Bagaimana untuk mendapat manfaat dari minum susu

Bagaimana untuk mendapat manfaat dari minum susu

Susu menawarkan faedah-faedah pemakanan yang unik tidak seperti apa-apa jenis lain-lain makanan, menurut Ayurveda. Betul penghadaman, susu bukan sahaja menyokong kesihatan tubuh kami dan kami keseimbangan emosi, tetapi ia juga menggalakkan baki semua doshas. Ia adalah antara bahan-bahan pemakanan yang paling penting dalam mempromosikan ojas.

Kata pricipal Ayurveda, ojas adalah bahan yang ditapis badan kita mengeluarkan melalui penghadaman yang sempurna. Ojas memberi kita kekuatan, kekebalan yang memuncak, kebahagiaan dan kepuasan mengikut Ayurveda. Berdasarkan kepercayaan ini, ia adalah sangat penting untuk mengambil susu pada kadar yang tetap.

Bagaimana boleh saya mencernakan susu dengan betul?

Untuk mencernakan susu dengan betul, seseorang patut tidak minum susu sejuk terus dari peti sejuk. Sebaliknya, susu harus membawa ke mendidih dan dibenarkan kepada buih sehingga sebelum beralih haba jadi susu pada mendidih perlahan selama kira-kira 5 hingga 10 minit.

Pemanas susu mengubah struktur molekul supaya ianya lebih mudah untuk dimakan dan ia mengurangkan kapha, menjadikan ia lebih ringan untuk dihadam.

Tambah rempah ratus semasa memasak

Manakala Pemanas susu, anda mungkin mahu menambah secubit tanah kunyit, secubit lada hitam tanah, kayu kayu manis atau pinches sedikit halia untuk mengurangkan period susu dan mengurangkan sebarang kesan sampingan menyebabkan mucous.

Jika anda mempunyai masalah terbaru susu dan tidak minum ia untuk sementara waktu, maka ia adalah disyorkan bahawa anda memulakan semula secara beransur-ansur untuk membantu tubuh anda menyesuaikan kepadanya. Mulakan dengan minum 1/8 cawan susu di rebus dengan halia. Kemudian secara beransur-ansur meningkatkan jumlah kira-kira secawan dalam tempoh sepuluh hari.

Susu jenis apa yang patut saya minum?

Susu harus:
• Organik
• Keseluruhan dan homogenized

Homogenized susu adalah sangat sukar untuk mencerna dan boleh menyumbat saluran yang lebih halus daripada edaran. Ianya juga mungkin bahawa susu yang tidak disahkan organik boleh mengandungi rBGH. Ini adalah hormon yang meningkatkan pengeluaran susu lembu.

Satu-satunya cara yang dikenali untuk mengelakkan rBGH adalah untuk membeli susu organik kerana pada masa ini tiada keperluan untuk pelabelan pada produk susu yang mungkin telah datang daripada lembu-lembu yang diberikan hormon.

Susu lembu dianggap terbaik tetapi susu kambing yang mentah adalah baik untuk gunakan juga.

Apa yang anda ada dengan susu membuat perbezaan yang

Susu harus tidak bercampur atau dimakan dengan makanan atau minuman yang masam, pahit, masin, kesemak, atau pedas. Ini bermakna tradisi lama minum segelas susu sejuk dengan makan malam harus dielakkan dan susu itu digantikan dengan minum air atau jus. Apabila digabungkan dengan rasa yang tidak serasi, susu menjadi indigestible dan menyebabkan kadar toksin yang berbahaya di dalam badan.

Menu yang dimasak dengan susu dan ikan atau daging perlu dielakkan seperti dalam sup krim kima yang popular. Walau bagaimanapun, susu suam boleh dimakan dengan rasa yang manis seperti beras, gandum, tarikh, mangga dan badam krim. Jika anda inginkan susu suam maka ia adalah terbaik untuk menunggu sekurang-kurangnya satu jam selepas anda telah dimakan makan.

Susu sebelum tidur membantu anda tidur
Susu suam minum 30 minit sebelum katil boleh membantu dalam lena atau secawan susu suam dengan sudu teh Almond tenaga boleh baik lewat petang snek yang memberi khasiat dan tenaga dan juga sangat memuaskan jika anda lapar atau mempunyai keinginan yang sesuatu yang manis.
Susu suam dengan pemanis semula jadi yang sedikit menjadikan Snek petang yang besar untuk kanak-kanak apabila mereka datang rumah selepas sekolah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *