Bagaimana untuk mencari kebahagiaan melalui penetapan matlamat

Bagaimana untuk mencari kebahagiaan melalui penetapan matlamat

Kekunci #10 untuk kebahagiaan – menetapkan matlamat

Ada banyak sebab untuk menetapkan matlamat. Orang-orang yang menetapkan matlamat yang jelas bukan sahaja mengalami lebih banyak kejayaan dalam kehidupan mereka, tetapi mereka biasanya juga gembira dan kurang tertekan.

Kami boleh semua Lihatlah kami yang terdahulu dan menganalisis peringkat kehidupan yang berbeza dan melihat bahawa kita sudah bahagia apabila kita mempunyai sesuatu untuk melihat ke hadapan… dan itulah apa yang mempunyai mimpi, menetapkan matlamat dan menggambarkan mereka adalah semua tentang. Matlamat adalah tidak lebih daripada impian dengan tarikh akhir.

Tetapi bagaimana pula orang-orang yang tidak mempunyai minat yang jelas atau hala tuju kehidupan mereka – matlamat tidak? Sekiranya mereka hanya memilih sesuatu yang sewenang-wenangnya? Jika ini menggambarkan anda, jangan risau. Terus membaca! Terdapat satu bahagian khas untuk anda separuh jalan melalui pelajaran ini.

Berikut adalah beberapa petikan kegemaran saya menetapkan matlamat dan kejayaan:

“Orang yang membuat satu kejayaan dalam hidup adalah orang yang nampak matlamatnya dengan mantap dan bertujuan untuk unswervingly.” – Cecil B. De Mille

“Kita semua dalam longkang tersebut, tetapi sebahagian daripada kita akan melihat bintang.” – Oscar Wilde

“Halangan adalah perkara-perkara frightful yang anda lihat apabila anda mengambil mata anda mati anda matlamat.” – Riwayat Bukhari dan Muslim

“Matlamat syurga dan anda dapatkan bumi yang dibuang dalam. Matlamat pada bumi dan anda akan mendapat kedua-duanya. “-C. S. Lewis

“Berikan diri anda kebebasan untuk meneroka kemungkinan kehidupan tanpa had. Matlamat adalah impian dengan tarikh akhir, satu cara untuk menamatkan tetapi bukan tujuan hidup.”- Glynis Nunn

Berikut adalah apa yang Alkitab katakan mengenai memenuhi tujuan anda dalam hidup, penetapan matlamat dan kejayaan:

“Di mana terdapat tiada wawasan, orang-orang yang binasa”. Peribahasa 29:18

“Saya tekan ke arah matlamat untuk Hadiah kenaikan panggilan Allah dalam Yesus Kristus”. Phil 3:14

“Hati seorang lelaki merancang cara beliau, tetapi Tuhan mengarahkan langkah-langkah itu.” Peribahasa 16:9

Matlamat memberi kita fokus. Ini adalah penting terutamanya apabila kita sedang tertekan atau turun pada diri kita sendiri. Pada masa itu, kita perlu mengambil fokus kami keadaan semasa dan fokus atau memfokus semula keseluruhan matlamat dan impian… atau mungkin menetapkan beberapa matlamat yang baru. Penetapan matlamat adalah satu proses sepanjang hayat yang perlu diperbaharui dan dikaji sepanjang masa… sekurang-kurangnya sekali setiap beberapa bulan.

Tetapi bagaimana pula orang-orang yang tidak berfikir bahawa mereka mempunyai matlamat mana-mana? Yakinlah, Allah telah meletakkan tujuan dan matlamat dalam setiap satu daripada karya-karya beliau (manusia itulah, dan ini bermakna anda juga). Jika anda tidak fikir anda mempunyai apa-apa matlamat, meminta Allah untuk memberitahu yang dia dimasukkan ke dalam hati dan semangat untuk gelembung sehingga barisan hadapan dalam fikiran anda. Sesetengah orang tidak pernah telah membenarkan diri mereka untuk mengetahui apa yang mereka mahu. Jika ini adalah anda, hanya meminta Tuhan untuk membantu anda dalam bidang ini. Ia adalah kegembiraan terbesar beliau untuk menonton anda menjadi segala-galanya yang dia merancang untuk anda!

Orang-orang yang berfikir mereka telah ada matlamat biasanya akan membandingkan diri mereka kepada orang lain yang sangat bercita-cita tinggi dan lisan mengenai matlamat pencapaian peribadi yang kuat. Anda tahu siapa yang saya maksudkan-mereka adalah orang-orang yang bercakap tentang menjadi Presiden sebuah syarikat Fortune 500 dengan masa yang mereka sudah 40, besar muzik atau filem bintang, atau kontraktor-kontraktor yang terbesar di bandar oleh umur 35 tahun! Sudah tentu di antara orang-orang ini akan mencapai matlamat ini, dan itulah yang besar. Jangan lupa Walau bagaimanapun, tujuan paling penting semua harus mendengar kata-kata itu dihargai, “Syabas hamba yang baik dan setia, kau setia ke atas beberapa perkara, sekarang aku akan membuat kamu pemerintah lebih banyak” oleh Isa sendiri apabila beliau menyambut anda ke dalam kerajaan untuk selama-lamanya! Jadi, biarkan orang yang didorong oleh be yang mereka adalah bertujuan untuk menjadi – anda boleh menjadi orang Tuhan menjadikan anda! Beliau mempunyai lebih banyak fikiran yang baik mengenai anda daripada bijiran Pasir di semua lautan di dunia – dan semua pemikiran ini termasuk rancangan besar (dan tujuan) untuk anda. (Ps 139:17 & Jer 29:11)

Penetapan matlamat adalah penting untuk semua bidang kehidupan kita.
• Matlamat rohani (seperti yang lebih banyak seperti Isa)
• Rumah (keluarga gol seperti pasangan yang lebih baik atau lebih baik bapa)
• Matlamat Kesihatan (seperti kehilangan 20 kg.)
• Matlamat perniagaan (seperti meningkatkan jualan)
• Matlamat kewangan (seperti menjadi hutang percuma)
• Matlamat sosial (seperti membuat beberapa kawan-kawan yang baru)
• Matlamat amal (seperti memberikan lebih)
• Matlamat lain yang penting (seperti mempunyai baki yang lebih banyak)

Proses penetapan matlamat yang betul:
• Mengenal pasti matlamat atau impian (Mari kita mengatakan bahawa anda ingin menjadi sihat) untuk keseluruhan
• Memecahkan matlamat ke matlamat yang tertentu (seperti kehilangan 24 Kg.)
• Menetapkan tarikh akhir (suka… kehilangan 24 lbs. dalam 6 bulan)
• Memecahkan kepada matlamat mingguan dan bulanan (4 lbs. sebulan atau 1 lb. setiap minggu)
• Menentukan tugas-tugas harian (tidak makan padang pasir atau mengurangkan pengambilan kalori anda atau menjalankan 3 kali seminggu untuk 1 meter untuk mencapai matlamat anda).

Kunci kebahagiaan senaman:
• Meminta Tuhan untuk bantuan (tanya Isa ke dalam hidup anda jika anda belum berbuat demikian sudah)
• Mengambil sedikit masa mencari mengapa yang bermakna dan menetapkan matlamat jangka panjang – mereka tidak boleh orang lain matlamat… mereka perlu anda sendiri.
• Tetapkan matlamat yang realistik – ia adalah perbezaan di antara berjaya mencapai matlamat anda dan menetapkan diri untuk kegagalan. Mari kita mengatakan bahawa anda ingin kehilangan £ 24. Jika anda tidak menjalankan selama 20 tahun, ia akan menjadi bodoh untuk menyediakan satu pelan tindakan untuk berjalan 10 km sehari. Ia adalah lebih baik untuk menjadi lebih konservatif dan meningkatkan aktiviti anda kerana anda rasa anda boleh realistik apa.
• Harus konsisten dengan aktiviti anda-90% dari kejayaan adalah hanya menunjukkan. Jangan memandang rendah bahagian ini. Lebih baik untuk melakukan tolak dan konsisten daripada untuk melakukan terlalu banyak dan kemudian berhenti sebaik sahaja anda bermula.
• Menggambarkan mengapa anda dan matlamat sekurang-kurangnya sekali setiap minggu
• Melihat matlamat anda dan pelan tindakan beberapa kali seminggu dan menyesuaikan ia jika perlu
• Pembayang – jika anda tidak dapat melakukan tugas harian dan mingguan anda atau mula membuat alasan – menghabiskan lebih banyak masa on mengapa anda (anda mungkin menghadapi masalah kerana ia bukanlah sebenar kepada anda – mungkin dari orang lain seperti ibu bapa yang overbearing, guru atau orang lain yang berpengaruh dalam hidup anda – meminta Tuhan untuk membantu anda mendengar-Nya semata-mata)

Mungkin anda mencari kebahagiaan dengan membangunkan impian dan matlamat untuk diri sendiri! Masuk minggu depan untuk kekunci lain untuk kebahagiaan. Mendapatkan diberitahu melalui e-mel di sini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *