Bagaimana untuk membina otot – mitos latihan berat 3

Bagaimana untuk membina otot – mitos latihan berat 3

Ramai orang mendapat digalakkan dari mengambil latihan berat badan dan otot bangunan kerana cerita-cerita buruk yang mereka dengar (cth., kesan buruk pada Kesihatan). Baik, ia tidak boleh dinafikan bahawa latihan berat datang dengan beberapa risiko, seperti mencederakan anda kembali jika anda tidak melakukannya dengan betul, atau mempunyai beberat percuma yang jatuh pada anda jika anda kehilangan cengkaman anda ketika melakukan bench menekan, atau mendapat hati yang sertakan jika anda mengangkat berat dengan hati yang bermasalah. Bagi risiko-risiko kesihatan yang lain, anda mungkin melakukan lebih banyak kerosakan kepada badan anda dengan tidak melakukan apa-apa pada semua. Jadi, hanya untuk membersihkan kaki beberapa salah-faham tentang risiko kesihatan yang berat latihan kononnya membentangkan, kami akan akan mendedahkan di sini kebenaran tentang ke 3 paling berkaitan kesihatan mitos tentang latihan berat badan.

Mitos #1 – latihan berat mempengaruhi ketinggian anda.

Ramai orang mendakwa dan percaya bercuti campuran yang angkat berat sehingga pertumbuhan jika anda mula melakukan sementara anda masih berkembang. Jika anda mengangkat berat cara yang betul, ia tidak harus menghalang pertumbuhan dan pembangunan. Selagi rintangan yang tidak begitu tinggi bahawa ia akan menyebabkan tulang menjadi lebih padat dan sekali gus menutup epiphysis (pertumbuhan kawasan tulang panjang) maka tidak perlu apa-apa kesan yang memudaratkan.

Kekuatan negara dan Persatuan udara (yang merupakan salah satu pihak berkuasa menjalankan Perdana di dunia), latihan berat badan tidak mempunyai apa-apa kesan pada pertumbuhan dan adalah selamat untuk kanak-kanak dan remaja.

Mitos #2 – latihan berat menyebabkan mati pucuk dan mati pucuk.

Kajian telah menunjukkan bahawa senaman aerobik (seperti mengangkat berat, sprint-latihan dan Sukan bola) boleh meningkatkan paras testosterone menurun. Dan, jika anda tidak tahu ia lagi, mempunyai tahap testosterone rendah yang merupakan salah satu faktor utama yang menyumbang kepada mati pucuk dan mati pucuk. Selain itu, senaman juga memperbaiki peredaran darah yang sangat memberi manfaat kepada fungsi-fungsi seksual. Jadi, ini sahaja, kita boleh mengatakan bahawa mitos ini tidak benar. Tidak sepenuhnya, sekurang-kurangnya.

Apa benar-benar boleh menyebabkan mati pucuk dan mati pucuk adalah penggunaan steroid anabolik. Dan jika anda menggunakan steroid untuk membantu otot anda membesar, mati pucuk mungkin akan menjadi salah satu masalah kecil yang anda boleh menghadapi. Jika anda seorang remaja, penggunaan steroid boleh benar-benar berhenti tulang anda dari berkembang. Steroid boleh juga merosakkan hati anda dan meningkatkan risiko anda mempunyai kanser hati, ia boleh merosakkan buah pinggang anda dan ia juga boleh meningkatkan paras kolesterol dalam badan anda meningkatkan peluang anda untuk mendapat serangan jantung atau angin ahmar. Dan yang hanya menamakan beberapa kesan sampingan steroid.

Mitos #3 – angkat berat menyebabkan tekanan darah tinggi.

Walaupun angkat berat boleh menyebabkan peningkatan sebanyak sementara tekanan darah (yang benar-benar sebahagian daripada tindak balas semula jadi badan untuk aktiviti-aktiviti berat), ia benar-benar menawarkan beberapa faedah jangka panjang kepada tekanan darah yang melebihi risiko spike sementara bagi kebanyakan orang.

Senaman yang kerap, angkat berat sederhana, termasuk menyediakan pelbagai manfaat kesihatan, antara yang membantu untuk mengurangkan tekanan darah dalam jangka masa panjang.

Walau bagaimanapun, ia adalah dinasihatkan anda pergi berjumpa doktor dan ada pemeriksaan badan sebelum anda mengambil berat latihan. Ini adalah untuk memastikan bahawa tubuh anda (terutamanya hati) akan dapat menangani tekanan yang anda akan untuk subjek itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *