Bagaimana untuk membuat Filipina makanan lebih sihat

Bagaimana untuk membuat Filipina makanan lebih sihat

Di Filipina, dapur adalah nadi. Jarang terdapat Majlis yang tidak memerlukan makan- dan kita semua tahu yang anda benar-benar tidak boleh mengatakan tidak. Dengan penggunaan wajib dan secara sukarela ensaymada lazat, puto dan gulung ube, perut saya berasa gembira tetapi saiz pinggang saya tidak.

Sejak kebelakangan ini suami saya telah telah bertanya kepada saya jika saya dapat membuat beberapa hidangan Filipina kegemaran beliau sihat. Pemikiran pertama saya adalah, bagaimana anda boleh membuat pata rangup sihat? Sebagai seorang pakar diet berdaftar dan chef terlatih secara profesional, saya sentiasa berperang sendiri apabila saya memasak dan makan makanan Filipina. Aku ingin menjadi sihat, tetapi tidak kira apa yang ia harus masarap atau ia tidak akan dapat dimakan.

Dengan seumur hidup lebih awal daripada saya yang penuh dengan sambutan dan Jamuan makan malam hari kerja, saya mahu keluarga saya tahu dan menikmati masakan Filipina, tetapi saya tidak mahu ini untuk kesan kesihatan jangka panjang kita. Banyak daripada diet Pinoy tradisional terdiri daripada daging, makanan goreng, kanji yang berat dan kadang-kadang gula dan sodium. Membuangnya semua bersama-sama dengan saiz bahagian Amerika dan anda berisiko untuk penyakit jantung dan kencing manis – hanya dengan membaca resepi.

Saya telah menyahut cabaran ini untuk mencari cara-cara untuk tweak resipi tradisional dan ruji makanan untuk mencukur kira kalori, lemak tepu, natrium dan gula tetapi tidak skimp pada rasa.

Di sini adalah dengan melihat beberapa perubahan yang sihat yang kita ada di rumah kami:

Beras

Suis beras adalah keadaan yang melekit. Memberitahu Asia apa-apa yang mereka perlu makan brown rice biasanya akan datang dengan sebuah gunung rintangan. Saya pasti mengakui-ada apa-apa agak seperti putih, gebu nasi itu sedikit kayu bersama-sama apabila anda menolak ke sudu anda. Pada mulanya ia adalah yang terbaik untuk memenuhi cabaran ini separuh jalan, mencampurkan beras perang dan putih untuk mendapatkan separuh bijirin seluruh. Ia tidak agak sama tetapi ianya tidak drastik seperti suis sebagai akan semua brown rice.

Selepas berbuat demikian bagi yang sementara, kita mengambil untuk bangun kami pengambilan serat dan mengekalkan kolesterol kami dalam keadaan yang baik dengan hanya makan brown rice di rumah – kecuali apabila kita mempunyai arroz caldo.

Adobo

Bergantung kepada daging apa lola anda resipi yang digunakan, beberapa perubahan boleh ini hidangan yang lebih sihat. Jika membuat adobo babi, memilih luka tanpa lemak babi seperti loin babi; Jika ianya ayam Pastikan ianya kulitnya. Tidak kira Apakah daging itu membuat ia bersandar. Tukar kicap ke versi natrium yang rendah untuk membantu mengekalkan tekanan darah tinggi di Teluk. Suis kecil ini boleh dibuat dalam banyak rendidih resepi dari calderata kepada bulalo untuk profil yang lebih sihat.

Merienda

Apabila ia datang kepada makanan ringan petang, kami cuba untuk memastikan ia ringan dan mudah, stereng dari barangan yang dibakar dan gula-gula. Ini adalah satu peluang yang mudah untuk meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran kami pada hari itu dan kita akan sering mempunyai hanya segar untuk merienda kami. Membuat perubahan ini terus kalori dalam semakan dan membantu kami meningkatkan Pengambilan vitamin dan serat kami. Jika ia adalah hari musim panas, kita mungkin membuat mangga yang goncang (lihat resipi).

Ceriakan ia

Dengan keluarga dari kawasan hotel, kami tidak takut untuk ceriakan hidangan kami. Kajian menunjukkan bahawa makan lada panas boleh membantu meningkatkan metabolisme (setiap bit tuduhan). Kami mendapatkan kami Baiki dengan sisi yang suka sili dengan makanan kami.

Ini adalah sebahagian daripada perubahan yang kita telah diperbadankan untuk hidangan Filipina yang lebih sihat. Saya belum menemui satu cara untuk mengubah pata rangup lagi, tetapi dengan perubahan kecil dan sederhana lain kami mampu untuk memasukkannya!

Resipi Shake mangga

Bahan-bahan:

1 cawan mangga Sofúl (anda boleh dapati ini adalah bahagian yogurt anda peruncit Asia tempatan)
mangga segar 3 separuh masak atau mangga beku
1 cawan susu skim
½ cawan yang dihancurkan ais
2 Sudu besar yang disebat topping (pilihan)

Arahan:

Letakkan semua bahan dalam pengisar yang. Pulse pada kelajuan tinggi sehingga adunan licin. Tuangkan ke dalam satu gelas, terkenal dengan disebat dan menikmati!

Membuat 2 sajian.

Pecahan pemakanan setiap hidangan:

Kalori: 173 kalori
Lemak:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *