Bagaimana untuk membubarkan sista ovari semulajadi – tiada pembedahan diperlukan.

Bagaimana untuk membubarkan sista ovari semulajadi – tiada pembedahan diperlukan.

Anda mengalami kesakitan dan gejala-gejala lain kerana sista pada ovari anda? Jika ya, anda mungkin berminat untuk mengetahui bahawa ia adalah mungkin untuk belajar bagaimana untuk membubarkan sista ovari semulajadi tanpa perlu menjalani pembedahan. Bagi beberapa sebab, pembedahan bukan merupakan satu pilihan bagi semua orang, tidak kurang pentingnya kerana ia jarang memberikan penyelesaian yang kekal dan yang tidak mengambil kira kos.

Satu faedah pilihan rawatan semula jadi untuk sista pada ovari adalah anda tidak perlu pinggan keluar wang yang banyak dan kebanyakan perkara-perkara yang anda akan gunakan boleh didapati di rumah anda.

Jika anda cuba untuk belajar beberapa cara bagaimana untuk membubarkan sista ovari, berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan:

Menggunakan Dong Quai

Perubatan Cina yang dikenali sebagai Dong Quai atau “wanita ginseng” harus menjadi salah satu daripada perkara-perkara yang anda perlu pertimbangkan. Ini adalah kerana Dong Quai membantu memulihkan imbangan hormon tubuh wanita. Jika anda mempunyai masalah tertentu mengenai bekalan hormon anda (lebihan atau kekurangan), yang akan membawa beberapa keadaan kesihatan yang serius. Satu punca utama sista ovari tersebut adalah tidak lain daripada ketidakseimbangan hormon. Gunakan Dong Quai untuk mendapatkan bekalan hormon anda di landasan yang betul. Selain daripada Dong Quai, anda juga boleh mengambil dalam suplemen seperti vitamin A, B, C dan E dan zink untuk menggalakkan atau mengekalkan keseimbangan hormon.

Gunakan minyak kastor

Salah satu simptom sista ovari yang tidak normal adalah sakit perut atau sakit sekitar kawasan pelvis. Pecah sista ovari tersebut juga akan menyumbang kepada aching lebih banyak. Itulah sebabnya mengapa anda perlu melakukan yang terbaik untuk belajar bagaimana untuk membubarkan sista ovari dan bukannya mereka pecah. Cuba menggunakan minyak kastor. Memohon yang ke atas abdomen anda kemudian letakkan tuala yang melalui kawasan itu. Gunakan pad haba yang sama dan meletakkannya ke atas tuala itu. Melaksanakan langkah-langkah tersebut selama beberapa minit kemudian basuh dengan minyak kastor perut anda. Ulangi apabila anda sedang sakit dan ini akan membantu.

Menggunakan Compress Panas

Sama seperti menggunakan minyak kastor, anda perlu meletakkan compress yang panas pada bahagian abdomen walaupun anda tidak mengalami kesakitan pada masa ini. Jika anda mendapati melalui peranti ultrasound atau ujian perubatan lain bahawa anda mempunyai satu sista pada ovari anda tetapi telah dinasihatkan untuk menunggu dan menonton oleh doktor, anda boleh cuba penggunaan compress panas. Selain compress yang panas, anda boleh menggunakan botol air panas, tuala panas atau pad ketuhar gelombang mikro yang dibungkus dengan tuala atau flanel. Mandi panas juga boleh sangat berkesan. Terapi haba sentiasa pemulihan yang berkesan bagi mereka yang ingin tahu bagaimana untuk membubarkan sista ovari semulajadi.

Mengurangkan pengambilan Estrogen

Satu lagi petua tentang bagaimana untuk membubarkan sista ovari tanpa pembedahan ialah dengan mengurangkan estrogen dalam sistem anda. Estrogen berlebihan menyumbang kepada ketidakseimbangan hormon, yang boleh membawa kepada pembentukan sista pada ovari. Menjauhkan diri daripada makanan yang kaya dengan estrogen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *