Bagaimana untuk menangani masalah-masalah Chihuahua

Bagaimana untuk menangani masalah-masalah Chihuahua

Ada keraguan bahawa masalah Chihuahua boleh mewujudkan kesukaran yang serius dalam kehidupan pemiliknya. Mereka mesti dihormati, dijaga dan bahkan takut. Ya, dos yang sihat takut adalah perlu untuk memahami graviti membeli sebuah Chihuahua. Walaupun kecil mereka mungkin, anjing-anjing boleh datang untuk menjalankan isi rumah jika anda tidak berhati-hati. Namun mereka adalah antara baka yang paling popular, dan ini bukanlah tanpa alasan. Mereka akan suka bermain, setia, kasih sayang dan tertanya-tanya, semua perkara-perkara yang pemiliknya suka tentang mereka. Jadi jika anda bersedia untuk menangani kesukaran sedikit, Chihuahuas mungkin anjing betul.

Isu-isu kesihatan

Ramai orang suka saiz kecil dari baka. Mereka boleh dengan mudah dibawa dengan tangan dan pangsapuri bukan merupakan satu isu. Walau bagaimanapun, boleh ketara masalah Chihuahua. Ia membuatkan mereka sangat terdedah kepada keretakan tulang dan ia hendaklah dikendalikan dengan berhati-hati. Hal ini terutama berlaku dengan Chihuahuas “kecil” yang telah dibesarkan kepada saiz terlalu kecil dan mudah terdedah kepada kecederaan.

Selain saiz mereka, masalah Chihuahua juga mempamerkan diri di kawasan-kawasan lain. Baka yang dilanda oleh penyakit-penyakit genetik yang pelbagai. Masalah dengan sendi-sendi, jantung murmurs dan penglihatan tidak luar biasa. Cara yang paling berkesan untuk mengelakkan penyakit-penyakit ini adalah untuk membeli dari penternak yang dihormati. Ini juga akan membawa perniagaan dari puppy kilang-kilang dengan amalan-amalan yang menggalakkan percambahan penyakit genetik ternakan.

Isu-isu personaliti

Masalah Chihuahua tidak berhenti pada kesihatan mereka, mereka juga merakamkan ke dalam isu-isu tertentu tingkah laku yang boleh membuat kehidupan orang-orang yang hidup dengan mereka yang amat sukar.

Kesetiaan merupakan satu sifat yang biasa digelar sebagai salah satu daripada sebab utama untuk mencintai baka, tetapi ia boleh menjadi isu yang serius jika dibiar. Chihuahuas banyak membangunkan lampiran yang tidak sihat kepada pemiliknya. Ini boleh membawa kepada tidak suka semua makhluk-makhluk lain untuk sama-sama kuat dan kuat cemburu orang atau haiwan yang bersosial dengan Sarjana mereka.

Kesukaran dengan pecah rumah adalah satu lagi masalah yang paling biasa Chihuahua. Baka mempunyai pundi kencing yang kecil dan sifat tahan latihan, menjadikan mereka antara calon-calon yang paling teruk bagi latihan rumah. Mereka juga sangat sensitif kepada sejuk dan akan sering menolak untuk pergi ke luar semasa musim sejuk.

Chihuahuas juga sering mempunyai tidak suka yang kukuh untuk anjing dari baka selain mereka sendiri. Amat disarankan bahawa Chihuahua baru yang memenuhi lain-lain haiwan ahli isi rumah sebelum akhir pembelian dibuat. Ini akan memastikan bahawa tiada pencerobohan akan berlaku antara mereka sebelum terlambat.

Chihuahuas sering melihat diri mereka sebagai pusat alam semesta dan akan sering mengabaikan status pemilik mereka sebagai tuan. Pandangan ini menjadikan mereka amat sukar untuk melatih dan boleh membawa kepada tingkah laku yang berbahaya jika tidak ditangani. Ia penting untuk menetapkan sempadan yang ketat antara manusia di isi rumah dan anjing-anjing untuk mengatasi kecenderungan ini.

Walaupun dengan semua ini, Chihuahuas membuat haiwan kesayangan yang sangat baik dalam keadaan yang betul. Kesetiaan mereka membuatkan mereka sempurna bagi orang-orang yang hidup bersendirian dan saiznya yang kecil menjadikan mereka mudah untuk menjaga di sebuah apartmen. Masalah Chihuahua mungkin kelihatan menakutkan, tetapi mereka harus tidak semestinya menghalang seseorang dari membawa satu ke rumah mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *