Bagaimana untuk mendapatkan kadar nadi yang sihat

Bagaimana untuk mendapatkan kadar nadi yang sihat

Kadar nadi yang sihat adalah sebagai sama penting sebagai jantung sihat untuk menjalani kehidupan yang sihat. Ia mungkin kelihatan agak mengelirukan bagi sesetengah orang, tetapi ia adalah sesuatu yang sering terlepas pandang kerana kebanyakan orang berfikir bahawa selagi nadi menewaskan okay dan terdapat isu-isu kesihatan yang tiada, maka segala-galanya adalah ok. Namun itu bukanlah sentiasa kes. Pasti, hati anda mungkin kelihatan untuk menewaskan biasanya, tetapi kadar nadi anda boleh mengatakan perkara yang lain. Itulah sebabnya mengapa semasa check-up di hospital, jururawat dan doktor memeriksa tekanan darah anda dan nadi anda. Ramai orang mungkin tidak sedar akan hal ini, tetapi ada hal-hal seperti nadi sihat. Denyut adalah tanda yang penting dan tanda-tanda kesihatan seseorang – baik atau buruk. Memeriksa nadi anda sentiasa akan membantu anda menentukan jika anda akan melalui masalah-masalah kesihatan yang tertentu atau tidak.

Denyut seseorang individu adalah berbeza dari masa ke semasa bergantung kepada aktiviti-aktiviti yang mereka ambil. Terdapat Walau bagaimanapun yang biasa pulse kadar atau kadar nadi yang sihat untuk orang dewasa dan kanak-kanak pada masa ini. Kadar nadi yang sihat untuk orang dewasa adalah sekitar enam puluh ke seratus denyutan seminit semasa berehat. Ini boleh turun kepada 40 apabila orang yang tidur atau pergi sehingga setinggi 150 ke 200 denyutan setiap minit apabila mereka akan melakukan aktiviti-aktiviti berat seperti bersenam atau berjalan. Atlet-atlet yang dingin Walau bagaimanapun boleh mempunyai kadar yang lebih rendah daripada enam puluh. Bayi mempunyai kadar lebih tinggi, sekitar 110 rentak seminit.

Salah satu mesti maklum juga bahawa kadar nadi sihat berbeza mengikut jantina. Faktor-faktor lain yang menentukan atau menjejaskan denyut biasa seseorang adalah seperti berikut: umur, berat badan, gaya hidup orang, dan kecergasan orang. Apabila orang hidup jenis gaya hidup sedentari dan makan apa sahaja yang mereka suka, kemungkinannya adalah kadar mereka tidak akan sihat. Terdapat banyak cara untuk memastikan nadi sihat dan salah satu daripadanya adalah melalui senaman. Berjalan-jalan pendek atau mengambil anak tangga berbanding Lif memang baik untuk jantung. Belajar untuk menonton diet anda juga. Makan makanan yang sihat dan menjauhkan diri dari daging terlalu banyak, alkohol dan lemak pasti akan membantu dalam memastikan jantung anda dan kadar nadi anda sihat dan normal. Mereka mungkin mudah tetapi mereka selalunya sukar untuk dilakukan terutamanya jika anda telah biasa makan banyak atau tidak bersenam langsung.

Ingat bahawa kadar nadi yang sihat adalah petunjuk penting bagaimana anda lakukan. Yang berdisiplin akan memastikan anda sihat supaya ia sentiasa adalah idea yang baik untuk menyimpan dalam semak makanan yang anda makan dan memastikan ia seimbang. Termasuk pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan dan menjauhkan diri dari daging. Kerap bersenam untuk memastikan kadar jantung anda dan darah aliran pada tetap. Ia adalah sentiasa penting untuk bersenam secara teratur seperti ini adalah satu bahagian yang penting dalam hidup anda untuk memastikan jantung anda sihat dan untuk membantu anda hidup lebih lama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *