Bagaimana untuk menanam tembakau dari benih: 4 langkah mudah!

Bagaimana untuk menanam tembakau dari benih: 4 langkah mudah!

Adakah anda pernah ditanam tomato atau bunga, bermula dengan benih? Jika anda mempunyai, dan sekurang-kurangnya sedikit kejayaan, anda boleh berkembang tumbuh-tumbuhan tembakau dari benih. Walaupun anda tidak pernah memulakan apa-apa jenis tumbuhan dari benih, anda akan melihat di sini bahawa ia agak mudah, dan baru yang lengkap boleh belajar bagaimana untuk melakukannya dengan sangat mudah arahan.

Jadi mari kita mulakan! Bahan-bahan yang anda perlukan: benih tembakau — semak secara online, banyak benih yang bereputasi peniaga menawarkan benih tembakau, dalam pelbagai jenis; Dulang Starter dan campuran permulaan yang steril; maksud potting tanah; 3 atau 4 inci bunga plastik pots OR your dulang. Semua barang-barang ini harus boleh didapati di pusat Taman tempatan anda, atau boleh dibeli secara online.

Berkembang tumbuh-tumbuhan tembakau dari benih bermula dalam rumah. Penanam tembakau walaupun komersil mula tumbuh-tumbuhan mereka di rumah hijau atau bangsal yang besar, atau mereka membeli tumbuhan muda dari rumah hijau yang pakar dalam penanaman tumbuh-tumbuhan tembakau dari benih.

Tidak, anda tidak perlukan rumah hijau untuk kuantiti yang anda akan berkembang untuk Taman rumah tembakau anda. Jadual Kad sediakan dalam kerja-kerja out-of-the-way sudut yang besar. Jika anda bawah tanah hangat, yang dapat mencukupi sebagai kawasan starter loji. Lihat di sekitar rumah anda sebuah tempat yang tidak dalam cara aktiviti-aktiviti harian. Pendek ruang di rumah anda? Bahagian atas dalam peti sejuk untuk membuat tapak semaian yang selesa untuk anda benih yang kecil.

Benih harus bermula dalam kira-kira enam minggu sebelum frost dijangka yang terakhir bagi zon tanaman anda. Suhu yang sesuai untuk percambahan adalah kira-kira 75-80 darjah F.

1. Masukkan dulang starter dengan campuran permulaan. Benih tembakau adalah amat kecil — kira-kira saiz lada sulah dikisar, jadi berhati-hati dan tidak terlalu thickly sow. Tabur benih ringan di permukaan campuran benih, dan kemudian sedikit air dalam. Meliputi benih dengan tanah, seperti yang mereka memerlukan cahaya dan udara untuk bercambah. Pastikan tanah lembap; tidak membenarkan ia untuk kering. Yang terbaik adalah menggunakan sebotol spray dan penyegar dari atas, atau air dari bawah.

2. Tumbuh-tumbuhan tembakau anda akan mula bercambah dalam masa 7-14 hari. Masa yang tepat boleh berbeza-beza, bergantung kepada suhu dan jenis tembakau yang tertentu. Saya ulangi, ia adalah penting untuk memastikan tanah lembap, tetapi tidak soggy, pada setiap masa. Jika air dari atas, mengambil peduli tidak untuk basuh biji benih atau benih kecil selepas mereka bercambah. Ia adalah terbaik untuk menggunakan Encik yang untuk memastikan mereka lembap pada masa ini.

3. Kira-kira tiga minggu dari masa tumbuh-tumbuhan itu bercambah, mereka akan bersedia untuk pemindahan ke dalam pasu atau sel dulang. Jika anda menunggu sehingga daun terbesar cantek saiz sepicis, anda mungkin mendapati mereka tidak mudah untuk mengendalikan semasa proses transplanting. Mengisi periuk atau sel-sel dengan maksud potting tanah. Membuat lubang kecil di tanah, dan masukkan akar Semaian, kemudian backfill dengan tanah yang lebih sedikit. Selepas tumbuh-tumbuhan potted, air dengan baja yang baik seperti keajaiban-Gro. Jika anda bercadang untuk pergi organik, cuba emulsi rumpai laut/ikan atau teh baja yang lemah. Pembajaan permulaan ini hendaklah mencukupi sehingga tiba masanya untuk pemindahan. Jika tumbuhan ini mula muncul kuning atau terbantut, pemakanan lain mungkin diperlukan. Tetapi jika anda berbuat demikian, memohon sangat menyempitkannya, seperti akar boleh mudah dirakam semasa mereka berada di dulang atau periuk.

4. Anda boleh mula menyediakan katil penanaman pada masa ini. Tumbuh-tumbuhan akan bersedia untuk pemindahan ke Taman dalam kira-kira 4-5 minggu lagi. Jika anda masih mengalami cuaca sejuk, tumbuh-tumbuhan perlu keras mati selama satu hingga dua minggu sebelum mengubah di luar. Ini membolehkan tumbuh-tumbuhan untuk menyesuaikan diri kepada keadaan luaran. (Jika cuaca adalah baik, dan tumbuh-tumbuhan kelihatan kuat dan bersungguh-sungguh, langkah ini boleh mungkin akan dilangkau.) Tumbuh-tumbuhan perlu dijarakkan kira-kira dua hingga tiga kaki apart. Jika anda mempunyai ruang yang cukup, baris hendaklah kira-kira 3 ½ kaki-4 apart. Air tumbuh-tumbuhan dengan teliti sebaik sahaja ia ditanam. Jika ada tiada hujan, mereka perlu menjadi air pada waktu malam selama 3-4 hari yang pertama, juga memberi peluang untuk mendapatkan ditubuhkan.

Seperti yang anda lihat, penanaman tembakau dari benih, adalah sangat mudah. Pada dasarnya semudah mulai tomato, sayur-sayuran Tempahan lain atau pun bunga benih. Anda berada di perjalanan anda untuk berkembang sendiri Rokok, cerut, paip tembakau atau mengunyah. Anda akan menjimatkan banyak wang–mungkin beribu-ribu ringgit setahun. Terdapat satu lagi faedah untuk penanaman tembakau sendiri dari benih: sendiri tembakau yang tulen, asli tidak mengandungi bahan tambahan, bahan kimia, dan sisa-sisa yang terdapat di ‘kedai membeli’ produk-produk tembakau. Ramai penyelidik percaya aditif ini meningkatkan risiko kesihatan yang berkaitan dengan rokok.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *