Bagaimana untuk mengesan Quack doktor

Bagaimana untuk mengesan Quack doktor

“Quacks tidak diiktiraf oleh penampilan mereka. Mereka adalah kemas, berpakaian kemas dan mesra. Mereka menyambut anda dengan kehangatan dan memberikan jaminan. Sebahagian daripada mereka adalah MDs. Jadi dengan jaket putih, cantas jururawat dan istilah saintifik, mereka seolah-olah sangat profesional,”Amaran Persatuan Kanser Amerika.

Bagaimana anda tahu jika doktor anda adalah seorang dukun? Berikut adalah beberapa garis panduan untuk membantu anda menapis penipu ini di pasaran perubatan:

JANGAN DAZZLED OLEH DIPLOMA. Seperti doktor-doktor yang sebenar, banyak quacks bersenjatakan darjah untuk menarik perhatian pesakit dan meyakinkan kedua mereka “kepakaran.” Tidak seperti doktor-doktor yang sebenar, Walau bagaimanapun, darjah dukun itu penipuan dan telah dianugerahkan oleh sekolah-sekolah surat-menyurat boleh dipersoalkan atau tidak berlesen pusat-pusat latihan.

“Sepanjang tempoh beberapa tahun yang lalu, banyak sekolah-sekolah surat-menyurat unaccredited telah telah mengeluarkan ‘darjah’ dalam pemakanan dan lain-lain bidang yang berkaitan dengan kesihatan. Sesetengah memerlukan hanya pembayaran yuran, manakala yang lain memerlukan jumlah yang terhad di pengajian – berdasarkan tulisan-tulisan yang tidak saintifik. Status sekolah boleh ditentukan dengan memeriksa dengan Jabatan (tempatan) pendidikan Bahasa Melayu,”Amaran Dr. Stephen Barrett, psikiatri, penulis prizewinning, peguam bela pengguna dan ahli Lembaga Pengarah di negara Majlis terhadap kesihatan penipuan Inc.

Satu contoh penipuan institusi yang menganugerahkan Ijazah yang meragukan ialah yang dinamakan Palmer Kolej kiropraktik yang pada asalnya ditubuhkan oleh satu sayur Iowa yang bernama Daniel David Palmer yang telah tiada latar belakang perubatan sekalipun adalah penjara bagi amalan perubatan haram.

Walaupun kebanyakan sekolah-sekolah kiropraktik di Amerika Syarikat telah dinaik taraf dan kini diiktiraf, kiropraktik teori dan amalan masih meninggalkan banyak yang dikehendaki. Dan manakala penyokong berlesen untuk amalan di semua negeri 50, mereka sanctioning ketat politik, tidak saintifik.

Organisasi yang Anugerah darjah tanpa memerlukan pelajar untuk memenuhi piawaian pendidikan tinggi dikenali sebagai kilang diploma. Quacks hanya membayar bayaran yang diperlukan untuk mendapatkan Ijazah palsu mereka.

California Majlis terhadap kesihatan penipuan berkata banyak sekolah, surat-menyurat yang menawarkan kursus-kursus dalam pemakanan sebenarnya bidang bagi purveyors penipuan skim penjagaan kesihatan dan boleh mempunyai sebanyak 3,700 enrollees. Graduan mereka berakhir sebagai penganjur untuk dipersoalkan pemakanan tambahan.

“Graduan mengiklankan diri mereka sebagai ‘pakar pemakanan’ dengan kelayakan akademik apabila mereka tidak lebih daripada tenaga penjualan yang bersenjata dengan maklumat pemakanan yang salah preying serigala pada seorang awam yang tidak curiga,” kata M. Paul Insel dan Roth T. Walton di “teras konsep kesihatan. (Seterusnya: berhati-hati dengan darjah dipersoalkan.)

Untuk mengasah fikiran anda dan ingatlah semua maklumat ini, ambil Neurovar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *