Bagaimana untuk mengatasi gangguan kebimbangan?

Bagaimana untuk mengatasi gangguan kebimbangan?

Kecelaruan keresahan adalah masalah kebimbangan agak biasa yang bermula apabila kita mengalami kebimbangan pada asas tetap. Hampir semua orang mempunyai serangan yang sekali-sekala kebimbangan, atau corak pemikiran bimbang. Sebaliknya, GAD adalah keadaan kebimbangan yang berkala dan bertingkat, biasanya dicirikan oleh pemikiran yang berlebihan dan kediaman dalam “apa ifs”. Sebagai hasilnya, anda mungkin berasa bahawa terdapat no cara daripada kitaran ganas kebimbangan dan risau. Pendek kata, anda mungkin mempunyai kecelaruan keresahan umum jika ada serangan biasa atau mengganggu kebimbangan.

Kebanyakan orang yang mengalami kebimbangan atau serangan panik yang menghuraikan gejala-gejala yang bergema yang mengiringi serangan jantung, jantung berdebar-debar, sakit dada atau tekanan, pening dan kesukaran bernafas. Malah, gejala serangan panik dan serangan jantung boleh meniru antara satu sama lain jadi rapat bahawa ramai orang yang mengalami episod panik mereka pertama menggulung di ER.

Perbezaan utama antara heart attack, yang merupakan keadaan fisiologi, dan panick attack, adalah bahawa PBS adalah takut tidak diketahui. Ini menjadikan mendapatkan punca serangan kebimbangan induced lebih sukar daripada keadaan fizikal, atau fobia walaupun, yang takut sebuah entiti yang dikenali.

Jenis kecelaruan keresahan yang boleh underlay serangan panik yang utama adalah:

1. Kecelaruan keresahan umum
2. Kecelaruan panik
3. Kecelaruan keresahan sosial

Serangan panik boleh juga berkait dengan gangguan tekanan trauma pos dan gangguan kompulsif kejengkelan. Walau bagaimanapun, jenis yang tiga tersebut, masing-masing mungkin mempunyai satu set gejala yang berbeza. Rawatan yang berjaya juga akan perladangan berasaskan dengan betul, mengenalpasti punca kebimbangan.

Gangguan kebimbangan yang disebabkan oleh tekanan boleh dilayan dengan pelbagai cara. Rawatan boleh termasuk ubat-ubatan, ceramah-terapi dan penilaian psikologi lain. Pasukan profesional penjagaan kesihatan anda akan dapat melihat bahagian-bahagian yang berlainan dalam hidup anda yang boleh menyumbang kepada tahap tekanan dan kebimbangan anda tinggi. Manakala gangguan kebimbangan dan tekanan boleh disebabkan oleh pengaruh luar, seperti kerja atau kewangan, mereka juga boleh genetik. Mengetahui dan memahami faktor-faktor yang pelbagai yang akan mempengaruhi tahap tekanan dan kebimbangan anda adalah satu bahagian penting dalam penjagaan dan pengurusan kebimbangan dan tekanan.

Untuk maklumat lanjut mengenai kesihatan soalan, selamat datang ke kesihatan saya menjawab soalan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *