Bagaimana untuk berdepan dengan penagihan ganja

Bagaimana untuk berdepan dengan penagihan ganja

Ganja, ganja, kronik, dope, ganja, rumput, mary jane, periuk atau apa pun yang orang boleh memanggilnya, adalah bahan sintetik yang bebas yang datang dari dalam loji cannabis sativa dan ganja indica. Warna dan ciri-ciri yang berbeza bergantung kepada di mana ia ditanam tetapi hue am yang hijau. Pada lewat tahun 1800 penggunaan dan perdagangan ganja telah dikawal oleh beberapa Negeri dan kerajaan tempatan di Amerika. Pada tahun 1906, Negeri-negeri yang lebih daripada beberapa dikawal dadah oleh pelabelan sebagai racun. Oleh 19020s, larangan mengenai ubat itu dimasukkan dalam Perlembagaan, dan ia kemudian dimansuhkan pada tahun 1930-an. Sejak itu, penggunaan ganja telah menyalahi undang-undang di Amerika.

Loji ganja dimaksudkan sebagai dadah psikoaktif. Nenek moyang kita menggunakannya sebagai dadah rekreasi, dan mereka menggunakannya untuk ritual agama juga. Penggunaan ganja adalah setanding dengan mana-mana ketagihan yang lain seperti penyalahgunaan alkohol, rokok, heroin dan exploitations dadah lain. Bilik-bilik ini mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan manusia. Kesan paling biasa penggunaan ganja akan kehilangan ingatan, kekurangan penyelarasan dan penumpuan, paranoia dan pertimbangan yang lemah.

Ramai orang yang akan ke ganja akan ketagih untuk kesan-kesan psikoaktif yang disebabkan oleh bahan yang dipanggil THC atau delta-9-tetrahydrocannabinol, yang merupakan komponen aktif utama daripada ganja. Bahan ini dikenali mempunyai kesan perangsang, depressant atau hallucinogen. THC membolehkan otak untuk melepaskan dopamine, bahan yang dikenali sebagai keseronokan kimia, yang memberikan pengguna yang tinggi euphoric. Euphoric rasa adalah sebab utama mengapa orang akan semakin ketagih-up dengan ganja.

Ketagihan dalam ganja sering dianggap oleh kebanyakan masyarakat sebagai penyakit. Beberapa kumpulan pengguna ganja yang dianggap sebagai outcasts. Oleh itu, ia merendahkan keyakinan dan semangat ke arah diri mereka. Tanda-tanda ketagihan ini akan kehilangan kawalan ke atas dadah dan ketidak-upayaan untuk berhenti tanpa mengambil kira usaha yang diberikan. Bersama-sama dengan gejala-gejala ini, satu dorongan yang kuat daripada rokok ganja adalah sangat biasa untuk penagih ganja. Kepada penagih yang kronik, ketidakupayaan untuk menghisap ganja boleh mencetuskan kemurungan, kebimbangan dan kemarahan.

Mengikut kajian, merawat ketagihan ganja bukanlah mudah. Pakar-pakar mewah yang tiada ubat yang diskret untuk merawat ketagihan jenis ini. Rawatan adalah kombinasi detoksifikasi, kesedaran terhadap kesan buruk ganja ke dalam badan, sokongan kawan-kawan, keluarga dan tersayang-orang.

Detoksifikasi – pakar-pakar percaya detoksifikasi itu adalah terapi utama untuk merawat kronik pengguna ganja. Detoksifikasi biasanya termasuk diet yang sihat, senaman yang kerap, meningkatkan pengambilan air dan bagi sesetengah orang, detox pil. Detox program dihalakan pada fizikal kesan ganja. Pemulihan di sisi lain, adalah satu matlamat jarak jauh supaya penagih akan benar-benar bebas daripada bahan tersebut. Sasaran program ini adalah pengubahsuaian gaya hidup.

Responsif – ramai pengguna masih tidak sedar kesan buruk ganja untuk mereka fizikal, psikologi dan sosial. Mendapat pengetahuan mengenai kesan berbahaya ganja boleh membantu pengguna yang kronik untuk menahan diri daripada ganja.

Etika sokongan – seperti yang disebutkan tadi, salah satu sebab mengapa pengguna kronik akan menghadapi kesukaran untuk keluar dadah dan mengapa relapses berlaku, adalah kekurangan sokongan daripada orang-orang yang mengelilingi mereka. Penagih perlukan kasih sayang, kesabaran dan perhatian khusus. Kefahaman akan banyak membantu mereka keluar dadah.

Penagihan ganja benar-benar memberi kesan kepada ramai orang dalam pelbagai lapisan. Walaupun penggunaan ganja adalah haram di Amerika Syarikat, ia terus menjadi dadah haram Tempahan didera di negara paling berkuasa di dunia. Selain daripada Amerika, ganja telah diharamkan di banyak negara kerana kesannya negatif yang pelbagai kepada manusia. Sebaliknya larangan, penagih tersebut terus berkembang. Ia adalah penting untuk tidak menghapuskan kepentingan penyebaran maklumat mengenai ganja dan ubat-ubatan lain supaya orang tidak akan mahu menggunakannya kerana sikap ingin tahu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *