Bagaimana ubat-ubatan dan alkohol mempengaruhi penyerapan Vitamin

Bagaimana ubat-ubatan dan alkohol mempengaruhi penyerapan Vitamin

Alkohol dan dadah (samada sah atau haram) semua mempunyai kesan ke atas bagaimana badan anda menyerap dan menggunakan vitamin. Dadah dan alkohol, kedua-duanya mempunyai pengaruh ke atas bagaimana fungsi-fungsi tubuh anda dan mereka mempunyai pengaruh ke atas bagaimana vitamin dalam badan anda benar-benar berfungsi.

Walaupun orang-orang yang menikmati bir yang sekali-sekala atau wain yang akan kehilangan manfaat banyak vitamin dalam sistem mereka, mereka benar-benar tidak menghalang badan mereka dari berkerja dengan betul. Walau bagaimanapun, orang-orang yang penagih alkohol kronik dan yang sentiasa melebihi jumlah alkohol yang munasabah malah akan melihat kesan-kesan yang merosakkan alkohol.

Alkohol mengganggu proses pemakanan seseorang. Vitamin adalah penting dalam mengekalkan fungsi badan, serta metabolisme yang normal. Minum kronik merosakkan kebolehan badan untuk menyerap vitamin dan menyebabkan seseorang menjadi kurang dalam kebanyakan vitamin yang kritikal yang memerlukan badan. Ini adalah kerana penagih alkohol kronik tidak makan banyak. Jadi, bukan sahaja mereka akan menghalang penyerapan mereka dengan alkohol, tetapi mereka akan juga semata-mata tidak mengambil jumlah vitamin yang betul.

Alkohol juga menghalang penyerapan lemak, yang bermakna bahawa mereka tidak mendapat vitamin fat-soluble yang mereka perlukan. Penagih alkohol akan sering kurang vitamin A, D, C, E dan K. Semua vitamin ini diperlukan untuk penyembuhan luka serta penyelenggaraan sel dan ini bermakna bahawa penagih alkohol adalah lebih cenderung kepada bruise dan tidak sembuh secepat.

Ubat-ubatan juga mempunyai kesan ke atas badan. Ganja telah terbukti menyebabkan banyak kesan sampingan yang tidak diingini pada pemakanan. Kajian telah menunjukkan bahawa pengguna ganja adalah sebenarnya pada risiko yang lebih besar untuk kanser dan penyakit jantung. Ini adalah kerana dadah itu sendiri yang mempengaruhi perubahan gaya hidup yang negatif, seperti diet yang miskin, peningkatan pengharaman rokok dan minum meningkat. Khususnya, badan menderita daripada kekurangan makanan yang seimbang, sebagai pengguna ganja adalah terkenal untuk mendapatkan “munchies”, tetapi apa yang mereka cenderung untuk munch terakhir bukanlah buah-buahan atau sayur-sayuran.

Penggunaan stimulant, seperti penggunaan methamphetamine, kokain dan retak, menyebabkan seseorang mempunyai selera makan yang berkurangan dan kehilangan berat badan yang ketara. Ramai individu-individu ini pergi hari tanpa makan dan sering mengalami dehidrasi juga. Ini bermakna bahawa mereka akan ketara kekurangan vitamin dan mineral yang mereka perlukan.

Semua individu perlu mengambil suplemen multivitamin setiap hari, tetapi pengguna arak dan dadah khususnya perlu menjadi tertentu bahawa mereka memenuhi keperluan pemakanan mereka dan menggunakan vitamin tambahan secara tetap juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *