Bagaimana untuk mendapatkan kembali Kesihatan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan

Bagaimana untuk mendapatkan kembali Kesihatan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan

Tahukah anda bahawa, secara purata, anda akan benar-benar baru anda setiap 7 tahun? Supaya walaupun anda berusia 70 tahun, bahagian yang tertua tubuh sebenarnya hanya kira-kira satu dekad yang lama?

Sebagai contoh, Adakah anda tahu bahawa anda tisu kulit akan dikitar semula setiap 2 minggu atau lebih? Inilah sebabnya anda boleh dengan mudah sembuh dari luka. Adakah anda tahu bahawa anda mendapat darah baru – atau I harus mengatakan sel-sel darah merah – 4 setiap bulan? Adakah anda tahu bahawa anda mendapat hati yang baru setiap hari 300-500? Walaupun tulang anda dikemaskini – tentang setiap 15 tahun.

Secara purata, anda benar-benar mendapat sebuah badan baru setiap 7 tahun atau lebih. Badan ini dengan membahagikan (menjana) sel-sel dan menyingkirkan orang-orang yang lama dan bermasalah melalui sistem limfa anda.

Apa yang ini ada kaitan dengan anda? Baik, ia tidak sehingga baru-baru bahawa penemuan ini telah dibuat. Ianya lebih banyak Tempahan yang (1998 adalah kajian pertama yang mendapati kira-kira ini) bahawa saintis mendapati bahawa otak lebih dewasa mendapati sel-sel otak. Ini bermakna tidak kira berapa umur anda, anda boleh mempunyai fungsi mental remaja.

Tetapi kebolehan ini ke arah bergantung kepada beberapa faktor. Ini adalah mengapa anda menyaksikan beberapa orang sembuh dari krisis dalam masa yang pendek manakala lain-lain perjuangan mereka seumur hidup. Yang sama adalah benar untuk otak anda. Sesetengah warga tua melakukan lebih baik dalam ujian memori daripada remaja. Soalnya ialah, bagaimana pula mereka lakukan?

Dalam artikel ini, saya akan memperkenalkan kepada beberapa perkara-perkara yang orang-orang daripada generasi tua Jangan menyimpan memori mereka, menyimpan fikiran mereka yang tajam dan mengekalkan kemerdekaan mereka. Sudah tentu, anda boleh menggunakan prinsip yang sama, saya kira-kira untuk berkongsi untuk meningkatkan fungsi mental walaupun dalam usia yang muda.

1. Beberapa saintis telah bercerita bahawa tubuh terdiri daripada beratus-ratus sistem. Salah satu sistem paling popular yang terdapat di tengah-tengah, sudah tentu adalah sistem imun. Sebahagian daripada sistem imun anda adalah sesuatu yang saya telah secara ringkas nyatakan sebelum ini. Ia dipanggil sistem limfa.

Hakikatnya, kita semua mempunyai sel-sel kanser, bacterias yang berbahaya dan nasties lain dalam badan kita. Apa yang memelihara kami dari membangunkan apa-apa sakit adalah sistem limfa anda. Apa yang ia lakukan adalah ia menangkap sel-sel yang bermasalah dan bacterias ini dan mengangkut mereka keluar dari badan kita.

Orang-orang yang mengambil besar penjagaan badan mereka membolehkan sistem limfa mereka berusaha mereka cara yang sepatutnya. Oleh itu dia jarang sekali mendapat sakit. Orang yang mendapat sakit berbuat demikian kerana nasties mereka yang membina dan mencapai sebuah tipping point.

Malangnya, sistem limfa tidak seperti darah anda – ia tidak mempunyai pam (hati) yang bertiup ke semua bahagian badan anda. Sebaliknya, ia bergantung pada pergerakan anda untuk mendapatkan diangkut. Jadi jika anda hidup sedentari, ia tidak dapat dielakkan anda akan kerap jatuh sakit.

Apa yang ini ada kaitan dengan otak anda? Untuk satu, sistem limfa anda bertanggungjawab untuk membuang sampah di dalam otak anda – iaitu sel otak mati. Limfa yang juga membolehkan organ-organ lain dalam badan anda untuk bekerja secara optimum dan ini secara langsung memberi kesan kepada tubuh anda.

Sebagai contoh, hati yang kuat bermakna peningkatan darah mengalir ke otak anda – dengan itu ia mendapat lebih banyak oksigen dan berupaya untuk bekerja lebih baik daripada ia akan sebaliknya.

Jadi jika anda ingin memperbaharui otak anda, nombor langkah 1 akan bersenam. Pelbagai penyelidikan telah menunjukkan bahawa bersenam menggalakkan pengeluaran pelbagai bahan kimia yang berfaedah – segala-galanya dari mengangkat mood anda, membolehkan anda untuk menjadi lebih berjaga-jaga, lebih baik perhatian span dan kemampuan yang lebih baik untuk tumpuan. Semua ini menambah kepada ingatan anda.

2. Apabila anda sudah mula membuang sampah di dalam otak anda, ia adalah masa untuk merangsang neurogenesis, proses penanaman sel-sel otak yang baru. Serupa dengan semua bahagian-bahagian lain tubuh, otak anda perlu ditolak untuk membangunkan.

Jika anda ingin membina otot, anda membawa berat. Jika anda ingin menikmati memori yang lebih baik, anda otak latihan. Tetapi bertentangan dengan kepercayaan popular, berat sahaja tidak membenarkan seorang pembina badan untuk membina otot-otot yang lebih besar. Dia perlu menolak diri untuk membawa berat yang mencabar. Prinsip yang sama terpakai untuk otak anda.

Oleh itu kerap melakukan teka silang kata atau sudoku yang bermain tidak mungkin satu cabaran yang cukup. Bersesuaian dengan otak anda dan jika anda tidak lagi mencabar, ia tidak lagi berkembang dan anda tidak lagi mengalami neurogenesis.

Otak anda untuk berkembang dan anda untuk mengembalikan memori anda, ia adalah penting bahawa anda sentiasa belajar kemahiran baru. Aktiviti-aktiviti seperti belajar bagaimana untuk mendaki dan pelbagai bentuk seni, seperti fotografi, lukisan dan lukisan adalah semua cara yang hebat untuk merangsang neurogenesis.

Dengan gaya hidup aktif, anda boleh mengekalkan fungsi mental yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *