Bagaimana untuk mendapatkan semula fail-fail Windows apabila ‘isapnp.sys’ fail hilang di Windows Xp

Bagaimana untuk mendapatkan semula fail-fail Windows apabila ‘isapnp.sys’ fail hilang di Windows Xp

Di dalam sistem Windows, fail ‘isapnp.sys’ adalah salah satu daripada fail-fail sistem yang diperlukan untuk kesihatan yang baik dari sistem. Fail ini digunakan untuk mengurus pasang dan Main untuk slot pengembangan jenis lama ISA (senibina Standard industri) dan oleh itu, adalah sangat penting. Apabila fail ini rosak atau rosak, maka anda tidak akan dapat untuk memulakan sistem. Situasi ini boleh timbul disebabkan oleh jangkitan virus, penutupan sistem yang mendadak atau tidak wajar, gangguan kuasa, dan sebagainya. Anda perlu menyalin fail rosak menggunakan CD Windows XP kegagalan yang anda perlu menggunakan pihak ketiga Windows pemulihan data perisian untuk mendapatkan kembali fail-fail Windows.

Pertimbangkan sebuah senario yang mana anda mula sistem Windows XP anda tetapi tidak dapat berbuat demikian. Dalam kes sedemikian, mesej ralat berikut mendapat dipaparkan:
“Windows tidak dapat dimulakan kerana fail berikut tidak hilang atau rosak:
\windows\System32\Drivers\Isapnp.SYS”

Sebab:

Punca utama keadaan ini salah yang adalah fail ‘isapnp.sys’ itu hilang, rosak, atau tidak hadir di laluan yang dinyatakan dalam mesej ralat.

Resolusi:

Untuk mengatasi keadaan ini, anda perlu Gantikan fail yang rosak dengan satu fail yang segar dalam konsol pemulihan. Anda boleh melakukan ini menggunakan langkah-langkah berikut:
Ubah keutamaan boot dalam seksyen BIOS supaya anda boleh memulakan sistem menggunakan CD Windows XP persediaan.
Masukkan CD dan memulakan sistem.
Apabila skrin ‘Selamat datang ke persediaan’ dipaparkan, tekan R untuk memulakan sistem pada konsol pemulihan.
Dalam gesaan konsol pemulihan, taipkan arahan berikut dan tekan Enter untuk menamakan semula fail ‘isapnp.sys’ ini:
Ren c:\windows\system32\drivers\isapnp.sys isapnp.old
Sekarang, taipkan arahan berikut dan tekan Enter:
memperluaskan cd-romdrive:\i386\isapnp.sy_ c:\windows\system32\drivers\isapnp.sys
Taip ‘keluar’ dan tekan Enter untuk keluar dari konsol pemulihan.
Mula semula komputer untuk menyemak jika masalah ini diselesaikan atau tidak.

Walau bagaimanapun, jika masalah ini tidak diselesaikan maka anda akan perlu untuk memasang semula sistem operasi. Ini akan melibatkan mengambil sandaran sistem, yang tidak boleh didapati sebagai sistem tidak dapat dicapai. Dalam keadaan sedemikian, anda perlu mendapatkan fail Windows dengan bantuan pihak ketiga Windows pemulihan data perisian. Alat-alat pemulihan fail baca sahaja ini mempunyai antara muka pengguna yang kaya yang membolehkan pemulihan data yang selamat dan mudah.

Pemulihan Data Windows Stellar Phoenix adalah yang berkesan Windows pemulihan data perisian yang membantu dalam mendapatkan data yang dihapuskan, hilang, atau diformatkan daripada pelbagai jenis termasuk cakera keras, kad memori, iPod, dan lain-lain media storan. Tidak dapat mendapatkan semula fail-fail Windows melebihi 185 jenis fail yang berbeza, alat pemulihan data Windows ini pulih dipadam emel dari MS Outlook dan Outlook Express. Di samping itu, ia adalah serasi dengan Windows 7, Vista, Server 2003, XP, 2000, dan NT4(SP6).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *