Bagaimana untuk mengalahkan Fibromyalgia cara semulajadi

Bagaimana untuk mengalahkan Fibromyalgia cara semulajadi

Fibromyalgia merupakan satu bentuk artritis yang lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki. Orang yang dipengaruhi oleh keadaan ini adalah biasanya berumur lebih 50 tahun. Di Amerika Syarikat sahaja angka menunjukkan bahawa hampir tiga kepada enam juta individu akan memaparkan simptom fibromyalgia. Penyakit ini pada dasarnya dicirikan oleh sakit kronik, keletihan dan tidur tidak lena.

Walaupun fibromyalgia merupakan istilah baru, ia telah pun diketahui wujud selama bertahun-tahun. Sebelum ini, sindrom ini dikenali sebagai fibrositis, reumatisme tisu lembut, dan rheutmatism articular. Tetapi sehingga kini, para saintis masih tidak mempunyai apa-apa idea apa yang menyebabkan penyakit. Ramai bersetuju walaupun kecederaan, tekanan, trauma dan jangkitan boleh menjadi faktor-faktor yang boleh mencetuskan masalah ini.

Jika anda telah didiagnosis dengan fibromyalgia, anda mungkin berasa benar-benar tidak mengetahui bahawa ada ubatnya bagi sindrom ini. Mungkin terdapat tiada pil ajaib untuk membuatkan anda bebas daripada penyakit, tetapi terdapat cara semulajadi yang di mana anda boleh menguruskan keadaan anda. Di sini adalah bagaimana:

Kerap bersenam

Untuk keadaan yang banyak, senaman harus menjadi bahagian yang penting dalam proses penyembuhan. Yang sama adalah benar dengan jenis artritis ini. Walau bagaimanapun, ia adalah penting bahawa anda mula perlahan-lahan. Aktiviti-aktiviti berat mungkin meningkatkan ketegangan otot. Di sisi lain, jika anda kekal tidak aktif, otot anda akan melemahkan dan sendi anda akan menjadi stiffer. Berjalan, tai chi atau yoga yang asas dan Pilates adalah sesuai dalam mengekalkan otot kuat tanpa memenatkan atau straining mereka. Anda juga tidak harus lupa asas senaman regangan, kerana ini akan membantu memanaskan otot anda sebelum anda memulakan rutin senaman anda.

Sebelum anda memulakan program senaman, Walau bagaimanapun, ia akan lebih baik untuk terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar. Anda perlu pastikan bahawa apa jua aktiviti yang anda sedang merancang untuk melakukan akan membantu daripada membuat perkara-perkara buruk bagi anda.

Tidur sebentar

Am rasa kelesuan yang dirasai oleh pesakit fibromyalgia bukanlah disebabkan oleh sakit otot dan sendi yang sengit. Keletihan hangat juga mungkin disebabkan oleh kurang nyenyak. Seperti yang disebutkan tadi, individu dengan fibromyalgia tidak dapat tidur nyenyak pada waktu malam.

Mengambil pil tidur bukanlah satu-satunya penyelesaian untuk anda untuk mendapatkan tidur yang tenang. Dan berita buruk, jika anda mengambil ubat-ubatan tersebut secara kerap, anda mungkin mendapatkan ketagih. Apa yang boleh anda lakukan untuk mencapai tunda amat diperlukan adalah untuk mengambil makanan tambahan semulajadi yang mengandungi valerian dan balsem lemon. Bahan-bahan yang dua ini pasti akan membuatkan anda tidur dalam masa yang singkat sekali.

Anda juga mungkin ingin mencuba suplemen yang mengandungi melatonin, kimia otak yang bertanggungjawab untuk normalizing jam dalaman tubuh seseorang. Ramai orang yang tidak Tidur Lena mempunyai kurang keupayaan untuk menghasilkan melatonin.

Fikiran anda nutrien

Banyak seperti dalam mana-mana keadaan yang lain, orang yang mengalami fibromyalgia memerlukan nutrien tertentu untuk membantu mereka menghadapi penyakit mereka. Mineral yang satu yang sangat penting dalam merehatkan otot-otot dan mencegah tekanan adalah magnesium. Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk sayur-sayuran berdaun, kacang pis, kacang, kacang dan bijirin.

Melegakan kesakitan

Menggunakan kehangatan beberapa otot anda adalah salah satu cara paling mudah untuk melegakan ketegangan dan aches. Walau bagaimanapun, ini mungkin sementara. Satu lagi cara yang boleh anda lakukan untuk membantu meringankan kesakitan yang disebabkan oleh otot yang sakit mendapat Urutan, yang bukan sahaja menghilangkan sakit tetapi juga membantu anda tidur dengan nyenyak. Anda juga boleh meminta pramupijat anda untuk menggunakan minyak aromatik yang akan melegakan tekanan fizikal serta mental. Urut penuh badan adalah benar-benar untuk pesakit fibromyalgia.

Lebih kekal dan panjang tempoh penyelesaian untuk kesakitan yang disebabkan oleh fibromyalgia, anda boleh mengambil suplemen semulajadi dengan RON97, menggantikan glukosamina & kondroitin sulfat Glucosamine, seperti Flexcerin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *