Bagaimana untuk mengekalkan pemakanan sihat remaja

Bagaimana untuk mengekalkan pemakanan sihat remaja

Pemakanan yang baik mestilah termasuk Pengambilan vitamin dan mineral yang betul. Vitamin adalah bertanggungjawab untuk mengekalkan metabolisme dan membantu pertumbuhan fizikal dan fungsi badan. Mineral yang berguna dalam membuat otot-otot, tisu-tisu dan tulang. Pemakanan yang betul bagi kebapaan boleh membantu mencegah penyakit dan menyokong pertumbuhan diperlukan, kesihatan dan pembangunan. Badan menyerap kebanyakan nutrien daripada makanan dan Kumpulan makanan yang berlainan membekalkan nutrien yang sekurang-kurangnya satu. Pelan nutrien yang baik memastikan badan mendapat jumlah nutrien yang mencukupi daripada makanan yang berbeza.

Pemakanan betul remaja adalah lebih penting bagi memastikan remaja sihat dan mampu terus berkembang. Menurut satu kajian, status pemakanan dan Kesihatan remaja dan kanak-kanak telah menurun dalam tahun-tahun kebelakangan. Laporan-laporan kerajaan telah menunjukkan sekurang-kurangnya 16% remaja dan kanak-kanak yang berlebihan berat badan. Badan-badan yang dua tiada akan sama sama corak memakan mereka. Sesetengah kanak-kanak memerlukan lebih banyak kalori setiap hari berbanding apa yang mereka dapat. Di sisi lain banyak remaja pengguna lebih banyak kalori daripada mereka memerlukan. Pemakanan yang baik tidak termasuk diet yang berat tetapi Pengambilan vitamin, mineral, serat dan protein yang seimbang.

Gangguan makan boleh menyebabkan status pemakanan yang menyedihkan dan teruk boleh menjejaskan proses perkembangan remaja. Dalam kajian, gangguan makan adalah jenis ketiga yang paling biasa penyakit kronik dalam gadis-gadis remaja, teruk melibatkan sebanyak 5% daripada gadis-gadis remaja.

Kajian berbeza yang dijalankan oleh badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan yang pelbagai menunjukkan bahawa pemakanan tidak seimbang-remaja bukan sahaja deregulates berat badan mereka tetapi menyebabkan isu-isu kesihatan yang lain pada peringkat selanjutnya. Sebagai contoh, pengambilan kalsium yang tidak membawa kepada mendapatkan terjejas oleh osteoporosis semasa usia muda mereka.

Mesti ada Khas penjagaan perlu dijaga sementara mengekalkan pelan pemakanan remaja. Beberapa remaja mempunyai masalah kesihatan Diet Khas permintaan itu. Gagal untuk mendapatkan diet yang berkhasiat yang boleh menyebabkan pertumbuhan dan pembangunan masalah remaja dan menyebabkan komplikasi jangka panjang seperti obesiti atau osteoporosis.

Kesihatan Ilahi merupakan sebuah portal interaktif kesihatan yang menyediakan bantuan dalam talian interaktif menyediakan pelan pemakanan yang seimbang dan kelas melalui sidang video definisi tinggi dan juga membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan remaja dan kebapaan pemakanan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *