Bagaimana untuk mengekalkan kesihatan yang baik di tempat kerja

Bagaimana untuk mengekalkan kesihatan yang baik di tempat kerja

Persekitaran yang ceria, sihat di tempat kerja sudah tentu akan membuktikan menjadi satu yang produktif. Walau bagaimanapun, kedua-dua majikan dan pekerja jarang tahu bagaimana untuk mencapai ini jenis persekitaran kerja yang sihat. Sebaik-baiknya, sebagai mana yang mungkin dalam cara yang berbeza di mana suasana kerja yang sihat boleh dicapai harus ditangani, untuk mewujudkan manfaat maksimum untuk kakitangan. Berikut apa yang penting cara di mana untuk membuat mana-mana persekitaran tempat kerja yang lebih sihat, bahagia dan mudah-mudahan, lebih produktif.

Fleksibiliti boleh menjadi cara terbaik untuk mengurangkan tekanan di tempat kerja. Fleksibel suasana kerja akan permit pekerja mempunyai kawalan ke atas penjadualan beban kerja mereka dan banyak lagi yang mengatakan bagaimana mereka harus pergi menyelesaikan tugas-tugas mereka. Komunikasi yang baik juga adalah elemen penting dalam faktor fleksibiliti. Pekerja mesti berasa cukup selesa untuk pendekatan pengurusan dengan cadangan tentang perubahan yang boleh dibuat. Pengurusan harus kemudian bekerja bersama-sama pekerja untuk mencari penyelesaian kepada masalah.

Ia adalah idea yang baik untuk menggalakkan kakitangan untuk menjaga kesihatan manakala di pejabat. Beberapa pejabat bahkan boleh memasang sebuah pusat kecergasan atau gimnasium premis bagi pekerja untuk digunakan semasa waktu bekerja. Juga penyerahan sekitar buah-buahan segar dan lain-lain makanan yang sihat akan menggalakkan pekerja untuk mempunyai gaya hidup yang lebih sihat dan meningkatkan sistem imun mereka. Beberapa pekerja perlu diberi bantuan untuk membantu mereka berhenti merokok atau menurunkan berat badan.

Persekitaran kerja yang sihat perlu selamat meminimumkan kecederaan manakala di tempat kerja. Untuk mengurangkan bilangan kecederaan dan keadaan sakit belakang daripada tugas-tugas yang berulang-ulang, ia adalah penting untuk menyediakan peralatan dan perabot yang ergonomik mesra. Mengurangkan jumlah kecederaan akan meningkatkan keseluruhan produktiviti di tempat kerja dengan menghadkan jumlah masa yang pekerja tidak hadir daripada kerja. Untuk menyediakan persekitaran kerja yang lebih cekap, lebih sihat masalah-masalah ini perlu dicegah sebelum mereka mempunyai peluang untuk berlaku.

Satu lagi aspek penting yang perlu dipertimbangkan adalah jadual kerja pekerja. Setiap pekerja perlu diberikan bilangan hari kelayakan cuti dan cuti kerana penyakit bagi sepanjang tahun yang ditetapkan. Waktu kerja yang anjal boleh mengurangkan jumlah tekanan di tempat kerja. Jadual yang fleksibel amat penting bagi pekerja-pekerja yang perlu mengambil atau mengambil anak-anak mereka dari sekolah.

Akhirnya, untuk memastikan persekitaran kerja yang sihat dan mengoptimumkan produktiviti di tempat kerja dalam hubungan antara pengurus dan setiap ahli kakitangan mereka mengawal mestilah positif. Penyelia boleh enggan mendekati ahli kakitangan yang mempunyai masalah peribadi yang berasal daripada luar kerja. Isu-isu ini juga boleh memberi kesan kepada prestasi pekerja. Ia mungkin kes bahawa Penyelia boleh menawarkan beberapa bentuk bantuan, jadi ia adalah lebih baik bagi mereka untuk mendekati pekerja.

Kesihatan yang baik di tempat kerja adalah langkah pertama dalam suasana kerja yang produktif, gembira. Dengan memberi sokongan dan bantuan, Pengurus boleh membantu pekerja untuk menjalankan kerja-kerja mereka dengan lebih cekap. Ini mengakibatkan bukan sahaja yang lebih produktif, tetapi juga tempat kerja yang lebih menyenangkan untuk kepada semua kakitangan yang bekerja di sana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *