina badan atau atlet mungkin datang dengan BMI ‘tinggi’ (menunjukkan mereka mempunyai berat badan berlebihan) Bilakah sebenarnya mereka berada dalam bentuk yang cemerlang. (Otot adalah lebih padat daripada lemak supaya ia boleh membuang pengiraan.) Ada juga yang sangat sedikit ‘nipis lemak orang’ yang tidak kelihatan berlebihan tetapi mempunyai gaya tersebut hidup nisbah lemak-otot mereka yang terlalu tinggi dalam lemak. Mereka akan kelihatan normal atau sedikit berlebihan pada skala BMI apabila malah mereka mungkin menghadapi risiko kesihatan daripada terlalu banyak lemak dalam badan mereka. Bagi orang itu ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan ke diet yang sihat secepat mungkin, mungkin termasuk kesihatan tambahan untuk membantu meningkatkan otot dan kehilangan lemak–seperti kromium dengan B-kompleks, acai berry atau teh hijau–dan memilih berseronok bersenam rejim-rejim yang boleh diambil secara beransur-ansur sehingga tahap usaha yang tinggi–sebagai contoh, kettlebell rutin atau litar kemudahan gim/kecergasan.

Untuk mengetahui BMI anda sendiri, hanya mengambil berat badan anda dalam kilogram dan bahagi ketinggian anda dalam meter, kuasa dua. Contohnya, katakan anda adalah 160cm tinggi. 1.6mX1.6m memberikan 2.56 (yang ketinggian kuasa dua dalam meter). Dan katakan anda berat 60kg. Membahagikan 60 oleh 2.56 dan anda akan mendapat 23.44. Itulah indeks jisim badan anda–Indeks, atau panduan, jisim badan anda, atau pada dasarnya berapa banyak berat badan yang anda ada untuk ketinggian anda!

Jika anda bekerja BMI anda dan ia mengandungi 18.5 atau kurang, anda akan kurang berat badan. Jika ia jatuh dalam julat daripada 18.5 24.9 (seperti nombor kami hanya dikira sebagai contoh), maka anda adalah berat badan yang normal bagi ketinggian anda. Jika BMI anda adalah lebih daripada 25 tetapi kurang daripada atau sama dengan 29.9 maka anda yang berlebihan berat badan bagi ketinggian anda. BMI lebih 30 adalah dikelaskan sebagai obes dan terdapat risiko kesihatan yang dilampirkan.

Walaupun Kalkulator BMI tidak memberi hasil yang sangat halus, mengetahui BMI anda memberikan anda menguruskan berangka perkadaran badan apa yang anda suka berbanding dengan norma-norma yang sihat. Jadi sekarang anda boleh mengira BMI anda sendiri dan jika ia datang sedikit lebih tinggi daripada anda, anda boleh menetapkan sendiri matlamat BMI baru ke arah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *