Bagaimana untuk Kurangkan sisa-sisa buangan

Bagaimana untuk Kurangkan sisa-sisa buangan

Kebanyakan orang tidak menghabiskan banyak masa berfikir tentang sisa hanya berapa banyak mereka dimasukkan ke dalam tapak pelupusan sampah setiap minggu, tetapi hanya Kanada purata satu menghasilkan kira-kira 30 juta tan sisa setiap tahun! Dan hanya di mana pendapat anda semua sisa yang sedang berlaku? Ia selalu digunakan untuk berakhir di tapak pelupusan sampah tersebut, tetapi kami hanya akan kehabisan tempat untuk meletakkan ia. Syukurlah kitar semula telah mengurangkan jumlah sisa yang yang benar-benar pergi ke tapak pelupusan sampah tersebut, tetapi masih banyak lagi perlu dilakukan.

Ramai orang hanya melambungkan elektronik yang lama keluar dengan sampah biasa, tidak menyedari bahawa elektronik lama ini mengandungi banyak perkara yang boleh dikitar semula dan / atau yang sangat berbahaya kepada alam sekitar jika mereka berakhir di tapak pelupusan sampah yang. Bahan-bahan ini sudah tentu menimbulkan ancaman sedikit, jika ada, dalam penggunaan biasa, itulah sebabnya kebanyakan orang tidak sedar bahawa terdapat ancaman jika barang-barang ini berakhir di tapak pelupusan sampah yang. Malah, perkara yang lebih besar tidak biasanya diterima oleh Syarikat-syarikat kutip sampah kerana barang-barang elektronik yang lama boleh pos kesihatan atau bahaya alam sekitar jika ia tidak dikendalikan dengan betul.

Berikut adalah lima cara mudah yang kita semua boleh mengurangkan berapa banyak kita hantar ke tapak pelupusan sampah tersebut.

1. Kreatif – memikirkan cara untuk guna semula segala-galanya. Tidak kira apa anda akan membuang jauh, mungkin ada beberapa cara yang boleh digunakan semula. Jangan takut untuk mengalakkan!

2. Bahan organik – kulit pisang dan lain-lain bahan-bahan organik seperti yang boleh composted untuk mencipta kaya tanah yang sesuai untuk penanaman sayur-sayuran sendiri.

3. Derma – kitar semula pakaian lama mereka dengan memberi mereka kepada pemborong pakaian seperti saat borong, yang akan mendapatkan mereka untuk sebuah pertubuhan amal di mana mereka akan dapat meletakkan penggunaan yang baik oleh seseorang yang memerlukan mereka.

4. Kemungkinan – mencari jalan untuk guna semula atau repurpose beg plastik dan bekas. Kemungkinan yang tidak berkesudahan. Guna botol plastik untuk memastikan tumbuh-tumbuhan anda selamat dari haiwan perosak seperti siput atau siput secara semula jadi tanpa penggunaan racun perosak. Menggunakan periuk yogurt kosong untuk memulakan benih sebelum menanam mereka di luar.

5. Kitar semula bahan – bisnes sokongan yang membawa kemajuan untuk mengurangkan jumlah bahan bungkusan mereka menggunakan dan/atau menggunakan bahan kitar semula untuk pembungkusan mereka.

Kemungkinan akan tidak berkesudahan apabila anda benar-benar mula memikirkan cara untuk mengurangkan anda sisa-sisa buangan. Masalah sesetengah orang telah adalah bahawa ia terasa seperti banyak kerja untuk mengambil langkah-langkah kecil ini. Jika anda salah satu orang-orang yang sentiasa akan memberitahu mereka bahawa mereka tidak mempunyai masa untuk melakukan perkara-perkara ini, kemudian fikirkan sekali lagi!

Terdapat pelbagai perniagaan yang kenalan seluruh Kanada yang akan membantu anda merawat keadaan sedikit lebih baik dan mengurangkan sisa-sisa buangan. Anda juga akan menemui bahawa berkat perniagaan ini, barang-barang besar yang tidak pernah akan dimuatkan dalam tong kitar semula tradisional sebenarnya boleh dikitar semula. Dan barang-barang kitar semula kerana ia sering mengandungi bahan-bahan berbahaya yang akan menyebabkan kerosakan yang jika mereka dibenarkan meresap ke dalam tanah di tapak pelupusan sampah tersebut.

Walau bagaimanapun, hari penyerahan ini dijadualkan pada pelbagai masa tahun, dan jika anda terlepas tarikh seterusnya, anda akan perlu menunggu sehingga satu untuk membuang peralatan elektronik anda lama, tidak diingini. Ini sering membawa kepada orang-orang yang hanya melambung ia di tapak pelupusan sampah tersebut kerana mereka kecewa tentang perlu menunggu masa yang lama untuk menghilangkan barang-barang. Tetapi dengan menjatuhkan mereka di sebuah fasiliti diluluskan, anda tidak perlu tunggu sehingga kawasan anda mempunyai sehari penyerahan khas untuk barang-barang elektronik.

Sebagai contoh, Adakah anda tahu bahawa elektronik dan peralatan boleh dikitar semula? Anda mungkin akan terdorong untuk membuang mereka ke dalam bahagian belakang trak dan jarak mereka ke tapak pelupusan sampah tempatan tersebut, tetapi terdapat cara yang lebih bertanggungjawab untuk menyingkirkan mereka. Jika anda benar-benar berfikir tentang apa yang menjadikan barangan ini, anda akan menemui bahawa logam merupakan komponen utama.

Logam adalah satu perkara yang dikitar semula Tempahan luar sana sekarang, dan ia adalah berakhir di tapak pelupusan sampah tersebut kerana orang tidak sedar bahawa barang-barang besar boleh dikitar semula jika anda membawa mereka ke tempat yang betul. Elektronik juga boleh dikitar semula kerana komponen-komponen yang mengandungi banyak logam dan plastik, walaupun anda tidak semestinya melihat bahan-bahan ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *