Bagaimana untuk mencari dan menghapuskan bau yang buruk dalam jakuzi anda

Bagaimana untuk mencari dan menghapuskan bau yang buruk dalam jakuzi anda

Adakah anda jakuzi mempunyai bau yang anda tidak dapat menghapuskan? Jika tidak maka Mari kita cuba untuk mencari yang sumber yang bau ini buruk! Sering kali, ramai pemilik rumah spa menyalahkan bau busuk pada kolam air panas mereka pada “tinggi jumlah klorin”. Walau bagaimanapun, ini bukanlah sentiasa kes-terutamanya jika anda tidak menggunakan klorin! Bau sesetengah dicipta oleh bahan kimia manakala sebahagian disebabkan oleh persekitaran kita. Punca bau boleh dirawat dan boleh juga dicegah dengan baik.

Busuk spa dan tab mandi panas boleh disebabkan oleh; tidak wajar penggunaan losyen dan membasuh, tahap penyalahgunaan bahan kimia di dalam air, kekurangan longkang dan refill amalan, dan tidak terkawal membina biofilm yang disebabkan oleh persekitaran kita.

Ianya tidak digalakkan untuk menghidu atau bau aroma atau produk-produk yang wangi, kerana mungkin anda hanya membuat buruk keadaan. Ia adalah lebih baik untuk mencari dan menangani punca.

Salah satu sebab-sebab biasa mengapa hottubs kami mempunyai bau yang tersendiri adalah bahawa mereka mempunyai baki air yang tidak sempurna. Ia sama ada tahap pH yang tinggi atau rendah, dan ini boleh menjejaskan tahap bromines dan chlorines dalam ke dalam tab mandi. Tahap rendah pH pada kami Mandi Panas boleh air berasid, dan ini menyebabkan wheezing, batuk dan komplikasi kesihatan yang lain semasa menggunakan dalam tab mandi. Ianya tidak baik untuk mempunyai tahap pH yang tinggi di spa kami kerana ia mengakibatkan bau busuk dan cuci tambahan.

Apabila klorin dan bromine diperkenalkan dengan nitrogen kerana tahap pH pada mandi kami miskin, mereka akan membentuk satu baru sebatian kimia dipanggil sebagai chloramines dan bromamines. Walaupun klorin dan bromine kedua-dua membasuh hottubs cemerlang, apabila ia menjadi baru kompaun mereka yang entah bagaimana sia-sia dalam membunuh bakteria.

Seperti apa yang saya katakan sebelum ini, persekitaran kita juga boleh mencipta bau busuk pada kolam air panas kami, ini adalah kerana kadar biofilms di shell atau permukaan spa kami dan juga garisan paip. Ini menyumbang kepada pembentukan acuan dan slimes yang menghasilkan bau dan bau funky menjadi lebih teruk kerana biofilm ini terus membiak dalam talian paip.

Mengekalkan kebersihan spa anda kerap membantu untuk menghapuskan bau buruk. Dengan hanya menyapu ke bawah permukaan hottubs anda, ia akan menghalang biofilm untuk membina kawasan yang boleh dilihat. Pembersihan tetap (sekurang-kurangnya sekali seminggu) termasuk membersihkan penapis dengan menggunakan pembersih yang betul, dan juga dalam Kabinet.

Penyaliran dan isian anda jakuzi dengan air adalah salah satu perkara terbaik yang anda boleh lakukan untuk mengawal bau di tab mandi anda. Jadi ia adalah lebih baik jika anda tahu masa yang tepat apabila anda akan melakukan langkah ini – ini bergantung pada saiz kolam air panas anda, penggunaan, cuaca, dan malah bilangan orang-orang yang menggunakan spa. Biasanya, orang gunakan untuk mengalirkan dan isi spa mereka setiap minggu 4 hingga 12. Spa yang kecil perlu menukar air lebih kerap daripada mandi yang lebih besar (bilangan orang-orang yang menggunakan dalam tab mandi dan masa penggunaan seminggu menjejaskan kes ini). Manakala penyaliran dalam tab mandi, pastikan Singkir ia untuk membuang atau mengelakkan biofilm pada talian paip.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *