Bagaimana untuk mengendalikan tomato segar untuk mengelakkan pencemaran bakteria

Bagaimana untuk mengendalikan tomato segar untuk mengelakkan pencemaran bakteria

Tomato ruji di kebanyakan dapur, boleh menjadi sebahagian daripada diet yang berkhasiat, dan sumber yang besar, vitamin dan mineral. Tomato tidak sayur-sayuran, mereka adalah buah-buahan dan biasanya merah tetapi juga boleh datang dalam pelbagai warna-warna lain, seperti kuning, merah jambu dan ungu. Tomato sering dimakan segar atau digunakan sebagai ramuan dalam pelbagai resipi yang berbeza. Jenis tomato termasuk beefsteak, plum dan cherry tomato.

Tomato segar bidang dan lain-lain buah-buahan dan sayur-sayuran semulajadi tidak mengandungi bakteria yang boleh membuat anda sakit. Walau bagaimanapun, sejak tomato yang ditanam berhampiran dengan tanah, buah-buahan boleh menjadi tercemar dalam bidang tanah, air tercemar, haiwan liar dan domestik atau baja yang betul dikompos. Bakteria boleh juga dipindahkan semasa dan selepas dituai daripada pengendalian, penyimpanan dan pengangkutan.

Buah-buahan segar dan sayur-sayuran, termasuk tomato, boleh juga menjadi tercemar dengan menyebabkan penyakit bakteria apabila mereka datang ke dalam kenalan dengan barang-barang makanan mentah seperti daging, ayam, seafood dan jus mereka. Kesan–kesan tersebut boleh berlaku di kedai runcit, di dalam troli membeli-belah, di dalam peti sejuk atau dari kaunter dan memotong papan di rumah.

Apabila anda memilih tomato di kedai runcit atau segar dari medan, anda perlu mencari mana-mana tanda-tanda lebam atau luka pada kulit dan daging tomato. Disebabkan oleh hakikat bahawa tomato terus buahnya masak serentak sebaik sahaja mereka akan memilih, anda sentiasa perlu membeli tomato yang teguh tetapi tidak terlalu sukar.

Jika anda menyimpan keseluruhan tomato unwashed dan bertutup pada suhu bilik, pastikan ianya disimpan dari cahaya matahari langsung. Apabila tomato masak, mereka patut disimpan di dalam peti sejuk dan hendaklah digunakan dalam tempoh beberapa hari. Dalam Peti tomato yang telah dipotong hendaklah sentiasa akan sejuk pada 4ºC (40ºF) atau kurang dan boleh disimpan selama tiga hari. Jika potong atau peeled tomato telah telah ditinggalkan pada suhu bilik selama lebih daripada dua jam, anda perlu Buang mereka.

Sejak tomato boleh menjadi tercemar dengan datang bertemu dengan daging mentah, ayam atau makanan laut, pastikan anda mengasingkan makanan mentah daripada makanan sedia dimakan di dalam troli membeli-belah di kedai runcit dan di dapur dan peti sejuk di rumah.

Sentiasa basuh tangan anda sebelum mengendalikan apa-apa yang segar dan basuh tomato anda di bawah segar, air. Pastikan anda membuang mana-mana tomato yang akan lebam atau rosak dan tidak Berendam tomato dalam singki penuh air kerana sink boleh pelabuhan bakteria yang boleh dipindahkan kepada tomato.

Anda perlu ingat bahawa tidak perlu untuk menggunakan apa-apa selain air bila basuh tomato kerana hasil membasuh Mei tidak benar-benar membuang atau membunuh bakteria, virus dan parasit. Basuh tomato perlahan-lahan di bawah segar, air sejuk yang mengalir adalah sekurang-kurangnya berkesan sebagai menggunakan pembersih.Apabila anda sudah selesai basuh tomato anda, mengurangkan parut yang mana batang adalah dan membuangnya.

Berhati-hati kerana penyakit bawaan makanan atau keracunan makanan yang berlaku apabila seseorang mendapat sakit dari makan makanan yang dicemari mikroorganisma seperti bakteria, parasit atau virus. Bakteria yang paling biasa dikaitkan dengan wabak penyakit bawaan makanan tomato adalah Salmonella.

Gejala-gejala penyakit bawaan makanan yang biasa termasuk:

Cirit-birit
Demam
Kejang perut
Muntah-muntah
Rasa loya

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *