Bagaimana untuk mencegah jerawat dan jerawat – 3 strategi yang anda perlu lihat

Bagaimana untuk mencegah jerawat dan jerawat – 3 strategi yang anda perlu lihat

Penjagaan kesihatan perniagaan memperolehi berjuta-juta ringgit setiap tahun daripada orang-orang yang mengalami keadaan kulit bakteria yang dikenali sebagai jerawat dan yang akan berusaha keras mencari beberapa cara untuk mengawal dan menghapuskan nanah hodoh dipenuhi jerawat dan pustules dari muka dan badan-badan mereka. Seseorang itu dapat menemui pelbagai jenis ubat-ubat yang berkesan disediakan untuk keadaan kulit jerawat tetapi terdapat juga cara-cara yang mudah untuk menghalang jerawat berlaku di tempat pertama.

Untuk melindungi kulit daripada dijangkiti dengan jerawat, rakyat perlu faham apakah penyakit bakteria kulit dan apa yang mencetuskan untuk membangunkan bintik hitam, jerawat dan sista pada kulit. Di bawah kulit terdapat kelenjar minyak yang menghasilkan minyak sebum, bahan yang semulajadi yang melincirkan permukaan kulit. Kadang-kadang, kerana meningkatnya hormon yang secara tiba-tiba seperti yang diperhatikan semasa remaja atau kehamilan, berlebihan minyak sebum yang dirembeskan. Minyak tambahan mungkin mendapatkan bercampur dengan kekotoran seperti kulit sel-sel mati dan menyumbat liang pada kulit. Liang plugged sehingga kemudian menjadi dijangkiti dengan bakteria yang menyebabkan jangkitan jerawat.

1. Pastikan bersih kawasan jerawat – mengingati isu-isu yang menyebabkan kulit jangkitan, cara mudah untuk mengelakkan jerawat akan mudah untuk merancang. Badan anda mempunyai lebih banyak kelenjar minyak di atas batang tubuh dan muka daripada di bahagian-bahagian yang lain oleh itu anda perlu pastikan bahawa kawasan-kawasan ini tinggal juga cleansed dan bebas bakteria. Kawasan-kawasan yang dijangkiti jerawat badan anda perlu dibersihkan cermat dua kali setiap hari dengan bantuan ejen pembersihan hypoallergenic yang ringan dan kain atau span yang akan panik lapisan nipis kulit anda. Jangan lebih gosok kerana yang boleh menggeramkan kulit anda dan ada kemungkinan jangkitan jerawat menjadi lebih teruk. Anda harus sentiasa mencuci selepas bekerja atau melakukan apa-apa fizikal aktiviti lain yang menyebabkan anda berpeluh. Jerawat juga boleh dipindahkan melalui apa-apa yang datang dalam hubungan dengan kulit anda oleh itu memakai pakaian yang bersih selepas pembersihan dan basuh cadar anda kerap.

2. Makan juga untuk berhenti jerawat – anda mempunyai banyak cara mudah untuk menghalang jerawat dari mengambil alih muka dan badan anda dan untuk ini anda perlu makan makanan yang sihat serta seimbang. Tubuh manusia adalah satu organisma hidup yang kompleks yang memerlukan gabungan khasiat untuk menjadi sihat dan melindungi diri dari perkara-perkara seperti jangkitan bakteria tertentu. Pastikan anda makan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran, produk-produk yang diperbuat daripada bijirin dan berminyak ikan untuk memastikan bahawa tubuh anda menerima banyak antioksidan dan asid lemak yang membantu untuk menjaga kulit anda sihat. Anda perlu minum banyak air dengan kerap untuk memastikan bahawa sistem anda baik terhidrat dan ia juga merupakan satu idea yang hebat untuk mengambil multi vitamin kesihatan tambahan.

3. Tidak memilih jerawat – anda mungkin mendapati jangkitan jerawat pada kulit anda menjadi sangat gatal dan merengsa. Anda perlu membuat sesuatu usaha tidak memberi dan pop, menggaru, rub atau sentuh mana-mana kawasan-kawasan yang mempunyai jerawat kerana ini membawa kepada bakteria berjangkit merebak dan membuat wabak yang lebih teruk. Menyentuh tompok-tompok jerawat yang dijangkiti juga boleh menyebabkan membran di dalam kulit pecah dan meningkatkan pengeluaran sebum minyak. Menjaga tangan dari kawasan-kawasan jerawat yang dijangkiti adalah salah satu cara yang mudah untuk mencegah jangkitan daripada menjadi lebih teruk. Individu yang mempunyai rambut panjang perlu pastikan ia kembali bersih dan terikat kerana ia boleh pelabuhan bakteria jerawat. Makeup seharusnya hypoallergenic dan sentiasa washed off cermat sebelum tidur.

Tinggal tip-tip mudah cara-cara yang mudah untuk mencegah jerawat akan mengurangkan jumlah masalah rakyat dengan jangkitan kulit dan memberi kulit kelihatan lebih sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *