Bagaimana untuk berurusan dengan Ketuat pada anjing

Bagaimana untuk berurusan dengan Ketuat pada anjing

Ketuat pada anjing akan berjangkit dalam alam semula jadi dan boleh merebak kepada anjing-anjing lain melalui sentuhan fizikal. Ketuat pada anjing adalah tumor epidermis yang disebabkan oleh pelbagai jenis jangkitan virus. Meminta borang soalan Kesihatan haiwan kesayangan satu bahagian penting dalam berurusan dengan Ketuat pada anjing. Ketuat pada anjing yang datang dalam dua kategori yang luas. Ketuat yang menjangkiti anjing lebih tua adalah orang-orang yang paling biasa. Oleh alam semula jadi, Ketuat adalah tidak berbahaya dan hanya mengancam kesihatan haiwan peliharaan jika mereka mendapatkan dijangkiti atau menjadi lebih besar saiznya. Walau bagaimanapun, Ketuat boleh merosakkan kesihatan haiwan peliharaan anjing yang lebih muda kerana mereka adalah berjangkit dalam alam semula jadi.

Ketuat ini perlu dari segi perubatan dikenali sebagai taring papilloma virus. Merebak melalui sentuhan fizikal dengan anjing-anjing lain, anjing anda boleh kontrak jangkitan ini agak mudah. Kecil dan berbentuk seperti cauliflowers Ketuat ini mengisi muncung, lidah, kelopak mata, dan bibir pada anjing, tetapi ia juga boleh menyerang kulit sekitar rektum atau vulva dalam sebahagian yang lain. Ketuat mengambil masa kira-kira 1-2 bulan untuk berkembang daripada masa orang hubungan.

Secara umum, Ketuat adalah tidak merbahaya jika beberapa nombor. Mereka cenderung untuk kekal pada kulit anjing lebih tua, hilang sementara waktu muda anjing sendiri kerana sistem imun boleh melawan virus ini dengan betul. Dalam sesetengah anjing, Ketuat boleh mencipta kekacauan dengan kesihatan haiwan peliharaan dan membawa kepada masalah dalam pernafasan dan makan.

Tanda-tanda Ketuat pada anjing

1. Halitosis (bau mulut)
2. Berlebihan drooling / salivating
3. Lisan pendarahan

Diagnosis Ketuat pada anjing
Memandangkan papillomas adalah berbeza dan pathognomonic dalam alam semula jadi, mereka tidak memerlukan ujian diagnostik. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, diagnosis mungkin perlu untuk menentukan tahap dan kedalaman jangkitan kerana ia akan mendedahkan kerosakan yang dilakukan untuk kesihatan haiwan peliharaan. Dua ujian diagnostik yang lebih penting yang perlu dilakukan adalah:

F A complete darah kiraan atau CBC ujian, urinalysis dan profil biokimia adalah perlu bagi anjing-anjing yang telah kehilangan selera makan dan mempunyai Kesihatan haiwan kesayangan yang miskin serta ketidakselesaan yang berpanjangan disebabkan oleh difficultly dalam pengambilan makanan.
F dalam sesetengah kes, anjing itu tertakluk kepada pembedahan biopsy untuk pengesahan betul. Walau bagaimanapun, ia mungkin diperlukan dalam kebanyakan kes.

Rawatan Ketuat pada anjing
Ketuat tidak memerlukan sebarang rawatan yang tertentu seperti papillomas virus hilang sendiri. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes datang, terutamanya apabila Ketuat yang terletak di kawasan yang menyebabkan ketidakselesaan, atau apabila pemilik haiwan kesayangan menuntut penyingkiran Ketuat untuk memulihkan kesihatan haiwan peliharaan, rawatan boleh dilaksanakan.

Rawatan ini termasuklah:

1. Pembedahan: cryosurgery, electrocautery adalah dengan dua prosedur pembedahan utama yang dilaksanakan untuk penyingkiran. Bekas melibatkan kemusnahan tisu rosak oleh cecair nitrogen, sementara kemudian menggunakan laser untuk membunuh papilloma yang.

2. Satu lagi rawatan melibatkan menghancurkan papilloma fizikal untuk merangsang tindak balas imun dari badan binatang kesayangan seperti ini membantu memulihkan kesihatan haiwan kesayangan dan expedites kehilangan Ketuat tersebut.

3. Jika anjing itu telah gagal untuk berulang selepas lebih 5-6 bulan, kemudian sistemik kemoterapi boleh membantu dalam pelbagai aspek untuk berjaya memulihkan kesihatan haiwan peliharaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *