Bagaimana untuk melabur dalam sewa hartanah

Bagaimana untuk melabur dalam sewa hartanah

Terdapat beberapa pertimbangan penting dibuat apabila ia datang kepada bagaimana untuk melabur dalam hartanah sewa. Pelaburan hartanah sewa yang melibatkan lebih daripada hanya membeli rumah dan menyewa ia. Kerja-kerja pengubahsuaian, Kemudahan, pemasaran, dan sewa akan semua faktor-faktor yang akan mempengaruhi keuntungan dan manageability Penyewaan harta. Jadi, sebelum anda melabur dalam harta sewa mengambil sedikit masa untuk mempertimbangkan bagaimana anda boleh membuat sebahagian daripada pelaburan itu. Sesungguhnya, keuntungan harta sewa akan ketara dipengaruhi oleh bagaimana anda melabur dalam harta sewa.

Kerja-kerja pengubahsuaian

Ringkasnya, bersih, menarik harta akan menjadi lebih mudah untuk menyewa dan akan menarik sewa lebih tinggi juga. Mungkin terdapat dua pangsapuri yang serupa di bangunan yang sama tetapi jika salah satu diubahsuai dengan berkesan ia boleh buat duit jauh lebih. Dan kerja-kerja pengubahsuaian tidak perlu mahal sama ada. Walaupun kot baru cat dan pembersihan permaidani yang boleh membuat perbezaan yang besar. Apabila mempertimbangkan kerja-kerja pengubahsuaian bagi Penyewaan pelaburan hartanah, anda perlu cuba untuk memodenkan pangsapuri seberapa banyak yang mungkin. Baru linoleum di dapur dan bilik mandi adalah murah tetapi boleh menyegarkan diri rupa Harta sewa. Begitu juga, rawatan tetingkap baru, permaidani baru dan kabinet baru akan menggiatkan harta sewa, walaupun kerja-kerja pengubahsuaian ini adalah agak lebih mahal. Ingat, kerja-kerja pengubahsuaian adalah satu pelaburan jangka pendek yang boleh mempunyai manfaat jangka panjang yang besar.

Kemudahan-kemudahan

Kemudahan sama ada harta atau kawasan sekitarnya adalah tempat jualan tambahan kepada penyewa yang berpotensi. Malah, akses mudah ke sekolah, pengangkutan awam, Pusat komuniti, membeli-belah, Restoran dan hiburan malam jauh boleh kesan nilai sewa rumah. Kemudahan-kemudahan dalam-suite seperti Dobi, simpanan tambahan, balkoni dan peralatan juga akan mempunyai kesan ketara ke atas nilai hartanah sewa anda. Sebelum membeli hartanah untuk disewa, mengambil sedikit masa untuk mempertimbangkan kesan kemudahan dan cuba untuk mencari harta dengan sekurang-kurangnya sedikit daripada ciri-ciri jualan.

Pemasaran

Pemasaran harta sewa boleh menjadi satu usaha yang sukar, terutama dalam ekonomi yang sukar. Anda ingin melabur dalam sewa hartanah di kawasan di mana tidak ada kekosongan semasa yang terlalu banyak, tetapi juga kawasan yang menawarkan beberapa kemudahan yang disebutkan di atas. Salah satu langkah penting sebelum anda melabur dalam harta sewa adalah untuk mempertimbangkan nilai hartanah lain di kawasan ini dan pertandingan berapa banyak yang anda akan mendapatkan dari sifat-sifat tersebut. Jelas sekali, keselesaan dan kemudahan seperti di rumah anda memberikan anda kelebihan daya saing, tetapi kelebihan ini juga boleh digabungkan dengan sewa yang berpatutan dan menguntungkan. Pertimbangkan untuk pengiklanan dalam akhbar tempatan atau dalam talian murah atau percuma bahkan kaedah pemasaran hartanah sewa anda. Majalah hartanah adalah juga berguna untuk menyebarkan perkataan tentang rumah sewa anda.

Sewa

Akhirnya, keuntungan pelaburan hartanah sewa anda akan juga ada kaitan dengan penyewa anda. Salah satu tugas terpenting yang tuan tanah adalah menghabiskan sedikit masa untuk mencari penyewa yang baik, boleh dipercayai. Kemusnahan harta benda, terlepas menyewa bayaran, dan aduan-aduan daripada jiran-jiran akan semua cabaran yang dihadapi tuan rumah. Ia mungkin mustahil untuk mengelakkan isu-isu ini dengan sepenuhnya, tetapi jika anda meluangkan masa menyemak rujukan maka anda akan lebih cenderung untuk mencari penyewa bertanggungjawab.

Pada akhirnya, melabur dalam sewa hartanah boleh menjadi satu cara yang hebat untuk membayar gadai janji harta supaya anda boleh membina portfolio pelaburan anda. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati mempertimbangkan kerja-kerja pengubahsuaian, Kemudahan, pemasaran, dan sewa sebelum anda melompat ke dalam pasaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *