Bagaimana untuk mencipta resepi sihat untuk jus dengan kod warna alam semulajadi

Bagaimana untuk mencipta resepi sihat untuk jus dengan kod warna alam semulajadi

Tahukah anda bahawa kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran telah berkod warna? Sekarang ini amat berguna apabila anda serius mengambil kuantiti yang mencukupi daripada hasil bagi faedah pemakanan yang baik. Sedikit pengetahuan tentang warna alam semulajadi sistem pengkodan boleh membantu anda untuk dengan mudah membuat resepi sihat untuk jus.

Bukan sahaja kita perlu makan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran kita juga harus sensitif kepada 7 warna berbeza atau kombinasi warna. Warna-warna tersebut akan merah/ungu, merah, oren, Orange/kuning, kuning/hijau, hijau, dan putih/hijau. Adalah disyorkan bahawa kami berusaha untuk makanan sekurang-kurangnya satu item dari setiap Kumpulan warna setiap hari. Kemudian dalam artikel ini saya akan menampung sebahagian penting buah-buahan dan sayur-sayuran yang diklasifikasikan di bawah kod warna ini.

Sistem kod warna ini, yang telah dibangunkan oleh Pusat UCLA untuk nutrisi manusia, akan membantu anda untuk mengekalkan kepelbagaian dalam pilihan anda buah-buahan dan sayur-sayuran untuk jus. Paling penting adalah memanfaatkan sifat penyakit yang kuat berjuang ditemui dengan pelbagai khasiat.

Pelbagai khasiat pemakanan (aka fitokimia) adalah bahan-bahan tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri pencegahan penyakit seperti antioksidan, meningkatkan sistem imun, anti-radang, antiviral, antibakteria dan selular pembaikan. Fitokimia juga bertanggungjawab untuk memberi setiap keping hasil warna yang tertentu.

Dengan menoreh ke dalam setiap Kumpulan warna makanan badan anda akan menerima manfaat yang besar. Oleh yang demikian, memakan pelbagai jenis hasil dalam warna-warna yang pelbagai memberi badan anda dengan pelbagai nutrien yang diperlukan untuk kesihatan dan kesejahteraan.

Sangat berwarna sayur-sayuran dan buah-buahan cenderung tertinggi dalam bahan kimia ini, tetapi teh, coklat, kacang dan biji flaks adalah juga sangat baik sumber khasiat. Kerja-kerja ini indah dengan amalan jus… kerana jus harus menjadi sebahagian daripada anda setiap hari… diet tidak diet itu sendiri. Jus dua kali sehari adalah mencukupi untuk memberi dos mega yang baik nutrien yang diperlukan tubuh.

Berikut adalah contoh Kumpulan makanan kod warna:

Merah – tomato, limau gedang merah jambu dan tembikai

Merah/ungu-anggur, cranberries, prun, blueberry, beri hitam, Strawberi, lada merah, mempelam, buah ceri, terung, beets merah, epal merah dan buah per

Orange – lobak merah, mangga, aprikot, cantaloupes, labu, Skuasy acorn, Skuasy musim sejuk, dan ubi keledek

Oren/kuning-oren, tangerines, limau gedang kuning, lemons, limau, peaches, betik, nenas, dan nectarines

Kuning/hijau-bayam, Kai LAN, turnip atau sawi hijau; jagung kuning, alpukat, kacang pis hijau, kacang hijau, lada hijau, lada kuning, gamat, kiwi, romaine salad, timun Jepun, dan tembikai susu madu atau muskmelon

Hijau – brokoli, kecambah Brussels, kubis, cauliflower, kubis Cina atau bok choi, dan kale

Putih/hijau-bawang putih, bawang, sayur, seleri, asparagus, artichoke, endive, chives, dan cendawan

Untuk mencipta sihat gabungan juicing hanya menggabungkan hasil daripada pelbagai Kumpulan. Jika anda benar-benar tidak suka buah-buahan yang tertentu atau sayur-sayuran yang anda mungkin terharu terkejut yang ianya agak diterima apabila dicampurkan dengan beberapa pilihan lebih rasa.

Ingat, saya katakan bahawa anda tidak perlu untuk jus lebih daripada dua kali sehari. Anda tidak perlu amalkan semua kumpulan 7 dua minuman. Anda boleh makan dari golongan yang tinggal dalam makanan anda. Ianya sebenarnya amat mudah sebaik sahaja anda mendapatkan memahamkan.

Terdapat tiada makanan tambahan atau vitamin ramuan yang sama kuasa nutrien hasil mentah. Apa yang saya telah berkongsi di sini adalah pendekatan yang seimbang untuk memberi badan anda maksimum apa yang ia perlu untuk kesihatan yang baik dan kesejahteraan. Terima kasih kepada kod warna alam semulajadi anda tidak boleh pergi salah.

Jus juga mampu anda peluang untuk mensasarkan masalah kesihatan tertentu. Dengan sedikit kajian anda boleh mencari nutrien yang diperlukan, terbaik buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengakses nutrien tersebut, dan kemudian concoct resipi jus dengan masalah kesihatan yang disasarkan tersebut dalam fikiran anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *