Bagaimana ujian Nikotin membantu majikan untuk mewujudkan tempat kerja yang bebas asap rokok

Bagaimana ujian Nikotin membantu majikan untuk mewujudkan tempat kerja yang bebas asap rokok

Penyalahgunaan Nikotin adalah satu isu yang menjejaskan keuntungan perniagaan dan persekitaran di tempat kerja. Majikan menegaskan mengenai langkah yang akan membantu mereka membuat bil percuma dari rokok tembakau untuk memastikan perniagaan mereka yang lebih produktif.

Majikan kami mengenakan pengharaman perokok:

Peningkatan bilangan majikan kami akan menolak permohonan daripada calon-calon yang Merokok. Mereka akan mematuhi undang-undang yang dirangka oleh kerajaan untuk tujuan tersebut dan tidak menggaji yang mereka dapati menjadi perokok. Untuk mengetahui sama ada bakal mengupah perokok, mereka menjalankan ujian. Mereka yang didapati positif untuk rokok tidak ditawarkan pekerjaan.

Ujian Nikotin membantu mereka mengesan perokok-serta-merta:

Majikan memohon teknik-teknik yang berbeza untuk menangani isu Merokok. Ini termasuk ujian bagi tembakau (Nikotin) dengan kaedah yang berbeza. Ujian ini akan berguna untuk mengenal pasti jika pemohon benar-benar Merokok tembakau atau tidak. Secara amnya, ujian Nikotin boleh dijalankan menggunakan sampel air kencing, air liur atau folikel rambut. Majikan menggunakan mana-mana atau kombinasi teknik-teknik ini.

Kebaikan mewujudkan persekitaran bebas asap rokok:

Persekitaran Bebas asap rokok meningkatkan produktiviti pekerja dan mengurangkan kos insurans kesihatan. Majikan mencari tempat kerja yang bebas asap rokok bermanfaat di kawasan berikut.

Waktu produktif yang meningkat:

Persekitaran larangan merokok mengakibatkan bilangan jam yang produktif yang lebih tinggi daripada di rokok yang dibenarkan satu. Pekerja-pekerja yang tidak digunakan untuk rokok menumpukan lebih baik kerja dan itu terdapat lebih bilangan jam yang produktif. Mereka sihat dan mengambil beberapa daun-daun yang sakit.

Manakala, pekerja rokok berehat tidak dibenarkan Merokok, itulah sisa masa yang produktif.

Suasana yang sihat:

Sebagai pekerja yang sihat lebih tertumpu pada produktiviti, Terdapat hubungan yang mesra antara pekerja serta majikan. Tempat kerja tersebut meningkatkan moral pekerja dan bekerja potensi dan menggalakkan tenaga kerja yang berbakat bekerja untuk bilangan jam yang lebih banyak. Majikan juga membalas dan mendapatkan digesa untuk mengambil tindakan yang positif terhadap sebarang isu.

Menunjukkan pendekatan profesional perniagaan:

Tempat kerja bebas asap rokok, meletakkan imej majikan dalam gambaran yang positif di antara kakitangan, rakan-rakan, kerajaan, dan golongan masyarakat. Langkah-langkah kebajikan yang diambil menjadi contoh bagi pendekatan profesional yang diambil oleh majikan. Ini akan meningkatkan saling mempercayai antara majikan dan pekerja.

Mengurangkan kos penjagaan kesihatan:

Berikutan polisi larangan merokok di tempat kerja akan mengakibatkan ditolak kos penjagaan kesihatan. Ini adalah kerana, pekerja yang sihat dan perlu mengurangkan perbelanjaan penyelenggaraan Kesihatan – premium insurans atau kecemasan perubatan. Faktor-faktor yang diketahui untuk menyebabkan perbelanjaan perubatan meningkat kepada majikan jika pekerja yang habituated untuk rokok. Kajian menunjukkan bahawa, post peribadi bebas-rokok, Terdapat penurunan yang luar biasa dalam tembakau disebabkan serangan jantung, membuat semasa perokok untuk berhenti (sumber: Forbes, 12 Jun, 2012).

Mengambil ujian Nikotin untuk menguatkuasakan persekitaran yang bebas-rokok di tempat kerja yang berfaedah. Langkah-langkah tersebut, sudah tentu, melibatkan kos kepada majikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *