Bagaimana untuk mengatasi ketagihan kerja

Bagaimana untuk mengatasi ketagihan kerja

Dalam fikiran gila kerja, kehidupan nampaknya hanya bekerja, bekerja dan bekerja. Bilik-bilik ini mempunyai lebih semangat dan stamina fizikal yang kukuh untuk bekerja lewat setiap hari. Apakah perbezaan di antara gila kerja dan pekerja keras?

Pekerja keras biasanya meningkat rentak kerja mereka dalam masa yang tertentu, seperti tarikh akhir, menyediakan persembahan dan membuat laporan akhir tahun. Selepas tempoh itu berlalu, irama kerja adalah kembali kepada normal.

Gila kerja mempunyai irama konsisten kerja yang tinggi. Gila kerja akan rasa bersalah jika mereka tidak bekerja. Bagi setiap tugas adalah kritikal yang mesti diselesaikan secepat mungkin. Tenaga dan masa gila kerja yang digunakan untuk kerja-kerja. Anda boleh melihat perbezaan?

Adakah gila kerja juga perfectionists? Kesempurnaan sangat menekankan kepentingan kualiti kerja, walaupun untuk perkara-perkara yang sangat terperinci. Gila kerja cenderung memilih kuantiti atau jumlah kerja yang dilakukan. Kualiti kerja mereka yang diklasifikasikan sebagai sederhana ataupun di bawah standard kerana banyak kerja-kerja yang perlu disiapkan. Seperti yang kita semua tahu; ketahanan fizikal yang manusia mempunyai had. Keletihan itu akan mengurangkan kepekatan dan kerja kreativiti supaya prestasi kerja menurun.

Untuk kakitangan gila kerja, mereka biasanya mempunyai hubungan yang lemah dengan rakan-rakan di. Mereka merasakan orang lain tidak akan terlalu santai supaya rakan-rakan di akan berkeras untuk mengikut rentak mereka bekerja. Kehadiran gila kerja dalam kerja berpasukan juga boleh memudaratkan. Ini besar kemungkinan konflik boleh timbul dan akan ada juga kekurangan kerjasama pasukan. Biasanya gila kerja akan bapa oleh ahli-ahli pasukan yang lain.

Tidak ada sahaja masalah di tempat kerja; kehidupan sosial gila kerja mungkin boleh juga tergendala. Mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk bersosial kerana kebanyakan masa mereka diambil bekerja.

Ia adalah sangat jelas bahawa ketagihan ini harus dikendalikan secara serius kerana kesan negatif bagi diri sendiri dan persekitaran mereka. Berikut adalah sepuluh soalan ‘Ya atau tidak’ untuk membantu menilai sama ada diri sendiri atau rakan sekerja anda diklasifikasikan sebagai gila kerja atau tidak.

• Adakah anda rasa sentiasa diteruskan pada masa-masa di pejabat / di rumah?
• Adakah anda berpuas hati dengan banyak senarai tugas untuk dilengkapkan?
• Adakah anda mula lupa tarikh hari lahir suami/isteri, ibu bapa, kanak-kanak atau rakan-rakan anda?
• Adakah anda benci cuti kerana anda tidak boleh bekerja di Pejabat?
• Adakah anda sentiasa membawa kerja ke rumah setiap hari?
• Adakah anda sentiasa pinggir dengan kerja-kerja yang belum selesai?
• Adakah anda sering memerlukan rakan-rakan bekerja dengan lebih cepat?
• Adakah anda jarang atau tidak pernah mengambil percutian yang betul?
• Adakah anda sering berasa terlalu letih sahaja bercakap dengan keluarga anda di rumah?
• Adakah anda sering memanggil rakan sekerja anda hanya untuk membincangkan kerja semasa anda di rumah?

Anda mempunyai kecenderungan untuk kerja-kerja yang ketagih jika anda mempunyai 5 atau lebih banyak ‘Ya’ jawapan. Jika rakan sekerja atau rakan anda gila kerja, anda boleh membantunya. Kata-kata kunci masih meningkat produktiviti kerja beliau. Tetapi anda boleh memberitahu kepadanya bahawa keadaan akan menjadi jauh lebih baik jika beliau tidak mengorbankan kualiti kerja, Kesihatan, hubungan dengan rakan-rakan di pejabat dan keluarga.

Ada Petua mudah untuk mengatasi masalah rakan sekerja gila kerja anda:

• Menetapkan prosedur-prosedur kerja standard dan panduan arahan kerja.

• Membantu rakan sekerja anda untuk menyediakan senarai tugas-tugas yang berdasarkan keutamaan. Tidak semua tugas mesti diselesaikan secepat mungkin.

• Ingatkan dia sentiasa pada keutamaan tugas-tugas yang telah ditetapkan.

• Tidak mengkritik waktu kerja yang panjang. Anda boleh mengkritik kualiti kerja jika ia di bawah piawaian. Memberitahunya bahawa kualiti dan kuantiti kerja adalah sama pentingnya.

• Untuk menarik gila kerja daripada dunia itu, cuba untuk mendapatkan rakan sekerja anda untuk menyertai dalam aktiviti-aktiviti di luar tugas-tugas pejabat seperti bersenam di Kelab Sukan kecergasan selepas waktu pejabat, Makan tengah hari bersama-sama, dan lain-lain.

Diperlukan kesabaran anda, tetapi dengan langkah-langkah yang betul, anda rakan sekerja boleh biasanya mula mengatasi ketagihan kerja beliau.

Bagaimana jika anda akan gila kerja? Perkara yang paling penting adalah bahawa anda sudah sedar dan diiktiraf gejala-gejala yang berlaku kepada anda. Tanpa pengiktirafan mana-mana, ia adalah amat sukar untuk mengatasi masalah ketagihan ini. Anda mesti mempunyai keinginan yang kuat dan membuat langkah-langkah yang betul dengan serta-merta.

Menggunakan langkah-langkah di bawah untuk mengatasi ketagihan kerja anda:
• Cuba untuk mengurangkan kerja irama. Bila-bila masa yang anda rasa tegang, bercakap pada diri sendiri, mengatakan bahawa anda perlu sedikit lebih tenang. Mengambil nafas beberapa kali secara perlahan-lahan sehingga anda berasa santai.

• Membuat keutamaan tugas berdasarkan kepentingan dalam tahap yang lebih baik. Melakukan tugas-tugas yang berdasarkan keutamaan.

• Pilih setiap tugas tambahan atau tawaran projek yang anda terima. Membuat penilaian sama ada sesuatu tugas atau projek yang berfaedah untuk pembangunan kerjaya atau hanya menambah beban kerja anda.

• Pembelajaran untuk mewujudkan keseimbangan antara bekerja dan tidak kerja aktiviti. Memilih aktiviti-aktiviti lain yang boleh benar-benar membuat anda tenang.

• Menyertai dan melakukan aktiviti bersama-sama dengan orang-orang yang memberi perhatian dan ingin membantu anda keluar daripada ketagihan kerja ini.

• Mengambil percutian. Semasa percutian, tidak fikir tugas pejabat sekali. Melakukan perkara-perkara baru yang menarik. Menonton filem, membaca buku-buku kegemaran, mencuba makanan baru atau untuk pergi ke tempat yang anda mahu pergi. Selepas anda melengkapkan percutian, segera merancang apa yang anda mahu lakukan pada percutian seterusnya. Anda boleh mencipta sebuah pelan untuk setiap hujung minggu. Membuat rancangan percutian yang membuat anda menunggu sesuatu yang menyeronokkan, supaya anda tidak berasa terperangkap dalam kerja-kerja rutin.

Melakukan langkah-langkah ini secara konsisten. Jika anda mempunyai keinginan yang kuat, keputusan yang baik biasanya akan dapat dicapai dalam hanya jangka pendek.

Gila kerja sebenarnya mempunyai potensi positif untuk berjaya dalam pekerjaan tersebut. Apakah yang perlu dilakukan adalah untuk membuat dan mengarahkan potensi ini juga yang mungkin supaya ia tidak menjadi boomerang yang untuk dirinya sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *