Bagaimana untuk mencapai Bmi yang sihat

Bagaimana untuk mencapai Bmi yang sihat

Badan indeks jisim, atau dikenali secara ringkasnya BMI merupakan kesihatan anda berdasarkan ketinggian dan berat badan anda. Kesihatan profesional seluruh dunia menggunakan BMI anda untuk menentukan sama ada seseorang itu berat badan berlebihan atau obes secara klinikal. Ia digunakan sebagai satu kaedah yang mudah untuk bekerja sama ada berat badan seseorang adalah meletakkan kesihatan mereka pada risiko. Jadi hanya bagaimana anda boleh mengira BMI anda dan bagaimana anda tahu apa yang dianggap ‘biasa?’

Anda boleh mengetahui apa yang BMI anda ialah dengan memasukkan berat badan dan ketinggian anda ke Kalkulator BMI, di mana terdapat banyak di internet. Selain itu, jika anda tidak mempunyai akses ke Internet anda boleh hanya melawat doktor anda atau pusat kesihatan tempatan di mana anda indeks jisim badan boleh dikira. Jadi jika anda menimbang 137 paun dan ketinggian anda 5 “6 BMI anda akan 22.1, yang berada dalam julat normal, bermakna badan anda adalah sihat. Indeks Jisim tubuh yang sihat yang perlu jatuh 18.5 hingga 24.9; Jika anda adalah lebih daripada 24.9 maka anda akan dianggap berlebihan berat badan dan orang yang badan massa adalah di bawah 18.5 dianggap kurang berat badan.

Indeks Jisim badan anda adalah penting kepada aspek kesihatan anda. Sebagai contoh jika anda dianggap berat badan berlebihan, maka anda berada pada risiko yang lebih besar daripada menghidap penyakit yang serius seperti penyakit jantung, kencing manis, mempunyai strok dan mengembangkan kanser tertentu.

Walau bagaimanapun adalah penting untuk diingat bahawa keputusan BMI anda merupakan hanya satu langkah anda kesihatan. Terdapat faktor-faktor lain yang memainkan peranan penting dalam kesihatan anda dan mempunyai BMI yang sihat tidak bermakna badan anda berada dalam Kesihatan yang sempurna. Kadang-kadang ia boleh memandang rendah lemak badan orang yang lebih tua dan orang-orang yang telah kehilangan otot lemak. Yg terlalu dalam kes-kes lain ia boleh kadang-kadang tinggi lemak badan atlet dan mereka yang telah membina otot. Dalam kebanyakan kes namun anda perlu mengambil ia sebagai anggaran yang baik bagi berat badan anda, jadi apa yang anda lakukan jika anda jatuh ke dalam itu di bawah atau kategori kelebihan berat badan? Ia adalah penting bahawa jika anda sedang berada dalam kategori ini anda mencuba dan mendapatkan tubuh jisim Indeks ke apa adalah dikelaskan sebagai ‘biasa.’

Kehilangan atau berat yang perlu dilakukan dengan cara yang sihat. Anda perlu mulakan dengan memanipulasi Kalkulator BMI untuk mengetahui berapa banyak berat badan yang anda perlu untuk kehilangan atau keuntungan. Anda perlu bersenam di mana anda berada kini dengan kesihatan anda dan di mana anda mahu. Sebaik sahaja anda pada peringkat ini, anda boleh membenarkan beberapa di luar bantuan untuk mengubah diet anda, rejim kecergasan dan kesihatan secara keseluruhan.

Anda perlukan program pengurusan berat badan baik yang mencipta pelan diet yang sesuai dengan selera anda, usaha merancang sasaran bahawa kawasan masalah anda dan rancangan hidup yang akan membantu anda dengan masalah berat badan anda. Contohnya anda boleh boleh dimaklumkan bahawa diet yang terbaik untuk anda diet GI yang rendah, yang membantu anda mencapai berat badan lebih cepat dan mengurangkan peluang re-gaining berat; Ia melakukannya dengan mengurangkan lemak badan tidak otot atau jisim air anda, meningkatkan kepuasan dan mengurangkan pangs kelaparan.

Serta dimaklumkan tentang diet yang betul anda akan dimaklumkan tentang pelan senaman yang betul. Beberapa contoh yang besar ini akan serba-tinggi berjalan, sederhana berenang dan Berbasikal.

Terdapat banyak membantu apabila ia datang untuk mengurangkan indeks jisim badan anda melalui diet yang betul dan senaman; apa yang anda perlu lakukan adalah pastikan anda pilih rancangan yang sesuai untuk situasi anda. Jadi Jangan pergi semata-mata, mengambil kesempatan daripada bantuan yang disediakan kepada anda dan mendapatkan BMI yang sihat sekarang!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *