Bagaimana untuk berurusan dengan mati pucuk fizikal dan psikologi

Bagaimana untuk berurusan dengan mati pucuk fizikal dan psikologi

Orang mempunyai tanggapan ini umum yang mati pucuk, atau lebih sesuai digelar sebagai mati pucuk, hanya untuk lelaki yang lebih tua. Ini adalah sebahagiannya benar. Statistik menunjukkan bahawa tempahan lelaki antara usia 40 dan 70 mengalami mati pucuk ke tahap yang tertentu setiap tahun. Dianggarkan 15 juta hingga 30 juta lelaki di Amerika Syarikat mengalami mati pucuk. Walau bagaimanapun, mati pucuk juga boleh menimpakan orang muda sebab luaran seperti pembedahan, kecederaan dan ubat-ubatan. Selain itu, ia juga adalah disebabkan oleh faktor-faktor psikologi. Oleh itu, mati pucuk adalah tidak dapat dielakkan dengan usia. Malah, dalam penyiasatan atau lelaki lebih 60 tahun lama, 61% dilaporkan yang seksual aktif, dan hampir separuh diperolehi sebagai manfaat yang banyak jika tidak lebih emosi dari kehidupan seks seperti yang mereka lakukan dalam usia 40an.

Sangat menarik untuk mengetahui bahawa mati pucuk yang teruk di kalangan lelaki yang lebih tua mungkin disebabkan lebih oleh penyakit yang serius daripada oleh penuaan. Jelas sekali, orang-orang yang lebih tua akan lebih terdedah kepada penyakit jantung, kencing manis dan darah tinggi berbanding lelaki yang lebih muda. Beberapa rawatan yang terlibat dan syarat-syarat ini dianggap sebagai faktor risiko utama untuk disfungsi erektil.

Mati pucuk, kadang-kadang dipanggil mati pucuk, adalah masalah kesihatan seksual lelaki yang disifatkan oleh ketidakupayaan berulang-ulang untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi kukuh dan mencukupi untuk melakukan hubungan seks. Perkataan “mati pucuk” juga boleh digunakan untuk menggambarkan pelbagai masalah kesihatan seksual yang boleh menghalang hubungan seks dan pembiakan, seperti kekurangan memandu seksual, keinginan atau faedah, dan kesukaran dengan pancutan atau puncak syahwat.

Mati pucuk atau ED, boleh dikelaskan kepada ringan, sederhana dan teruk. ED ringan merupakan kecenderungan untuk mengekalkan ereksi yang ringkas. ED sederhana adalah keupayaan untuk mengekalkan ereksi walaupun ED yang teruk yang lengkap atau jumlah dapat mencapai ereksi yang boleh melumpuhkan dan menyebabkan emosi dan hubungan kerosakan tidak teratur.

Walaupun ED bukan perkara baru dalam bidang perubatan atau pengalaman manusia, ia adalah sesuatu yang juga tidak mudah atau secara terbuka dibincangkan oleh lelaki secara umum. Stigma sosial serta jangkaan budaya seksualiti lelaki menghalang kebanyakan lelaki dari mencari bantuan untuk gangguan yang boleh, dalam kebanyakan kes, manfaat daripada rawatan perubatan.

Tempoh singkat mati pucuk yang dialami oleh kebanyakan manusia dari masa ke semasa akan dianggap normal. Fizikal dan psikologi mati pucuk disebabkan oleh situasi yang berlainan. Hanya Bilakah keadaan berterusan bahawa lelaki boleh mula mendapatkan bantuan daripada profesional penjagaan kesihatan. Sentiasa ingat bahawa mati pucuk atau disfungsi erektil adalah biasanya dirawat atau boleh menjadi gejala penyakit yang lain.

Mati pucuk fizikal, di sisi lain, disebabkan oleh keadaan perubatan dalaman seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi. Atau ia juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab luaran seperti pembedahan, kecederaan dan ubat-ubatan. Mati pucuk fizikal biasanya berkembang secara beransur-ansur tetapi secara berterusan sepanjang tempoh masa. Pesakit dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan oleh pakar Urologi yang dalam mati pucuk. Ketidakupayaan pesakit untuk mempunyai ereksi adalah circumstancial dan mengalami dan/atau mengekalkan ereksi apabila bangun pada waktu pagi boleh mencadangkan bahawa keadaan yang mati pucuk psikologi berbanding fizikal.

Sama ada pesakit ED adalah disebabkan oleh masalah fizikal atau mati pucuk psikologi, terapi behavioral boleh membantu sebelum, semasa, dan selepas selesai rawatan. Melibatkan rakan pesakit adalah berfaedah semasa proses ini untuk secara beransur-ansur membangunkan keintiman dan rangsangan. Mengekalkan diet yang sihat, program senaman untuk kekal sihat dan sedang aktif seks juga boleh membantu mengelakkan mati pucuk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *